سلام دوستان.
گفتم به مناسبت جا به جایی جدید در سایت و این تغییر و تحولات عالی یعنی بخش پرسش و پاسخ براتون یک دستور کیک خوشمزه بذارم و نکتههای نابینایی آن را هم براتون بگم شاید درست کردید و نوش جان کردید.
مواد لازم برای تهیۀ کیک فردوسی
- تخم مرغ 5 الی 6عدد
- شکر دو لیوان
- روغن مایع یا کره یک لیوان
- شیر داغ یک لیوان
- بیکینگ پودر دو قاشق غذا خوری سر خالی
- آرد سفید به میزان لازم
- زعفران آب کرده
- چند دانه هل و پودر پسته
اول بگویم که کیک فردوسی مربوط به شهر فردوس در استان خراسان جنوبی است
ابتدا تخم مرغها را با هم دیگر مخلوط کرده و خوب هم زده, زرده و سفیده را لازم نیست از هم جدا کنید.
در ضمن بگویم که تخم مرغ هر چه بیشتر هم بخورد بهتر است.
بعد از هم زدن تخم مرغها, شکر را با آن مخلوط کرده, اندازۀ شکر را هم میتوانید کم کنید البته اگر کیک کم شکر دوست دارید.
بعد از آن در مرحلۀ سوم شیر داغ را با مواد مخلوط کرده و هم زمان مخلوط تخم مرغ و شکر را هم زده تا تخم مرغها با داغی شیر پخته نشود.
حالا چند دانه هل را کوبیده و از الک رد کنید و برای خوش بو شدن کیک به مخلوط اضافه کرده.
در نهایت آرد را با بیکینگ پودر مخلوط کرده و آرد و بیکینگ پودر را الک کرده و با مواد کیک مخلوط کنید.
لازم به ذکر است که میزان آرد باید تا جایی باشد که مخلوط غلیظ شود مثل عسلی که در یخچال نیست, یعنی نه باید مخلوط آبکی باشد و نه این که سفت باشد.
روغن را هم در آخر به مواد اضافه کرده, اگر از کره استفاده کنید کیک خوشمزهتر و نرمتری دارید.
خب حالا باید ته قالب را چرب کرده میتوانید ته قالب کمی آرد هم بریزید یا کاغذ روغنی بگذارید و مواد کیک را در قالب ریخته.
یک برس را با زعفران آب کرده آغشته کرده و روی سطح مواد کیک بکشید.
میتوانید کمی پودر پسته هم روی آن بریزید.
حالا میخواهیم قالب را در فر بگذاریم, خب قسمت سختش همین جاست.
برای یک نابینا سخت است که فر را روشن کند حداقل من که این کار را نمیکنم.
چند پیشنهاد دارم
- از یک بینا کمک بگیرید
- از کیک پز استفاده کرده, میدانید که کیک پز از زیر با شعلۀ ملایم گاز و از رو هم که درش به برق وصل میشود
- از فرهای برقی استفاده کنید که هم از زیر هم از روی آن با برق داغ میشود
- برخی از فرهای برقی هم پیشرفته است که من فقط در تلوزیون دیدم
- یا اگر امکانات ندارید قالبتان را یک قابلمۀ نچسب انتخاب کرده و کیک را روی گاز بگذارید و شعلۀ زیر آن را کم کرده و روی در آن یک دم کنی مثل برنج بگذارید, مادر من اگر فر خراب باشد کیک را از زیر با شعلۀ معمولی گاز و از روی آن به سبک سنتی چند تا ذغال آتش دار میگذارد.
- در واقع زمانهای قدیم که فر نبود از زیر وروی کیک آتش چوب قرار میدادند.
- یادتان باشه اگر از فر استفاده کردید چه برقی یا چه گازی از نیم ساعت قبل فر را روشن کنید تا داخل آن داغ شده و کیک را سریع پف دار کند.
- حرارت در طول پخت هم باید ابتدا زیاد بعد ملایم باشد تا کیک آرام آرام بپزد, حدود45دقیقه طول میکشد.
بعضیها میگویند یک خلال دندان در کیک کرده اگر مواد به آن نچسبد کیک پخته است, راستش این روش درسته ولی مدت زمان لازم که گذشت بوی پختگی کیک همه جا میپیچد, اگر تهش کمی سوخت اشکال ندارد. اگر دو لایه کاغذ روغنی ته کیک بندازید کیک را بیشتر میتوانید در فر نگه دارید تا مغز پخت شود.
