خانه
جستجو
Close this search box.
جستجو

همراه با پری زنگنه، از نوابغ نابینای ایران

پریرخ شاهیلانی مشهور به پری زنگنه (زاده ی ۱۳۱۸)، خواننده ایرانی در سبک اپرا است. از جمله فعالیت‌های او، می‌توان به کار بر روی موسیقی محلی و فولکوریک ایران اشاره کرد. پری زنگنه که بینایی خود را در یک سانحهٔ رانندگی از دست داده است، از کنسرواتوار عالی موسیقی تهران در رشتهٔ اپرا فارغ‌التحصیل شده است. زنگنه تحصیلات مقدماتی خود را در تهران گذراند و نخستین درسهای آواز را نزد استاد نصرالله زرین پنجه در ردیف آوازهای ایرانی فراگرفت، سپس به هنرستان عالی موسیقی رفت. به علت داشتن صدای «لیریکو اسپینتو» (Lyrico Espinto) نزد خانم اولین باغچه بان اپرا آموخت و بعد از آن برای تکمیل آموخته‌های خود به کشورهای ایتالیا، آلمان، و اتریش سفر کرد و از چندین آکادمی فارغ‌التحصیل شد.

علاوه بر خوانندگی، پری زنگنه در سفر تحصیلی خود به ژاپن، متوجه استعداد خود در هنر گل آرایی هم شد و آن را فراگرفت و در بازگشت به ایران نمایشگاه‌های گل آرایی نیز برگزار کرد.

در سال ۱۳۵۰ در یک حادثهٔ ساده رانندگی و پرتاب خرده شیشه‌های اتومبیل پیکان، بینایی خود را از دست داد. اما تنها پس از وقفهٔ کوتاهی به فعالیتهای خود ادامه داد. صدای او در محافل هنری مهم جهان از جمله تالار الیس تالی در لینکن سنتر نیویورک، هربست در سانفرانسیسکو، دانشگاه هاروارد در بوستون، سل گو در پاریس، هرکولس در مونیخ، و تالارهایی در سرتاسر ژاپن پخش شده است.

مسافرت‌های زنگنه در سرتاسر ایران به منظور آشنایی با موسیقی محلی ایران بوده است. از اجراهای معروف زنگنه سولیست بودن در سمفونی شماره ۹ بتهوون است که توسط ارکستر سمفونی فورت لادردل در فلوریدا اجرا شد. بازسازی علمی ترانه‌های بومی و محلی ایران و اجرای آن به سبک کلاسیک از کارهای شاخص او به شمار می‌رود.

او برای کودکان چندین کتاب تألیف کرده و مقالات و ترانه‌های متعددی منتشر ساخته است. فرهنگ جامع «آوای نامها از ایران زمین» که مهمترین نامنامه در زبان فارسی بشمار می‌رود، حاصل عمر ایشان است و تدوین آن حدود پنج سال به طول انجامیده است. از کتاب‌های دیگر او می‌توان به «پری لالایی‌ها، سروده‌های پری زنگنه برای همه سالان» و «سخنی به خوشی: حرف‌هایی بزرگ در کتابی کوچک» اشاره کرد. او هم اکنون در حال نوشتن کتابی با عنوان «شما هم با من آواز بخوانید» می‌باشد.

از فعالیت‌های وسیع اجتماعی زنگنه در جهت بهبود وضعیت نابینایان می‌توان به برگزاری کنسرت به نفع سازمان‌های فرهنگی نابینایان در سراسر ایران و جهان اشاره کرد. خانم زنگنه عنوان بین‌المللی «سفیر حسن نیت» را دریافت کرده اند و از جمله مسئولیت‌های او، ریاست روابط فرهنگی و اجتماعی نابینایان ایران بوده است.

در سالهای پس از انقلاب، فعالیت‌های او در ایران به کنسرت‌هایی ویژه بانوان اختصاص دارد. پری شاه‌یلانی پس از ازدواج با حسین زنگنه، صاحب شرکت تاکسی ایر، به نام پری زنگنه شناخته شد. آنها دو دختر داشتند اما بعد از حادثه رانندگی از یکدیگر جدا شدند.

نام آلبومهای پری زنگنه به این شرح است:
هزار آوا، سبک فولکوریک.
شاهپری، آهنگ‌های محلی (به آهنگسازی واروژان).
گل غصه‌ها.
گل افشان ۱ (به آهنگسازی فریبرز لاچینی).
گل افشان ۲ (به آهنگسازی فریبرز لاچینی).
آلبوم لالایی‌های محور شرارت.

