سلام بچه محلهای عزیز یلدا تون مبارک باشه چندتا از غذاهای محلی شهرمونُ توی رستوران آماده میکنیم نوش جان
قیمه جهرمی که به شکل آبگوشت “یخنی”تهیه میشه”نخود سیب زمینی گوشت پیاز گوجه نمک آبلیمو دار چین و ..” وبعد از آماده شدن مواد را کوبیده و مقداری از آب آن را بهش اضافه میکنند و بعنوان خُرِشت با برنج میخورند
به علت درست بلد نبودن درست کردنش و توضیح کامل پیدا نکردن و نیز دونستن خودتون چون همه جا درس میشه بیشتر توضیح نمیدم
(آش ماست)
مواد لازم: خرده برنج، برگ سیر موک، ماست چکیده، نمک سیر، روغن، مرغ آب پز شده ، نعنا داغ
طرز تهیه: بعد از جوش آمدن آب، خرده برنج خیس زده را در آن ریخته تا مدتی در آب جوش بخورد تا نرم و دانه آمده شود، سپس برگ تازه یا خشک سیرموک و به
میزان لازم نمک را به غذا اضافه کرده، تا مدتی با برنج جوش بخورد، سپس مقداری مرغ آب پز شده را ریز کرده و به غذا اضافه می کنیم.
آنگاه به میزان لازم سیر نگین شده را در روغن سرخ کرده مقداری ادویه (زرد چوبه) به آن اضافه وبعد از جا افتادن و سرخ شدن به ظرف غذا ملحق
کرده و با آن مخلوط میکنیم.سپس زیر غذا را خاموش کرده تا از جوش بیفتد و بعد از آن ماست چکیده که هرچه ترش مزه تر باشد آش ما را خوشمزه تر میکند را در غذا حل می کنیم.تزیین غذا با نعناع خشک تفت داده شده در روغن)
آش الوک
(الوک میوه درختی بیابانی است که در مناطق جنوبی کشور با آب و هوای خشک و بیابانی رشد پیدا می کند که در اطراف جهرم به
وفور یافت می شود)
مواد لازم:الوک تلخ، خرده برنج، عدس
طرز تهیه:
الوک تلخ را با پوست کوبیده سپس در آب خیس میزنیم بعد از این که کاملا خیس خورد از صافی عبور داده تا پوست الوکو از مغزآن جدا شود آنگاه آب
به دست آمده را در دیگ می جوشانیم.
بعد خرده برنجی را که از قبل خیس زده ایم را آبکش کرده و به آن اضافه می کنیم تا با آن آب مخصوص جوش خورده و دانه اش نرم شود و عدسی را
که قبلا پخته شده را به آن اضافه کرده تا با هم جوش خورده و تا جا افتادن غذا صبر می کنیم نمک هم که بله.
(تلیت آب انار)
مواد لازم:چند تا انار ترش آب دار، پونه، نمک در صورت دلخواه پیاز
انار هارا دانه کرده و آب آن را می گیریم، سپس با نان تلیت کرده مقداری پونه (پادونه) و نمک به آن اضافه کرده و با پیاز نوش جان میکنیم
دو پیازه آلو
سیب زمینی آب پز شده رنده شده را در پیاز داغ ریخته خوب تفت داده و به آن نمک فلفل شنبلیله زیره و از این جور سبزیهای خشک اضافه میکنیم در صورت دلخواه تخم مرغ توش میشکنیم
(نون(مَیوَه) مَـوَه خیار یا بادمجان)
مواد لازم جهت تهیه مخلوط مَوه
ماهی ریز (موتو) – آبشن یا همون آویشن زیره – تخم گشنیز – سیاه دانه – کنجد- زرچوبه – دارچین – ریشه جوز – کمی فلفل سیاه
ابتدا ماهی ریز را در آب خیس زده و مقداری آبشن به آن اضافه می کنیم (این عمل برای از بین رفتن بوی ماهی انجام می شود)
بعد ازخیس خوردن ماهی آن را در مقابل آفتاب پهن کرده تا خشک شود ، بعد از خشک شدن ،آن را آسیاب نموده و پودر می کنیم ، موقع اضافه
کردن بقیه مواد است (زیره ۲۰۰ گرم )- (تخم گشنیز۲۰۰گرم) – (سیاه دانه ۲۰۰ گرم) – (کنجد۵۰۰ گرم )- (زرچوبه ۱۰۰ گرم) – (دارچین دو قاشق )- (ریشه جوز ۱۰۰ گرم )- (فلفل سیاه دو قاشق). همه این مواد بعد از آسیاب شدن مخلوط شده و آماده استفاده و طبخ می شود.
