سلام به همه هم محله ایهای عزیز.
در جریان وبگردیهام، به یه مصاحبه از فرشاد آذرنیا، تهیه کننده ی رادیوفیلم در رادیو نمایش رسیدم که در زمان پخش این برنامه از رادیو نمایش این مصاحبه انجام شده بوده. گفتم شاید براتون جالب باشه. از این رو اون رو براتون اینجا کپی میکنم.
فرشاد آذرنیا از افکتورهای (صداسازان) قدیمی و از چهرههای شناخته شده در رادیوست. بیشتر نمایشهای رادیویی با افکتهای او جان میگیرند. با اینکه تحصیلات او در زمینه مترجمی زبان انگلیسی است، اما تخصص او در زمینه افکت و موسیقی است. از چندی پیش تهیهکنندگی برنامه رادیو فیلم در رادیو نمایش به او سپرده شد. در این برنامه فیلم و سریالها پخش میشود و گوینده صحنههایی را که دیالوگ ندارد برای شنوندگان توصیف میکند. همین مساله باعث شده تا این برنامه مورد توجه نابینایان قرار بگیرد و آنها درخواست پخش آثار مختلف را از این برنامه داشته باشند. آذرنیا تلاش میکند توصیف این صحنه با پخش آثار نمایشی همخوانی داشته باشد. گرچه کار سختی است، اما او با عشق و علاقه این کار را انجام میدهد. با او درباره این برنامه به گفتوگو نشستیم.
از ایده شکلگیری برنامه رادیو فیلم بگویید که با استقبال زیادی بویژه از سوی نابینایان روبهرو شده است.
برای طراحی این برنامه من و آقای دهقان نیری، مدیر مرکز هنرهای نمایشی رادیو و مدیر رادیو نمایش باهم خیلی صحبت کردیم. در ارتباط با فرم آن باید بگویم با چند نفر از دانشجویان خارج از کشور صحبت کردم. معادل فارسی رشته تحصیلی یکی از این دانشجویان که از آمریکا به ایران آمده بود توضیح صوتی بود. این رشته تحصیلی مربوط به ساخت برنامههایی برای نابینایان است. من جزوههای او را مطالعه کردم تا به فرم مناسبی برای برنامه رادیو فیلم برسیم. تا اینکه بعد از بررسی و مطالعه به ساختار رادیو فیلم رسیدیم که اکنون از رادیو نمایش پخش میشود. بعد از مطالعات انجام شده به این نتیجه رسیدیم که سریالهای طنز و شاد را صبحها پخش کنیم تا مردم را برای یک روز خوب آماده کنیم و سریالهایی را که موضوعات جدی دارند، عصرها روی آنتن میفرستیم. بخش زیادی از شنوندگان این برنامه نابینایان هستند و این برنامه با هدف پخش آثار نمایشی برای نابینایان تولید و پخش میشود.
انتخاب فیلمها و مجموعهها به عهده خودتان است یا شورای سینمای معاونت صدا آنها را انتخاب میکند؟
برنامه رادیو فیلم در گروه طنز رادیو نمایش به مدیریت محمود تختکشها تولید و بخشی از فیلمها در این گروه انتخاب میشود. من هم مرتب آثار تلویزیونی را دنبال و پیشنهاد میکنم. با توجه به اینکه بخش عمده شنوندگان ما نابینایان هستند، آنها هم درخواستهای خودشان را به ما میدهند و تا جایی که برایمان مقدور باشد، فیلمها و سریالهای درخواستی هم برای پخش آماده میکنیم. خوشبختانه استقبال نابینایان از این برنامه خیلی زیاد است و حتی انجمنهای نابینایان هم این اقدام را ارزشمند توصیف کردند. ما تلاش میکنیم از طریق برنامه رادیو فیلم پاسخگوی نیاز شنوندگان باشیم.
آیا تاکنون پیش آمده شنوندگان نابینا آثار نمایشی را انتخاب کنند، اما شما نتوانید آن را پخش کنید؟
همانطور که میدانید گوینده بخشهایی از آثار نمایشی را که دیالوگمحور نیستند، توضیح صحنه میدهد تا مخاطب در جریان صحنه نمایش قرار بگیرد. طبیعی است فیلمهایی که خیلی دیالوگ محور نیستند، توضیح صحنه خیلی سخت میشود و از سوی دیگر پخش اثر نمایشی مربوط، دیگر جذابیتی نخواهد داشت.
بهعنوان مثال شنوندگان از ما خواسته بودند فیلم «دیدهبان» به نویسندگی و کارگردانی ابراهیم حاتمیکیا را پخش کنیم، اما این فیلم خیلی کم دیالوگ است و از آنجا که توضیح صحنه آن بیشتر میشد، پخش نکردیم، چون باید 90 دقیقه فقط توضیح صحنه میدادیم. فیلم «پرسه در مه» به کارگردانی بهرام توکلی هم پیشنهاد داده شد. این فیلم هم خیلی دیالوگ نداشت، ولی چون افکتهای واضحی داشت آن را پخش کردیم.