یک نکته دیگه فرهای گازی اول از زیر روشن شده در نهایت اگر خواستید آخر کار از رو هم روشن کنید تا روی کیک برشته شود, ولی ما اگر از فر برقی که دو تا هیتر در بالا و پائین دارد استفاده کنیم از همان اول هم رو و هم زیر را روشن میکنیم, حرارت فرهای برقی از گازی کمتر است. ساختار این فری که منظور من است فکر کنم شبیه تستر باشد.
تا درست نکنید دستتان نمیآید.
سه عامل در پف کردن کیک تاثیر گذار است
- حرارت خوب نه شدید که کیک را بسوزاند و نه کم.
- پودر عمل کننده یعنی بیکینگ پودر, که البته برخی از جوش شیرین هم استفاده میکنند که زیاد خوب نیست, یا استفاده از نمک میوه که این هم پودر عمل کننده است, یادتان باشد که این پودرها را در جای خشک و خنک نگهداری کنید چون زود خراب شده.
- تخم مرغ و پروتئین موجود در آن, کیفیت تخم مرغ اگر خوب باشد در پف کردن کیک موثر است.
یک نکته دیگه بگویم, فرم این کیک از کیکهای معمولی سفتتر است, حتی خمیر آن هم سفتتر است. وقتی کیک پخت به صورت لوزی لوزی آن را ببرید و بعد از خنک شدن میل کنید.
خب دیگه بسه, خسته شدم, امیدوارم این کیک بسیار خوشمزه و سنتی را درست کنید و لذت ببرید.
موفق باشید.
۳۶ دیدگاه دربارهٔ «دستور تهیۀ یک کیک سنتی به مناسبت تغییرات خوب در محله با کمی نکات برای نابینایان»
سلام خانم شیبانی با توضیحاتی که دادید دهنمون رو آب انداختید اگر شما این کیک را خوردید نوش جانتون باشه گوارای وجودتون باشه.
سلام
دستورش را دادم که شما هم بخورید.
درود بر خانم شیبانی
مگه نابینا نمی تونه فر رو روشن کنه ؟
من هم rp دارم و چند سالی است فقط نور رو می بینم ولی با روشن کردن فر مشکلی ندارم .
با تشکر از شما بدرود اسکایپ :a.mostajeran
سلام جناب رضا من آیدیتونو زدم تو اسکایپم صد تا مستعجر آورد اگه دوست داشتید میتونید به آیدی من irain.bahal درخواست بدید
سلام
خب اگر شما میتونید چه بهتر.
گاز خانۀ ما خرابه و من تنهایی فر آن را روشن نمیکنم.
سلام مریم.
آخ جووون کیک.
من خیلی کیک دوست دارم.
من همین الآن کیک فردوس میخوااااااام، یالااااا.
بابا گشنم شد، دلم ضعف رفت قاتل.
اصلا من میخوام برم فردوس یه سفر سیاحتی خوراکتی انجام بدم.
من که رفتم، بااااای.
سلام
حتمی برید و هم سیاحت کنید و هم کیک بخورید.
درود بر مریم خانم گرامی. مریم منم کیک میخوااام اونم فقط از دست خودت. آی عمو چشمه وایسا منم بیااام. باهم میریم فردوس. به هر حال تشکر میکنم مریم گرامی بخاطر این آموزش زیبا. مرگ بر آرپی که چه نازنینانی را دچار مشکل میکنه.
سلام ممنون عمو جان.
سلام مریم جان خب همین الان تصمیم داشتم بیام محله طرز تهیه یک نوع شیرینی رو بذارم که دیدم شما این کیک خوشمزه رو دستورش رو گذاشتی
واقعا چند وقتی هست که از کیک و شیرینی خوشم اومده حتما این کیک رو درست می کنم به نظر خوشمزه میاد غیر از هل که واقعا من زمانی که بوی هل رو میشنوم سر دردی می کشم که حد نداره اصلا نمیتونم هیچ جور تحملش کنم حالا جالب کار اینکه همه این هل گرامی رو اونقد دوست دارن که اندازه و حساب نداره به هر حال ممنون از آموزشت
سلام
خب دفعۀ بعد تو دستور شیرینیات را بذار
اگر هل دوست نداری کمی پوست پرتقال یا لیمو ترش بریز توش, خودت که بلدی
ممنون از حضورت.
سلام.
میگم یه دقیقه برو توی مرکز پرسش و پاسخ یه سؤال ازت کردن.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
خب فرستادمش پی نخود سیاه.