طریقه استفاده و طبخ
۱- مقداری مخلوط مَوَه را درکمی آب حل کرده یک عدد لیموی جهرمی به آن اضافه می کنیم با نان و خیار(ترجیها خیار چنبر)یا بادمجان به عنوان صبحانه
یا عصرانه میل می فرمایید
۲- مقداری مخلوط مَوَه را درکمی آب حل کرده محلول به دست آمده بر روی نان مالیده (ترجیها نان ماشینی) آن را در روغن سرخ می کنیم
آش کدو
پیاز رو خرد و توی روغن سرخ کرده بعد از اضافه کردن زردچوبه بهش کدو رو هم که پوست گرفته خرد کرده و شستیم توش میریزیم و میذاریم تفت بخوره و هر از گاهی همش میزنیم بعد عدس از قبل پخته شده رو درونش ریخته و سپس برنج که از نوع محلی و خرده باشه رو به همراه آب که بهتره گرمُ جوشیده باشه بهش اضاف کرده و خوب هم میزنیم و میذاریم بپذه البته آب رو اگه نیاز بود قبل از برنج یا بعد از اون هم میشه ریخت ولی سعی کنیم هواشُ داشته باشیم که یه وقت وسط کار آب کم نیاره که کیفیت غذا بخاد تغیر کنه و نمک رو هم بهش اضاف میکنیم.این غذا بدون برنج هم درست میشه و بهش حبوبات دیگه رو هم اضاف میکنن.بعد از ساعتی که غذای ما پختُ آماده شد یا هنگام مصرف نعناع خشک داغ شده در روغن “برا چند ثانیه”در صورت دلخواه روغن زیتون و البته”کشک”رو میریزیم و خوب هم زده و یا برای تزیین روی آش میریزیم که خب این آش با کشک محلی خشک که به شکل دانه ای مصرف میشه و باید ساعاتی در آب خیس کرد و یا به اشکال دیگه چون با آسیاب یا همراه با آب در مخلوط کن ریز و مایع شکلش میکنند خوشمزه تر از کشک تر و به ویژه از پاستوریزه میشه
نکاتی برای سالمتر بودن آشها
به جای نعناع داغ می توانید مقداری نعناع یا پونه را کف ساب کرده با کمی روغن زیتون مخلوط و روی آش بریزید.
ترجیحا از نمک معدنی یا دریا بهره بگیرید.
قدری بعد از مصرف آشها خوردن چند عدد خرما به طور کلی مفید است
شیرینیها
رنگینک : درون رطب را با مغز گردو پر می کنیم و در ظرفی می چینیم . آرد گندم را روی حرارت گذاشته، تفت می دهیم وبعد روغن در آن می ریزیم و تفت می دهیم تا غلیظ شود .سپس مخلوط را روی رطب ها می ریزیم .
حلوای خارک : میوه نخل که هنوز زرد است و خرما نشده است را خارک (khaarak)می نامند و آن را در آفتاب خشک می کنند. برای تهیه، آرد برنج را تفت داده و بعد روغن میریزیم تا تفت بخورد، پس از آن خارک خشک که قبلاً خیس و چرخ شده را می ریزیم و مخلوط می کنیم و زعفران، هل و گلاب که قبلاً خیس شده بوده را در آن ریخته و تفت می دهیمو با خلال پسته یا پودر نارگیل تزئین می کنیم .
حلوای خرمایی : خرما را خیس کرده و بعد آنرا از کیسه ی پارچه ای رد می کنیم تا آب زلالی بدست آید و بعد آنرا روی حرارت گذاشته تا کف کند، کف های آنرا گرفته
و برنج را اضافه کرده تا زمانی که دانه های برنج نرم شود و پس از آن هل، گلاب و زعفران خیس کرده را در آن ریخته، می گذاریم بپزد و بعد روغن می ریزیم تا
وقتی که به جوش آید آن وقت حلوا آماده است، و سپس آنرا درون ظرفی که روغن درآن مالیده شده، می کشیم .
خرما کنجدی : خرما را بدون هسته کرده، چرخ می کنیم تا یکدست شود. آرد تفت داده و بعد روغن می ریزیم و با خرما، کمی هل و کنجد (یا ارده ) مخلوط و گرد می کنیم
و سپس در کنجد می غلتانیم .