خودتان فیلم و سریالها را میبینید و برایش توضیح صحنه مینویسید یا این کار به عهده گوینده است؟
این کار به عهده گوینده است. او چند بار اثر نمایشی را میبیند و برایش توضیح صحنه مینویسد. توضیح صحنه او را در استودیو ضبط میکنیم و بعد خودم توضیحات صحنه را با اثر نمایشی میکس میکنم. سعی میکنم این توضیح صحنه به اندازه گفتار فیلم یا سریال باشد تا وقتی دیالوگ بازیگر شروع میشود، متن ضبط شده کوتاه یا بلند نباشد.
نوشتن توضیح صحنه کار سختی برای گویندگان نیست؟
اتفاقا کار دشواری است و باید گوینده با صبر و حوصله این کار را انجام بدهد، حتی مجبور است هفت هشت بار اثر نمایشی را در خانه ببیند تا توضیحات صحنه را دقیق و به اندازه بنویسد، بنابراین خیلی از گویندگان حوصله ندارند این کار را انجام بدهند، چون کار سخت و زمانبری است. اکنون ما با چند گوینده همچون بهرام سرورینژاد، ملیحه شبانیان و آرمان غفاریان برنامه رادیو فیلم را ضبط میکنیم.
به نظرتان بهتر نیست با توجه به ژانر هر فیلم و سریال، یک گوینده انتخاب کنید تا شنیدن این آثار نمایشی برای شنوندگان هم جذابیت بیشتری داشته باشد؟
طبیعی است بهتر میشود، اما خیلی از گویندگان تمایل به این کار ندارند، اما با این حال من سعی کردهام با توجه به گویندگانی که داریم، این کار را تخصصی انجام بدهم. اکنون آثار طنز را آرمان غفاریان، آثار حماسی و تاریخی را بهرام سرورینژاد و آثاری با موضوع خانواده و زندگی را ملیحه شبانیان گویندگی میکنند. با این تقسیمبندی سعی کردهایم حال و هوای خاصی به آثار نمایشی بدهیم.
آیا قصد دارید در آینده بخشهای دیگری هم به برنامه رادیو فیلم اضافه کنید؟
تا امروز دو فیلم از کلاه قرمزی پخش کردهایم. پیشنهاد دادم فیلمهای کودک را هم در رادیو فیلم پخش کنیم. در صورت موافقت این کار انجام میشود.
منبع: جام جم آنلاین
سلام
دستتون درد نكنه گزارش خيلي خوبي بود
خداييش واقعا خوب توضيح ميدادند
من چون از موضوع هاي خانوادگي و غم انگيز بيشتر خوشم ميومد بيشتر با صداي اون خانم آشنا بودم
چند بار هم خودمون باهاشون تماس گرفتيم و نمايش هاي دهه ي 60 را درخواست كرديم اما پيدا نكردند
راستي اگر شما ميتونيد اين نمايش ها را برامون پيدا كنيد خيلي خوشحال ميشيم
خخخخ منم از آب گل آلود ماهي ميگيرم
نمايش هايي كه خيلي دنبالشم يكي داستان شب صاداكو، در اطاقم تنها و آهسته با گل سرخ هست
خيلي عالي ميشه اگر پيدا بشند
هركي پيداشون كرد يه شيريني پيش من داره
سلام خانم کاظمیانِ عزیز…. دو نمایشِ اولی که گفتینُ نشنیدم و ندارم… اما نمایشِ ماندگارِ «آهسته با گلِ سرخ» اثرِ زنده یاد اکبرِ رادی با کارگردانیِ خسرو فرخزادی رو گوش کردم و دارم… بسیار دوست داشتنیه… الآن رفتم براتون از آرشیوِ رادیو پیداش کردم… میتونین از اینجا دریافت کنین و بشنوین… شیرینی فراموش نشود… «شکلکِ لبخند…» http://iranseda.ir/Fulldetails?g=416768&s=%D8%A2%D9%87%D8%B3%D8%AA%D9%87%20%D8%A8%D8%A7%20%DA%AF%D9%84%20%D8%B3%D8%B1%D8%AE
سلام آقاي مرد ارديبهشت خيلي خوشحالم كرديد هرچند كه فقط يكيش را تونستيد برام پيدا كنيد باور كنيد اگر ديدمتون حتما شيريني ناقابلي بهتون ميدم
اونا را هم برام پيدا كنيد ممنون.
خواهش می کنم… نیازی به شیرینی نیست… شادمانیِ شما کافیه… نامِ اون دو نمایش رو هم جستجو کردم اما در آرشیو قرار نداشت… اگر بعدها اضافه شد بهتون خبر میدم… برقرار باشین…
مداااال مدااااالم را بديد ميخوام برم خيلي كار دارم
سلام .یه وقتایی رادیو فیلم رو میشنیدم .جذاب بود به ویژه برا نابینایان .اما واقعا حیف که پخشش متوقف شد .تشکر
سلام از پست خوبت ممنونم موفق باشی
سلام به خانمها کاظمیان ریحان و هستی.