این کیکو بردارم در برم تا نیومده.
الفراااااااار.
سلام
خب بردار ببر من که خوردم برای خودتون درست کردم
یک کوچولو به بقیه هم بده
سلام مریمی
والا این کیک واسه من عجیب خاطره انگیزه.
اصن یکی از عشق های زندگیمه. نمیدونی مامانم این کیکو چقد چقدددددد خوشمزه درست میکنه. هر سال واسه پذیرایی عید این کیکو میذاره کنار شیرینی ها و تو باورت نمیشه که همیشه همه کیک ها رو بر میدارن و شیرینی ها سر جاش میمونه.
و اما دختر این مادر، اصن بلد نیست این کیکو درست کنه.
حالا چجور گفتن مادرو ببین دخترو بگیر، من نمیدونم. اینم از خدمات من به فرهنگ میهنم که کل یک تئوری رو، میبرم زیر سؤال با این عملکردم.
راستی مریمی، من که فر ندارم، اگه روی قابلمه دم کنی بذارم، کیکم خمیر نمیشه آیا؟
و این مواد که گفتی، چقد محصول میده؟ الان ما دو نفریم، همین قد مواد که گفتی بریزم توی کیکم آیا؟
مرسی از آموزش قشنگت
سلام محب جان
راستش این مواد برای دو نفر زیاد است.
این کیک چون روش زعفران و پسته داره سنگینه
ما برای ۵تا۶نفر درست میکنیم
خودت یک نسبتی درست کن و از مادرت هم بپرس, خیلی به مقدارش توجه نکن.
اگر پودر عمل کنندهات خوب باشه پف میکنه.
والا کیک روی گازی مادرم قبلها درست میکرد
خب کیفیت مواد قبلها بهتر بود البته خالم اکنون هم روی گاز درست میکنه.
اگر یک کیک پز بخری کارت بهتر راه میافته, تستر هم فکر کنم بشه
ببینم فکر کنم تو ازدواج کردی درسته؟
خب ماشالا خانم معلم هم که هستی و دستت تو جیب خودت میره یک فر برقی یا کیک پز کارت را راه میاندازه
از حضورت ممنونم.
سلام به مریم خانم عزیز
چه کیکی شود! این کیک رو من الان بپزم تا عصر توسط دو عدد پسر مفقود میشه! متشکر از اینکه برای تغییرات محله ما رو شیرین کام کردی بزرگمهر هم آشپزی رو دوست داره و برای اینکه با حرارت گاز آشنا بشه یک چهارپایه میذاره زیر پاش و با حضور من خورش یا آش رو هم میزنه تا جا بیفتن کیک رو هم تمرین کنیم عالی میشه تشکر از آموزش کیک شاد باشید
سلام
این کیک را طبسیها از فردوسیها یاد گرفتند
خیلی خوشمزه است حتمی برای بزرگ مهر درست کنید.
تشکر از حضور شما
سلااام بر مریم خانمی کد بانوی محله
خوبی خوشی سلامتی
شکلک من عااااشق کیکم از هر مدل از هر رنگ فقط اگه خامه هم روش داشته باشه براش میمیرم شکلک چاق و شیکمو هم نیستما خخخخ
مرسی شدییید از آموزش خییلی عالی توضیح داده بودی شکلک من چون خیلی کدبانوی فروتنی هستم نکته خاصی که بلد باشم ندارم که بگم شکلک کدبانو بانو خخخ …..
بازم ممنون خانمی و همیشه شاد و سربلند باشی و زندگیت شیرین شیرین …..
سلام بانو جان
تشکر
می گم مامان بزرگ مهر! شکلک خوش به حال ونوسی آینده بزرگ مهر خان شکلک به این می گند یه آقای درست حسابی ……
فرشهه جونم شوما هم دستورتو بذار ما ان شا الله مزاحم خودت می شیم نتیجه کار رو با دست پخت خودت می خوریم مرسی و مرسی ……
در مورد روشن کردن فر و گاز هم خب ما از فر چندان تو خونه استفاده نمی کنیم یعنی فکر کنم فقط یه بار فر رو آتیش کردیم و بنابر این پیش نیومده بپرسم و یاد بگیرم ولی گاز که مسأله ای نداره …. در کل گمانم یه چنین پستی هم توی محله بدیم یکی از کد بانو ها بزنه خوب باشه شکلک لیلا شکلک خانم محب اینا هم که فر ندارند شکلک فر شوما هم که خرابه شکلک ملیسا شکلک فرشته شکلک کد بانو ها به صف ….
