نوبرانه:

سلام دوستان من.
بله، فصل بهار از راه رسیده، با همه هدیه های الاهی و زیباییهای وصف ناپذیرش.
اما یک چیز بخصوص در اوایل فصل بهار بیشتر خودنمایی میکند و آن چیزی نیست جز میوه های نوبرانه.

چند روز پیش از کنار یک میوه فروشی می‌گذشتم که متوجه سینی چغاله بادام و بسته‌های گوجه سبز شدم اما قیمت‌های آن‌ها آن قدر بالا بود که از خرید منصرف شدم. همان لحظه به این فکر افتادم که آیا این میوه‌های نوبرانه با توجه به قیمتشان، ارزش غذایی هم دارند؟ هنگام خریدشان باید به چه نکته‌هایی توجه کرد؟ این مطلب، پاسخی به همین پرسش‌هاست.

2 نوع میوه نوبرانه داریم؛ نوبرانه‌های رسیده مانند زردآلو، توت‌فرنگی، آلبالو و گیلاس و نوبرانه‌های کال مانند گوجه سبز و چغاله بادام. ما در این مطلب به نوبرانه‌های کال یعنی چغاله بادام یا چاغاله بادام و گوجه سبز پرداخته ایم.
* معمولاً آبی که برای تازه نشان دادن چغاله بادام و گوجه سبز روی آن‌ها ریخته می‌شود، بهداشتی نیست؛ بنابراین امکان وجود آلودگی‌های میکروبی در نوبرانه‌هایی که دستفروش‌ها می‌فروشند، بالاست پس حتماً پیش از مصرف، آن‌ها را با آب بهداشتی بشویید تا به اسهال و استفراغ و حصبه و … مبتلا نشوید.
* مصرف یک وعده نوبرانه در طول روز می‌تواند مانند یک وعده میوه و سبزی محسوب شود اما این موضوع در مورد نوبرانه‌های کال صدق نمی‌کند.
* ترش و اسیدی بودن گوجه سبز باعث ساییده شدن موقتی مینای دندان و احساس درد خاصی در دندآن‌ها می‌شود.
* گوجه سبز طبع سردی دارد و بهتر است آن را با گلپر مصرف کنید.
* معمولاً در ایران انواع میوه‌ها برای مصون ماندن از آفت‌های گیاهی، سمپاشی می‌شوند و در بیشتر موارد این سم تا زمان رسیدن و چیدن میوه تجزیه می‌شود و از بین می‌رود اما در میوه‌هایی مانند گوجه سبز، چغاله بادام و زردآلوی کال که نارس چیده می‌شوند، امکان نفوذ سم و باقی ماندن آن در بافت میوه وجود دارد و این سم با شستن هم از بین نمی‌رود. به همین دلیل می‌گوییم اصلاً در مصرف نوبرانه‌ها افراط نکنید و بچه‌ها را به خوردن آن‌ها عادت ندهید. مصرف چنین میوه‌های نارسی به خانم‌های باردار هم توصیه نمی‌شود.
* نوبرانه‌های رسیده مانند همه میوه‌ها، ارزش تغذیه ای خوبی دارند و حاوی ویتامین ها، املاح، آنتی اکسیدان‌ها و فیبرها هستند اما میوه‌های کال مانند گوجه سبز یا چغاله بادام، پیش از تبدیل شدن به میوه کامل و رسیده از درخت چیده می‌شوند بنابراین زمان کافی برای ایجاد قندهای ساده، املاح و ویتامین‌ها در بافت آن‌ها وجود ندارد.
* مصرف میوه‌های نوبرانه باید فقط در حد رفع هوس باشد.
* بالا بودن میزان اسید در گوجه سبز باعث ایجاد معده درد، سوزش معده یا حتی ریفلاکس در افراد مبتلا به ناراحتی‌های معده می‌شود.
* گران بودن نوبرانه‌ها علت دارد؛ هم نوبرانه‌های رسیده و هم نوبرانه‌های کال با حجم اندکی وارد بازار می‌شوند و به دلیل بالاتر بودن تقاضا نسبت به عرضه، قیمت بیشتری دارند. به طور مثال شاید قیمت 200 گرم زردآلو که از اواسط اردیبهشت به عنوان نوبرانه وارد بازار می‌شود، حدود 3 تا 4 برابر یک کیلو زردآلو اواخر خرداد تا پایان تابستان که فصل برداشت آن است، باشد.
* هسته گوجه سبز و زردآلوی کال، دارای ترکیب‌های سمی خطرناکی است و هرگز نباید آن‌ها را خورد.
* هضم پوست سبز و سفت چغاله بادام برای دستگاه گوارش بسیار سخت است بنابراین احتمال دچار شدن به نفخ و دل درد با مصرف آن زیاد است.
* گوجه سبز حاوی حجم بالایی از اسیدهای میوه است. این اسیدها در اثر گذشت زمان و فرایند رسیدن میوه به قندهای ساده تبدیل می‌شوند. به همین دلیل هضم یک آلو (که گوجه سبز بعد از رسیدن به آن تبدیل می‌شود) برای دستگاه گوارش بسیار ساده‌تر از هضم یک گوجه سبز است.
* هنگام خرید تا آنجا که ممکن است، چغاله های ریزتر را انتخاب کنید. چغاله هایی که درشت‌تر هستند در واقع فاصله کمتری با تبدیل شدن به بادام رسیده دارند. به همین دلیل بافت چوبی شده در چغاله های بزرگ‌تر بیشتر و مواد قابل جذب آن توسط دستگاه گوارش انسان کمتر است.
* چاغاله بادام معمولاً به صورت فله ای در مجاورت هوای آزاد و توسط فروشندگان دوره گرد به فروش می‌رسد، پس، حتماً از بهداشت فروشنده و سلامت چغاله ها مطمئن شوید.
* سعی کنید هنگام خرید، چغاله های سالم و بدون لک را انتخاب کنید. چغاله های تغییر رنگ داده و تیره معمولاً کهنه اند. همچنین چغاله های شکسته می‌توانند محل مناسبی برای ورود میکرو ارگانیسم‌های بیماری‌زا باشد پس، از خوردن آن‌ها صرف‌نظر کنید.
* چاغاله ‌بادام معمولاً توسط فروشنده در محلول آب و نمک نگهداری می‌شود و فروشنده پس از اندازه کردن مقدار مورد نظر شما، مقدار زیادی نمک روی چاغاله های خریداری شده، می‌ریزد. سعی کنید چاغاله بادام را با حداقل میزان نمک مصرف کنید تا دچار عوارض مصرف زیاد نمک نیز نشوید.
* به مادرانی که فرزند آن‌ها در سنین شیرخوارگی است به شدت توصیه می‌شود از خوردن مواد غذایی نفاخ مثل چاغاله بادام پرهیز کنند زیرا عوامل نفاخ موجود در آن می‌تواند از راه دستگاه گوارش جذب و از طریق خون وارد شیر مادر شود و کودک با مصرف شیر مادر دچار دل درد شود که با توجه به حساس بودن کودک در این مرحله از رشد، می‌تواند برای او خطرناک باشد.

