دسته‌ها
صحبت های خودمونی

دسترس پذیر کردن کتابهای صوتی

سلام. امروز مجبور شدم در یک کتاب حقوقی دنبال مطلبی بگردم. طبق معمول فال ها نیمساعته بود. البته شماره صفحه را هم اول هر تِرَک و هم در شروع صفحه جدید اعلام می کرد. با این همه اشكم در آمد و چندان چیزی هم دستگیرم نشد. به اشكم سفارش اكيد نمودم كه خودش را نگه دارد و نيايد پايين تا يادم بماند و اين مطلب را هرچه زودتر قلمي كنم.
می دانم که هیچ جای این قصه تازه نیست. اما از نوشتنش منظوری داشتم: ما همیشه شعار داده ایم که جز خودمان کسی نمی تواند کاری برایمان بکند. حالا یکی از همین کار ها هست که خودمان واقعا و بیشعار می توانیم از عهده اش برآییم. بچه ها انصافا خودتان قضاوت كنيد: آن روز ها كه عهد نوار كاست بود، هي بايد اين نوار و آن نوار را توي ضبط مي گذاشتيم و آنقدر عقب-جلو مي زديم تا الله بختكي مطلب پيدا مي شد؛ الان هم بايد هي روي هر تِرَك با جهت نما ها كشتي بگيريم تا يك جمله به درد بخور دستمان را بگيرد. واقعا اساس كار، صرف نظر از ظواهرش، فرقي كرده است؟ مي گويم بياييم و يك خدمتي به خودمان و نسل هاي بعد بكنيم. خوب است بیاییم و تِرَک های نیمساعته قدیمی را منسوخ کنیم. یعنی کتاب هایی را که به این شیوه ضبط شده است با نرمافزاری مثل sound forge مطابق عناوین کتاب فایل بندی نماییم (مثلا برای هر قسمت که در فهرست کتاب به شکل مجزایی ذکر شده, یک فایل درست کنیم و چه بهتر که عنوان فایل هم برگرفته از نام همان قسمت باشد؛ این کار را تا حدودی در دفتر نابینایان دانشگاه اصفهان انجام داده ایم و نتیجه مطلوب هم داشته است). می دانم که خیلی وقتگیر است. اما تصور کنید با این کار چقدر راحت می شود کتابی مثل تاریخ تمدن ویل دورانت را بخوانیم, که از آرزو های دیرینه خودم بوده، ولی دشواری یافتن مطالب دلخواه در میان این همه نوار, تا کنون رغبتی برای تحقق آن بر نینگیخته است. این پیشنهاد البته جای بحث دارد و من نيز به همین شکل خام مطرح کردم تا مورد بحث قرار گیرد و دقیقتر بشود.

از سعید عابدی

در خميني شهر اصفهان به دنيا آمده ام، اول مرداد 59. به گمانم فقط همين يك كار را اول وقت انجام داده باشم. نابينا و كمشنوا هستم. دوره ابتدايي ام در ابابصير گذشت و راهنمايي و دبيرستان را بين بچه هاي محل خودمان بودم در مدرسه هاي پرجمعيت تلفيقي. سال 79 رفتم دانشگاه اصفهان و بعد از كلي تغيير رشته كه مجال شرحش اينجا نيست، عاقبت ليسانس حقوق گرفتم. بعد مثل خيلي ديگر از همسن و سال هايم فكر كردم جايي خبري هست و لذا يك فوق ليسانس هم گرفتم در گرايش حقوق عمومي از دانشگاه شهيد بهشتي. چند سال بعدي را اول به تقلاي بيحاصل براي قبولي در دوره دكتري گذراندم و بعدش كه ديدم اين دروازه باز شدني نيست، افتادم دنبال كار. بالاخره شدم كتابدار بخش گوياي كتابخانه فاطمه زهراي شهرداري اصفهان. تناسب رشته و شغل را ملتفت هستيد؟ ولي جاي شما خالي، بينهايت راضي ام الحمد لله. در زندگي ام فعلا چيز ديگري كه ارزش نوشتن و خواندن داشته باشد هم نمي آيد. اگر اتفاق تازه اي افتاد شما را هم خبردار مي كنم.

20 دیدگاه دربارهٔ «دسترس پذیر کردن کتابهای صوتی»

سلام فكر خوبي هست ان شا الله مسؤولين مربوطه يعني كساني كه به نوعي در ضبط كتب گويا دخيل هستند بيشتر از ما به اين مطلب توجه كنند، در هر حال من ميشه گفت از يكي دو سال پيش اين بلا رو سر بعضي از كتاب هام آوردم البته يه كم ديگه هم دست كاريشون كردم كه همچين دست رس پذير شدند …. راستي فكر كنم براي پيدا كردن يه مطلب بهتر هست بجاي گوشيدن از طريق نرم افزار وينمپ و مثل اون از ساند فرج و مشابهش استفاده كنيم كه بشه وقتي مطلب رو گير اورد بعنوان يه فايل مستقل سيوش كينم و كلاً به نظر من اين طوري هم راحت تره هم بهتره ….