نام کتابهایی که پری زنگنه نوشته به این شرح است:
دنیای بزرگ کودکی.
سرگذشت آواز من.
یادی از تابستان دِه،
دهکدهٔ گل آباد،
شاهپرک قصه من

بر بال بادبادک‌ها،
گل‌های خوب دوستی،
پری لالایی‌ها،
هنر تزیین گل،
سخنی به خوشی،
آوای نامها از ایران زمین،
آن سوی تاریکی.

منبع: ویکی پدیا.

۴۰ دیدگاه دربارهٔ «همراه با پری زنگنه، از نوابغ نابینای ایران»

درود شهروزم. بسیااار عالی بود.
تو ذهن منم بود که با ایشان مصاحبه ای داشته باشم.
حالا که این زندگینامه رو ازش منتشر کردی لطف کن اگه تونستی باهاش تماس بگیر و یه مصاحبه باهاش داشته باش. اگه آلبومهاشو هم اینجا بذاری بیش از پیش ممنونت خواهم بود.

سلام. بسیار عالی بود. ایول به تو پسر! فکر کنم امسال سالگرد روزی باشه که تو پدر صاحاب ویکی پدیا رو درآوردی! یادت؟؟؟ یادش به خیر.
ای کاش ما بتونیم از هنر خانوم زنگنه در رسانه های خودمون استفاده کنیم! اسمشونو اگر فضا فراهم بود به لیست اضافه کن، اگرم خواستی شمارشو واست گیر میارم، یکی از دوستان و همکاران مشترکمون داره.

سلام شهروز.
آفرین بر تو باد با این پستت.
من سال ۵۶ اولین ساعت لمسی خودم رو از پری زنگنه به عنوان کادو دریافت کردم، این یکی از خاطره های من از این هنرمنده.
یک خاطره ی دیگه ی که از پری زنگنه دارم اینه که من در تهران یک همکار نابینا داشتم که یه کلاه گشاد مالی سر پری گذاشته بود که از شنیدنش توی گوشهام شبدر سبز شد خخخ.
ممنون از پست.

این خانوم هنوز هم میخونه آیا ؟؟؟
دقت کردید بعد از نبین شدنش شوهرش نتونست تحمل کنه ؟؟

بله رععععد بزرگ واقعا به اایشون میگه نابغه . و قبول داره که در زمره نوابغ زمان خودشه .
چون بعد از اینکه نبین شده ،تونسته خودشو جمعو جور کنه . چه بسا که نبین شدن بعد از سالها ببینی خیلی سختتر از نبین بودن مادرزادیه .

نه متوجه منظوزم نشدی من متوجه نمیشم که پری روی چه حسابی نابغه است… البته این یه بحث مفصله و میدونم اینجا جای خوبی برای طرحش نیست اگه پری را نابغه حساب کنیم پس هر کدوم از بچه ها که با داشتن این محدودیت اهل قلم اند و به موفقیت هایی رسیدن هم به طبع نابغه اند. مثلا خانم جعفر پور وخیلی های دیگه
مجتبی و بچه هایی از این طیف هم سوپر نابغن، فرزاد طیباتی هم معجزه است دیگه!!!

سلام با تشکر از ارسال این پست من تا کنون چند بار با خانم زنگنه دیدار داشته ام بسیار خانم خوش برورد و صمیمی است یادم نمیرود آن روزی که چون جزو شاگرد اولی ها شده بودم و از دست ایشان یک ضبط صوت دریافت کردم چه قدر خوشحال بودم چند بار که ایشان به شیراز آمد من هم با ایشان دیدار داشتم به هر حال زندگی ایشان برای همهی ما ها ما ها آموزنده باشد بسیاری از افراد بودند که به محصض نابینا شدن زانوی غم را در بغل گرفتند و گوشه گیری را انتخاب کردند برای ایشان سلامتی و سعادت بیشتر آرزو میکنم …

سلام به آقای حسینی
دانشگاه ما که سخت گیر بود و کنسرت برگزار نمیکرد اما دانشگاه ایران برای دختران دانشجو کنسرت ایشون رو برگزار کرد و خواهرم که اونجا درس میخوندن خیلی از کنسرت ایشون تعریف میکرد من هم خیلی دوست دارم از طرف محله ی ما یک مصاحبه ی اختصاصی با ایشون انجام بشه مطمئن هستم خوشحال میشن که اینهمه دوستان توانمند با تخصص های مختلف و از شهرهای مختلف اینجا هستن … برای گذاشتن این بیوگرافی زیبا هم از شما تشکر میکنم سربلند باشید

دیدگاهتان را بنویسید