منابع: سلامتیران – دکتر محمدرضا وفا، متخصص تغذیه و رژیم درمانی
هفته نامه سلامت

مهرداد چشمه

درباره مهرداد چشمه

سلام. من مهرداد چشمه، متولد 22 تیرماه 1343 در شهر قایم شهر در استان مازندران. بزرگ شده در شهر اراک در استان مرکزی. و سالیان درازیست که ساکن شهر کرج در استان البرز هستم. تحصیلات من در حد دیپلم، هست، که البته به خاطر برخورد با انقلاب فرهنگی در اوایل انقلاب و کمبود امکانات در اون زمان با این که سه سال متوالی در دانشگاههای دولتی و تربیت معلم قبول شدم نتونستم به تحصیلات عالی دست پیدا کنم. من کارمند شرکت آب و فاضلاب استان البرز هستم و در شغل شریف اپراتوری تلفن مشغول به خدمت میباشم. از علایق شخصی خودم، میتونم به شنیدن موسیقی ملل، دیدن یا شنیدن فیلمهای کلاسیک و ارزشمند، خوندن رمانهای فاخر دنیا، کامپیوتر و اینترنت و غیره اشاره کنم. پست الکترونیک: mr.cheshmeh@gmail.com آدرس سایت چشمه سرا: cheshmehsara.com آیدی اسکایپ: mr.cheshmeh تلفن همراه: 09121641278 تلفن محل کار: 02632224020
این نوشته در مقاله ها ارسال شده است. افزودن پیوند یکتا به علاقه‌مندی‌ها.

22 Responses to نوبرانه:

  1. 1
    Adasi says:

    درود! جای دوستان و دشمنان خالی،‏ عصر پنج شنبه و صبح جمعه برای کندن چاه برای ویلای دوستم به باغش رفتم و عصر جمعه چند چاقاله زردالو از درخت کندم و میل فرمودم،‏ دوستم گفت:‏ اینها را سم زدیم باید بشوری و بخوری،‏ گفتم:‏ من که خوردم و خوردن مردن نداره،‏ من که هنوز خوشبختانه زنده هستم،‏ امشب هم حدود3‏ کیلو چاقاله بادام از باغ پدر دوستدخترم برامون آوردند،ههههه!‏

  2. 2
    ملیسا says:

    سلام بر محمد رضا
    ممنون از پستت
    خیلی آموزنده بود

  3. 3
    آریا says:

    سلام. دورود. hy,
    بابت پستت ممنون
    خیلی زیبا. مفید و آموزنده بود.
    ممنون از زحماتت
    موفق و شاد باشی
    خدا نگهدار. بدرود. by

  4. 4
    یلدام says:

    سلام
    خب بزار بشمارم
    یک دو سه شش هشت دوازده تا
    آره امشب دوازده تا گوجه سبز از حیاط خونه از اون درخت کوچولوهه , چیدم
    خوشمزه بود جاتون خالی

    نمی دونستم هسته گوجه سبز , مضره
    مرسی خیلی زیاد پستت جالب بود

  5. 5
    آرتیمان says:

    سلام با سپاس از پست زیبا و آموزنده شما

  6. 6
  7. 7

    سلام مریم.
    حتما که مراقب باشی ضرر نمیکنی.

  8. 8
    نازنین says:

    سلام
    عالی و بسیار آموزنده بود.
    اتفاقاً به خاطر همین قیمت بالا که فرمودید ما اصلاً سراغش نمیریم.
    در ضمن من تنها چیزی که بیشتر در اون دقت می کنم همین خوردنیهاست.

  9. 9
    ثنا says:

    وای من چقد سیب ترش و چاغاله دوس دارم گوجه سبز نه زیاد خیلی میچسبه بری تو باغی بخوری یا آشنا داشته باشی برات بیارن بَهبَه خنک ترش و بانمک نوش جان تابستون هم بیاد با میوه های نازنینش که گرمای طاقت فرساش رو قابل تحمل میکنه

  10. 10
    اصغر says:

    سلام اطلاعات جامعی بود مرسی.

  11. 11

    سلام. وای خدای من دهنم آب افتاد. آخه من خیییلی این چیزا رو دوست دارم. یادم باشه جمعه بخاطر اینا هم که شده برم یه سری به خونوادم بزنم. من این حرفا تو کتم نمیره.

دیدگاهتان را بنویسید