كنايه قشنگي بود نخودي جان. چسبيد. من كه اگر دوستان حمايت كنند بنا است بشوم يكي از همين “مسئولان مربوطه” در حد توان سعي خواهم كرد. ولي شما ها نيز، حتي اگر نه اندازه آن مسئولان دخيل در ضبط كتب گويا، دستكم در حد كاربران اين كتاب ها زوري بزنيد.

فكر جالبي است زهره خانم. عملا هم امكان دارد. حتي “همت و كار مضاعف” هم نمي خواهد (كه ظاهرا سالش مدت هاست سر آمده)؛ كمي وقت لازم دارد و يك كمي بيشتر از آن، حوصله.

درود
مدت‌هاست كه فرمت daisy معرفي شده. فرمتي كه مخصوص كتب نابينايان هست. ولي متاسفانه نمي‌دونم چرا توي ايران هنوز هيچ نهادي رغبتي به توليد كتب با اين فرمت نكرده. من خودم تا به حال كتاب با فرمت daisy نديدم. ولي تا جايي كه مي‌دونم توي اين فرمت مي‌شه كتاب رو فصل بندي و صفحه بندي كرد. مثلا وقتي مي‌خوايم صفحه‌ي 231 كتابي رو گوش كنيم شماره‌ي صفحه رو وارد مي‌كنيم و فقط اون صفحه براي ما پخش مي‌شه. امكان افزودن متن هم كه هست. هم نرم افزار daisy reader هست و هم دستگاه‌هاش. به علاوه تا جايي كه فهميدم اين كتب امكان كد گذاري هم دارن. كه به حفظ حقوق مولف كمك مي‌كنه.
اميد كه يه روزي دست اندر كاران اين كار شروع به استفاده از اين فرمت كنن.
موفق باشيد.

عرض كنم خدمت مسعود و ميثم و ساير لايِكين عزيز كه من از از اين daisy زياد چيزي نمي دانم. ولي با اوصافي كه ميثم گفته است فكر نكنم در شرايط كنوني استفاده از آن مقرون به صرفه باشد؛ خصوصا كه بيشتر كتاب ها ضبط آزاد هستند. يعني گوينده با واكمن يا نهايتش با كامپيوتر شخصي ضبط مي كند و تحويل مي دهد. از يك گوينده معمولي كه تخصصي در فرمت هاي مختلف صوتي ندارد بيش از اين چه كاري ساخته است؟ با اين حال خوب است دوستان راجع به فرمت مورد بحث و ميزان امكان پذيري توليد كتاب با آن تحقيق دقيق انجام بدهند و نتيجه را اعلام كنند.

سلام.
من با1سری از کتاب هایی که دوست داشتم بخونم و احتمال می دادم بار دومی هم داشته باشه همین معامله رو کردم. ولی میثم عزیز درست میگه. اگر اینطور بشه دیگه این دردسر ها نیست و میشه مثل کتاب های تایپی صفحه رو نوشت و مطلب رو خوند. کتاب های تایپی. چقدر دلم می خواد1روز تعدادشون بیشتر بشه.
فعلا که نه نرم افزاری هست نه تایپی، همین روش قابل دسترس رو بچسبیم تا صبح دولتمان دمد.
ایام به کام.

پريسا خانم اگر لطف كنيد و آن كتاب ها را در اختيار كتابخانه فاطمه زهرا (بخش گويا) بگذاريد، حاصل زحمتتان نصيب ديگران هم خواهد شد. اگر ممكن است براي هماهنگي هاي بيشتر با من تماس بگيريد: 09138727959
ممنون.

درود
مسعود جان فكر مي‌كنم تو درست مي‌گي. من يه كتاب خوندم كه اسم يه دختر توش ديزي )Daisy( بود. فكر كنم به همين خاطر حرام هست. چون فساد ايجاد مي‌كنه.
پريسا خانم توي فرمت Daisy مي‌شه از متن استفاده كرد ولي اين كاري رو كه گفتم با فايل صوتي هم انجام مي‌دن.
خوش باشيد.