متشکرم بانو انشاالله که آقا تربیت بشه و عزیز باشه
باریک الله به تو مریم جان…
من هیچ وقت کیک نمیپزم…چون بلد نیستم…نمیدونم چرا همش کربُن میشه میچسبه ته ظرف…تو فِرّم میپزما…باز میسوزونمش…
چند سال پیش رفتیم داهاتمون…زن عموم روی چراغ علاالدین…نمیدونم اسمش چیه…همین چراغ نفتی قدیمیا که یه استوانه درازه…تو ماهی تابه روحی و با مواد اولیه که خودش نمیدونم از کوجا تهیه کرده بود و چیچی بودن اصش…یّک کیکی پخته بود که نگو…کلی خجالت کشیدم…کلی آب شدم رفتم تو زیمین…فر و مر نمیخواد کیک…دست و پنجه میخواد که من ندارمش…خیلی وقته که هر وقت هوس کیک میکنیم از شیرینی فروشی سر کوچه مون میخریم…
اینهم تجربیات من…
سلام رهگذر جان
کیک یک آدابی داره
کیفیت مواد مثل آرد الان بد شده برای همین کیکها بد میشه.
اگر آرد سفید خوبی گیرت بیاد و پودر عمل کنندۀ خوبی و نیز حرارت فرت خوب باشه کیکت پف میکنه.
روی اون چراغها مادرم بهترین کیکها را میپخت, دلیل هم داره, فرم این چراغها و سوخت آن یک داغی زیادی داره که کیک را بالا میآره.
دلم آآآ آآآ آآآ آآآب شد والا! این چه پست هاییه میذارید. فکر شکم ما رو هم بکنید خو!
شهروز. واستا، در نرو. منم میخوااام!
سلام
کیک دیشب درست شد وتمام شد
دیر رسیدی
سلام من این کیک رو خوردم خیلی خوشمزست وای دلم حوای فردوس کرده دهنم هم آب افتاده
سلام
خراسانیها این کیک را خوردند
گفتم بقیه هم یاد بگیرند درست کنند.
درود بر شما خیلی جالب بود باید خوشمزه باشه امتحان کنم ببینم خودم می تونم درستش کنم یا نه
سلام
بله امتحان کنید
سلااام
ممنون من خیلی کیک دوست دارم اما آماده باشه چقدر میچسبه خخخخ میخواااام
سلام
آمادهها تازگیها خوب نیست
شلالالااامی،که،خوبی مریمی،وااااای من همین هفته گذشته از این مدل کیک خوردم که،خعععلی خوشممزه بود که،ولی یه نکته،اگه میخوایید کیک تون زیاد پف پفانش بشه زرده و سفیده رو جدا جدا هم بزنید یعنی کلا سفیده رو اونقدر هم بزنید که وقتی ظرفی که سفیده توش هست رو بر عکس کنی اصن سفیده تکون نخوره و نریزه یعنی باید اینقدر هم زده بشه،بعد به مواد تون اضافش کنید،،اونوقته که یه کیک پف پفی خوشممزه ای دالید،هوم،هوم،هوم،کلا دستت درد نکنه از این آموزشی که اینجا واسمون گذاشتی که،خدافسی
سلام ملیسا
امیدوارم سفر خوش گذشته باشه
درست میگی ولی گفتم این طوری برای همه آسانتر است.
سلام!
ضمنه تشکُر از توضیحاااااااته مفید؟
دسته جمعی خوندیم و همگی لذت بردیم!
ممنون
سلام
خوشحالم که خواندید
سلااام بر مریمی گلم. راستش من کلی این ور و اون ور آموزش تهیه کیک میبینم اولش وارد پستت نشدم اما الانی رفتم تو پست کمک پژوهشی تبسم کامنتت رو دیدم اومدم درباره خودتو بخونم که چه رشته ای خوندین برای اون نرم افزاره که گفته بودین.
دیگه دیدم تا اینجا اومدم گفتم بخونم ببینم چیه. از نکاتی که گفته بودی خوشم اومد. مرسی گلم خسته نباشی. بازم برامون آموزش آشپزی خصوصا آش محلی بیارین. آخه من عاااااااشق آشم خصوصا مربوط به قومیت های خاصی باشه. تو خوابگاه دانشجویی کلی از بچه ها خصوصا اردبیلی ها آش پختن یاد میگرفتم.