سرکار کاظمیان: ممنون از حضورتون این هم از مدال که با احترام تمام تقدیمتان میگردد.
ریحان خانم: منم از شنوندگان رادیو فیلم بودم و این برنامه رو بسیار دوست داشتم، اما حذف این برنامه به خاطر دشمنی و عناد با نابینایان نبوده!
همونطور که تو پست قبلیم توضیح داده بودم در پی تغییر ساختار و رویکردی که با تغییر مدیریت در این شبکه اتفاق افتاد علاوه بر این برنامه، برنامه هایی نظیر پرانتز باز دیالوگ و کارنامه که به مراتب پر مخاطبترم بودند از جدول پخش این شبکه حذف شدند.
اما به نظرم به دلیل ماهیت نمایشی که برنامه رادیو فیلم داره در زمان فعلی میشه این برنامه رو دوباره به کنداکتور رادیو نمایش که رویکردش صرفا به پخش نمایش معطوف شده پیشنهاد کرد. امیدوارم که این اتفاق بیفته.
هستی خانم: از شما هم تشکر میکنم و براتون آرزوی سربلندی و موفقیت دارم.
سلام
ممنون از شما به خاطر این پست خوب
یاد رادیو فیلم به خیر!
سلام
واقعا حیف که دیگه هیچ فیلمی قرار نیست توضیحدار بشه.
امیدوارم تو آینده ای نزدیک بازم این اتفاق بیفته و بازم برنامه های اینچنینی تو رادیو داشته باشیم.
ممنون از پست موفق باشید.
سلام بر شما… مصاحبه را پیشتر خوانده بودم… برنامه ی خوبی بود به ویژه در ابتدا… آثارِ درخشانی از سینمای ایران و تعدادی از سریال های تلویزیونیِ ارزشمند را برای نابینایان پخش کردند… کسانی که مسؤولیتِ نوشتنِ متنِ روایتِ فیلم و اجرای آن را بر عهده داشتند ابتدا افرادی خبره بودند همچون خانمِ شمسیِ صادقی از بهترین بازیگرانِ رادیو… اما بعدها برنامه ی رادیو فیلم وصیله ای شد برای پر کردنِ باکس های زمانیِ شبکه… فیلم های مناسبتی و سفارشی که از تلویزیون پخش شده بودند و مخاطبِ جدیِ سینما و یا تئاتر علاقه ای به آن ها ندارند و یا سریال های ضعیفِ تلویزیونی توسطِ تعدادی از مجریانِ پخشِ رادیو که طبعا دستمزدِ کمتری نسبت به بازیگرانِ قدیمیِ رادیو دریافت می کردند مسؤولِ نوشتن و خواندنِ روایت ها شدند… به طوری که به عنوانِ مثال یکی از این گویندگان که اتفاقا صدای بسیار خوبی هم داشت اما به دلیلِ عدمِ آشناییِ کامل با این مقوله هنگامِ روایتِ یکی از سریال های ماندگارِ تلویزیونی وقتی شخصیتی شیطنت می کرد و یا با دیگران به مطایبه می پرداخت با لحنی نصیحت گرانه می گفت: «آخ آخ این چه کاریه… این کارُ نکن…» و شاید هم تصور می کردند دارند خوشمزگی می کنند ایشان در حالی که گفتنِ چیزی غیر از توضیحِ صحنه ها و اکت های بازیگران موجبِ ایجادِ خلل در تخیل و عاطفه ی مخاطب می شود… امیدوارم در آینده با سیاست گذاریِ صحیح و به کارگیریِ نیروهای خبره باز هم آثارِ درخشانی از سینما و تلویزیونِ ایران در رادیو به شکلِ رادیو فیلم دربیاید…
سلام به پریسیما خانوم و جناب سعید شریفی و مرد اردیبهشت و تشکر مجدد از حضور بوباره سرکار کاظمیان.
در مجموع اون چیزی که به عنوان پاسخ میتونم به این سه دوست خوبم ارز کنم این که: به طور کلی جای خالی برنامه های خوب و مؤثر برای نابینایان و معلولان خالی از جمله رادیو فیلم.
هرچند از بخش خبری توانا نباید گذشت که انصافا هم دوستانمون تو این مجموعه دارند صادقانه زحمت میکشند، و هم اینکه خود این بسته حدود پانزده دقیقه خبری خیلی پرمحتوا و مفید. هرچند که نیاز جامعه معلولان و نابینایان به مراتب بیش از این یک مجموعست که انشالا محقق بشه.
امشب کمی که از ساعت 23 گذشت یادتون نره که بخش خبری توانا رو از شبکه خبر پیگیری کنید.
راستی مرد اردیبهشت: از شما به خاطر تلاشتون در جستن نمایش و گذاشتن لینکش تشکر میکنم.