چه جالب! منظورم صحبت هاي آقاي اميني هست … ميشه كمي بيشتر توضيح بديد ….؟؟؟؟؟ اصلاً اگه بتونيد نرم افزارش و يه كتاب هم ضميمش كنيد و بپستيدش تو يه پست حالا يا اينجا يا در آن سوي شب هزار بار ممنون تون ميشيم … اصلاً شايد بي اطلاعي يعني همون عدم آگاهي باشه كه سبب شده از اين مدل كتاب ها نداشته باشيم

بچه ها سلام. کار اساسی همان برنامه دیزی است که باید ریشه یابی شود چرا در ایرا جا نیفتاده است. یکی از مشکلات همان عدم رضایت و نگرانی ناشران است که باید به نوعی آن را حل ننکرد. جالب است بدونید که امروز هم د پیک بامدادی گزارشی در مورد تهیه کتاب گویا پخش شد که در آن مسؤول سایت ایران صدا از ناشران میخواست که خست به خرج ندهند و کتابهایشان را برای تبدیل به گویا در اختیار بگذارند.
به هر حال تا این برنامه عملی بشه و کار اساسی حل بشه بهتر است که خود راهی پیدا کنیم و این راه هم همان پیشنهاد سعید است کهکتابها را بر اساس موضوعات فایل بندی کنیم. میشود گروهی را مسؤول این کار کرد و هر کس کتابی را بر اساس موضوع فایل بندی کند. من هم به نوبه خود آماده ام تا در این زمینه همکاری کنم.
به آگاهی عزیزان میرسانم که کتبی هست بنام قاموس قرآن از آقای علی اکبر قرشی. این کتاب در رودکی تهیه شده و فایلها نیم ساعته است . در این کتاب همه کلمات موجود در قرآن جمعآوری شده و مؤلف درمورد آنها توضیح داده است در واقع یک دایره المعارف است. من تصمیم گرفتم که این کتاب ها را گوش کرده هر کمه را به صورت یک فایل در آورم. فکر میکنم جلد اول و دوم را انجام داده ام و ت اواسط حرف ع پیش رفته ام اما مدتهاست که متوقف شده ام چون مطمئن نبودم که چقدر مورد استقبال قرار گیرد. روزی فایلهای آماده شده را به دانشگاه اصفهان بردم و از آقای هادیان خواستم که فایلها را در اختیار دیگران بگذارند تا نظر بدهند ولی متأسفانه هیچ گونه بازخوردی نداشت. اینبود که فعلا کار نمیکنم ولی چنان چه مطمئن شوم که میتواند این کار مفید واقع شود و مورد استفاده قرار گیرد, خب با علاقه و اشتیاق بیشتری کار را ادامه خواهم داد.

درود مجدد
نخدي خانم من سعي كردم يه فايل daisy پيدا كنم. توي شبكه‌ي تورنت گشتم و چندتا بود. ولي حجم به اندازه‌ي فيل آفريقايي! هفت صد و خورده‌اي مگا بايت. اين سايت هم كه اونقدر منبع نداره. تازه كتاب انگليسي بود.
من يه نگاه ديگه به مقاله‌اي كه خيلي وقت پيش توي wikipedia انگليسي خوندم انداختم. فكر كنم اون قسمت در مورد صفحه بندي رو اشتباه كردم. البته نمي‌دونم. شايد امكان اين كار وجود داره ولي توي اون مقاله ذكر نشده بود.
عمو حسين عزيز همينطور كه گفتم فايل‌هاي daisy امكان كد شدن دارن. كتابخانه‌هايي توي امريكا و كشور‌هاي ديگه از اين روش استفاده مي‌كنن.
من كه كلا توي رمان و اينطور چيز‌ها هستم. اينجور كتاب‌ها هم كه خيلي مهم نيست كه موضوع بندي بشن يا نه. ولي شايد من هم تونستم كمك كنم. شما مشخص كنيد كار رو. مثلا وقتي كتاب آماده شد چيكارش كنيم؟ جايي آپلودش كنيم يا بديم به كسي يا جايگزين كتاب‌هاي توي كتابخانه‌ي برلين و هارد اكسترنال بچه‌ها با ترك بندي قديمي بشه؟
موفق باشيد.

در پاسخ به ميثم و عمو حسين. بهتر است كتاب ها در اختيار كتابخانه هاي گويا قرار داده شود تا بين اعضا توزيع كنند. در ضمن براي پرهيز از اشتباه خوب است نگوييم “موضوع بندي” شايد دقيقتر باشد اگر گفتته شود “فايل بندي كتاب طبق فهرست آن”. باور كنيد الكي مته به خشخاش نمي گذارم. هدفم اين است كه اگر كسي زحمت اين كار وقتگير را بر خود هموار نمود، سليقه اي موضوع بندي نكند. طبق فهرست انجام بدهد.

سلام
آقای امینی من برای آموزش ورد از کسی کمک خواستم و ایشون سایت جاز رو معرفی کردن که کتابهاییی با همین فرمت توش بود و من چندتاشونو دانلود کردم اما نتونستم استفاده کنم. حجمشون هم ده تا بیست مگ هست. اگر کسی خواست میتونم در اختیارش بذارم اما راهشو خودتون بگید که کجا و چطور آپلودش کنم.

دیدگاهتان را بنویسید