نان مشت : خرما را خیس کرده و بعد از صافی رد می کنیم و پس از آن خمیر مایه، آرد گندم دارچین، زنجبیل، روغن و زردچوبه را اضافه و مخلوط می کنیم تا به صورت خمیری در آید، چند ساعت به همین شکل گذاشته تا خمیر بالا بیاید و بعد مانند کتلت در روغن سرخ می کنیم .
آرد روغنی : ابتدا روغن مایع شده وبعد آرد گندم اضافه کرده و تفت می دهیم و پس از آن مواد آرد روغنی ( در عطاری موجود است ) و فوفل و گرد ابره و شکر میریزیم
و هم می زنیم تا تفت بخورد و یکدست شود .
و حالا یک نوع شیرینی نخودی که خودم کشفش کردم
اگه عجیب بود نخندید ها تازه خیلیها ازش لذت میبرن و بارها دلتنگش شدنُ خواستن باز براشون درست کنم حالا ببینیم چه طوره
آرد نخود مخصوص شیرینی را حرارت میدیم تا خامیش گرفته بشه و در همون حین مرتب بهم میزنیم تا نسوزه کمی که تفت خورد روغن رو بهش اضافه میکنیم که برای سالم بودنش بهتره روغن زیتون یا کنجد باشه خوب هم میزنیم تا حسابی تفت بخوره یک دست بشه و بوی عطرش بلند بشه وقتی سرخ شدُ رنگش تغییر کرد زیرش را خاموش کرده و مقداری عسل توش میریزیم هم زده تا مواد جذب هم بشن میتونیم بهش هل هم اضافه کنیم.روش رو میپوشونیم و میذاریم کمی سرد بشه بعد خمیر رو به شکل گلوله گلوله درست کرده و در ظرفی میچینیم و روی اونو میپوشونیم هر چه شیرینی چربتر و آردش بهتر سرخ شده باشه خوشمزه تر میشه
خب واسه شب یلدا هم جز شیرینی و شام آجیل که نمیدونم انار که هست عالی هندونه هم از ثنا خانم بشنوید اگه خودتونُ دوست دارید این وقت زمستونی اونم شب بیخیال بشید اگرم نشد یه خرده بیخیال
و البته که میچسبه و آرامش میده فال حافظُ میوه و چای بهارنارنج بابونه و..همراه با عطر گلهای نرگسُ محبوبه
آبمیوه هم خواستید پیشنهاد میدم آب مقداری سیب رو بگیرید و با موز کمی عسل و گلاب مخلوط کرده تا خنک و تازه هست میل کنیدُ لذت ببرید
کاهو و آب نارنج هم داریم
ظرفها رو نشکنیدا
امیدوارم دوست داشته باشیدُ نهایت لذت رو بتونید از به کار گیری این دستورات غذایی ببرید با آرزوی قوت هرچه بیشتر مخصوصً برا اونایی که امتحان دارن من که میرم مرخصی رستوران محله رو تعطیل نکنید خوش باشید همیشه و زندگی تون پر خیرُ برکت
دستهها
14 دیدگاه دربارهٔ «پذیرایی به مناسبت یلدا با خوراک جهرم»
درود! اینطوری تعارف کردن را تعارف اصفهانی میگن! مثلا بگو بیست نفر از صبح جمعه تا شب تشریف بیاورند در خدمتشون باشیم! بچه های محله عصر پنجشنبه حرکت بسوی جهرم و خوردن غذاها و شیرینیهای خانگی جهرمی بصورت دانگی! آدرس را بنویس، بچه ها بریم؟! شکموها حرکت!
درود
میگن رستوران محله نابینایان نمیگن که هتل جهرم
آخه واسه یلدا مناسب سازی شده هر چند این مناسبتها بهونست برای آشنایی با هر چیز خوبی
همین آشناییهام شیرینه نه
باشه تشریف بیارید البته همه چی گرونه ها
مدیر هم کمک هزینه این سفر به یاد موندنی رو بده به هر کس فردا خاطره قشنگ تری تعریف کرد
ولی هر کس بیاد خوش اومد ایشالا که بهش خوش بگذره
سلاااااااااام ی دنیا
باز هم دیر رسیدم
خوبید انشا الله؟
چه خبر؟
ثنا خانم ممنون از پست خوبتون
هاهاهاهاهاهاها
ماشالا انقدر درس دارم امشب؟
ولی من هم همسفر دوستان میشم.
🙂
ولی قیمه ی جهرمی,آش ماست,اش الوک و … رو چه جوری این همه غذا رو بخوریم؟
هاهاهاهاها
شوخی کردم
مثل اینکه من باید برم
باز هم مرسیییییییی
شب یلدای خوبی داشته باشید.
🙂
خییییلی خیلی سلام و ممنون بله دیگه هاهاهاهاها
منم کلی درس دارم از اون عجیباش غیر قابل تحمل
ولی ثنا با این چیزا جا نمیزنه
همشُ که یک جا نمیخورید بیشترش رو میدم ببرید واسه خونواده ها یا توی راه
موفق باشید و شاااد
سلام ثنا جون مرسي چراغ آشپذخونه گوش كن رو روشن كردي
من يه بار آش ماست خوردم نمي دونم زياد جالب به نظرم نرسيد خواهرم كه دوست نداشت و من از خود گذشتگي كردم سهم اون رو هم خوردم ولي خب فكر كنم همون يه تجربه كافي باشه.
آش الوك رو هم دلم مي خواد ولي اين طرفها فكر نمي كنم گير بياد يا شايد به يه اسم ديگه “الوك” شناخته بشه ولي من آش الوك مي خوام “من عاشق غذا هاي جديدم اونم از نوع آشي.
تليت آب انار رو هم هستم فقط بدونه پيازش دهنم آب افتاد.
عاشق آش كدو هستم البته يه طوري كه كدوهاش له شده باشه.
سلام نخودی جون به قول یکی از دوستام خوشم اومده ازت
با همه اینایی که میگی موافقم حتی آش ماست هایی که جالب نیست
کاش میشد میومدی پیشم دست پخت مامانمُ میخوردی اون وقت میفهمی آش کدو و آش ماست چیه وااای دلم خواست
سلام ثنا جان!
ای ول دختر! مرسی که از غذا های شهرمون یاد کردی!
اتفاقا ما امروز خورش قیمه داریم!
همون قیمه جهرمی!
آش و ماست هم که حرف نداره،عاشقشم
سلام ای ول عزیزم
خوشحالم که خوش میگذره با این غذاها
نوش جان
سلام دلم آب افتاد از این غذاهای خوشمزه. منشیراز زیاد اومدم ولی هنوز سعادت نشد جهرم بیام ولی با دوستان جهرمی افتخار داشتیم برای مسابقات گلبال با هم به خارج از کشور بریم. دوستان خیلی خوب و عزیز بودند و خیلی به ما خوش گذشت. این دفعه به استان فارس اومدم حتما مییام جهرم تا از این غذاهای خوشمزه استفاده کنم. مرسی از لطفتون
سلام مرسی از لطف شما انشا الله تشریف بیارید دوستان رو هم ببینیدُ از این غذاها لذت ببرید آفرین به شما ورزشکار نمونه
ممنون از مهموننوازیت.م. منتظرم تا از دیگر خصوصیات شهرتون بیشتر بگید.
میتونید به سایت ما در واقع سایت خانم بشارت سر بزنید اون جا اطلاعات بیشتری نیز راجع به شهر ماست و هم اینکه خوشحال میشیم
http://pareparvaz.net
درود! قابل توجه آنان که از نوشته های بنده ناراحت میشوند—مجتبی هم چند بار با پاک کردن مطالبم ناراحتی خودشو نشون داده اما چه کنم که من بیسواد م و بچه ی بازیگوش و شیطون هستم! حالا شما هم بجای ابراز ناراحتی صبر پیشه کنید و فرض کنید که یه بچه ی شیطون دارید!
سلام. عدسی، من میتونم کاری کنم که دیگه نه با این اسم و نه با هیچ اسم دیگه بتونی نظر بدی. ولی فعلا همچین کاری نمیکنم.
توی این محله، آزادیِ بیان هست ولی ولی ولی باید با کسی که میخواهی شوخی کنی از قبل حساب شوخی داشته باشی. با کسی که از قبل باهاش خودمونی نشدی نمیتونی راحت باشی و هرچی با هر لحن خواستی بنویسی. حواست به این قضیه باشه که کلاه منو تو سه نقطه نشه!
مخصوصا توی پست ثنا این رو نوشتی که چی بشه؟
بچه های کوچیک هم آموزش پذیرند. گفته باشمااا! نگی نگفتی.