جستجو
Close this search box.
جستجو

بخشهایی از روزنامۀ ایران‌سپید شنبه19دیماه

 

……….سخن هفته
* طلب کمک از مأموران مترو فرهنگسازی است: چند روز قبل یکی از دوستان نابینا را که از قضا بسیار متحرک، مستقل و با دقت است، دیدم. در صحبتهایش تعریف کرد که چند روز قبل به یکی از ایستگاههای مترو تهران رفته بوده و هنگام خروج از آسانسور ایستگاه فقط چند قدم با لبه سکو فاصله داشته است که متوجه عبور سریع قطار از مقابل خود میشود و به گفته خودش اگر قدمی جلوتر رفته بود از سکو سقوط کرده و با ورود همزمان قطار به ایستگاه قطعاً فاجعه ای رخ میداد. او افزود: تصادفاً عصایش بسته بوده و مأموری هم در اطرافش نبوده است که راهنماییش کند. این نکته علاوه بر سخنان برخی دوستان نابینا که اعتقاد دارند به دلیل تسلطشان به محیط ایستگاههای مترو از مأموران کمک نمیخواهند، مرا به فکر نوشتن این یادداشت انداخت که در آن از همه نابینایان بخواهم حتی با وجود آشنایی با محیط ایستگاههای مترو، حتماً از مأموران این سامانه برای سوار شدن به قطار کمک بخواهند. زیرا اولاً مدیریت سامانه مترو به مأموران ایستگاهها برای کمک و راهنمایی نابینایان دستور اکید داده اند. علاوه بر این طلب کمک از سوی نابینایان از مأموران، افزون بر آنکه تضمین کننده ایمنی آنان برای تردد در ایستگاههای پرخطر مترو است، موجب این فرهنگسازی میشود که مأموران مترو وظیفه خود را از یاد نبرند و هیچ گاه تردد نابینایان بدون همراهی مأموران امری عادی نشود. مهم نیست که شما میتوانید مستقل سوار قطار شوید، مهم آن است که ما باید حقوق خود را طلب کنیم تا با استمرار در این امر پاسخگویی مسؤولان از پایین تا بالا به عنوان یک وظیفه و تکلیف از یاد آنان نرود. مبادا که توجه مأموران مترو به نابینایان پس از حادثه تلخ مرگ خانم بدر بر اثر گذشت زمان مشمول فراموشی شود و شاهد تکرار فجایع جدیدی از این دست باشیم. پس وظیفه است حقوق مسلم خود را طلب کنیم تا وجود آن مشمول مرور زمان نشود. این یک وظیفه جمعی و آگاهانه همه نابینایان است.
صئ……….تجربه هایمان را قسمت کنیم
* دو شماره از ستون تجربه هایمان را قسمت کنیم، به صحبتهای محمود گودرزی، یکی از فعالان نابینا در عرصه های فرهنگی و اجتماعی اختصاص یافت، اما صحبتهای این مخاطب قدیمی ایران سپید به قدری زیبا بود که دلمان نیامد در همان دو قسمت خاتمه دهیم؛ بنابر این، این شماره را هم به محمود گودرزی اختصاص میدهیم تا آنچه از صحبتهایش که به عنوان تجربه میتواند چراغ راه نسل امروز باشد، از نظر شما بگذرد. راحت طلبی یکی از خصائلیست که او توجهی به آن نمیکند: «هیچ گاه سعی نکردم مثل خیلیها همه چیز را به آسانی و با راحتی تمام به دست آورم. سعی کردم در کسب آنچه که برایم اهمیت دارد، خودم دخیل باشم و صرفاً به واسطه شخص یا اشخاص به آن نرسم. پرهیز از سهلگرایی و راحت طلبی باعث شد تا به بهترین نحو ممکن به آنچه میخواهم برسم.» خود او در بیان این نکات باز هم داشتن روحیه مشارکت اجتماعی را مهمترین عامل در هر چیز میداند: «برای پرهیز از راحت طلبی، در کارهایی که با عده ای از دوستان همکاری کرده ام و این همکاری همچنان در نشر عارف تداوم دارد، سعی کردم روحیه مشارکت را دخیل کنم. مثلاً در تفکیک قطعات سازها –قطعات سالم از ناسالم-، با اینکه تشخیص آن قطعات به نیروی بینایی نیاز دارد، لیکن سعی میکنم بیتوجه به این موضوع، من هم در کار تفکیک با همکاران، همکاری کنم.» به همنوعان خود تأکید میکند که از هر فرصت برای ایجاد کار استفاده کنند: «معتقدم نابینایان باید از هر فرصت استفاده کنند تا برای خود کاری دست و پا کنند یا برای پر کردن اوقات خود، به خلق سرگرمیهای مفید بپردازند. به قول معروف هر کار مفیدی که میتوانند و از دستشان بر میآید، انجام دهند، اما وقتشان رابه بطالت نگذرانند. باز تأکید میکنم: تلاش کنند تا همیشه در جامعه خوش بدرخشند. خود من در اوقات بیکاری سعی میکنم یک کار سرگرم کننده، اما خلاقانه و مفید دست و پا کنم.»
صئ……….خانه داری به سبک نابینایی
* ادامه پرسش و پاسخ: 1- یکی از عزیزان پرسیده بود که چگونه میتوان لباسهای مردانه را اتو کرد؟ ما قبلاً این مطلب را به طور کامل شرح داده بودیم. به طور خلاصه باید گفت که برای شلوار مردانه نکته مهم این است که شلوار را طوری تا کنیم که زیپ و دکمه ی آن در سمت چپ و پشت شلوار در قسمت راست باشد. سپس درز بیرونی لبه زیرین شلوار را روی درز درونی آن قرار دهیم و کاملاً میزان نماییم. لبه رویی را باید به سمت بالا تا کنیم تا اتو کردن لبه زیرین تمام شود. بعد اتو را روی لبه های شلوار بکشیم تا خطی صاف ایجاد شود. وقتی یک لبه شلوار را به این ترتیب خط انداختیم، لبه دیگر را با برعکس کردن شلوار به همین روش اتو میکنیم. روی جیبها را نیز در مرحله بعد اتو میکنیم. برای پیراهن مردانه باید از یقه شروع کنیم. یقه را کاملاً صاف کرده اتو کنید. سپس اگر یقه دیپلمات نبود آن را برگردانید و کاملاً دولا کنید، به طوری که قسمت دو گوشه یقه دو طرف دکمه بالایی پیراهن قرار بگیرد. سپس روی یقه را اتو کنید تا بالای یقه کاملاً خط بیفتد. بعد روی سرشانه را کاملاً اتو کنید، یعنی ابتدا وسط کتف را اتو کنید و سپس سرشانه راست را اتو کرده، خط بیندازید و بعد آستین راست را اتو کنید. به گونه ای که درز آستین یک طرف و روی آستین در طرف دیگر قرار گیرد و دولا شده باشد. به این ترتیب روی آستین نیز کاملاً خط می افتد. بعد سرشانه چپ را اتو کرده و بعد آستین چپ را نیز به همان صورت که شرح دادیم اتو کنید. سپس درز دو طرف پیراهن را نیز کاملاً صاف کرده و اتو کنید و بعد دو طرف جلوی پیراهن را. روی قسمت جا دکمه های پیراهن را کاملاً با اتو صاف کنید تا چروک نباشد. اگر موقع آویزان کردن شلوار طرز تا کردن شما به ترتیب اتو کردن باشد، میتوانید درزهای زیر و روی لبه ها را میزان کرده با دو گیره دو طرف پاچه ها را به طناب محکم کنید. در این صورت چون شلوار به همین شکل خشک میشود، روی لبه ها خط می افتد و دیگر زیاد چروک نمیشود. 2- یکی دیگر از دوستان پرسیده بود که چگونه میتوان تلخی کاهو را برطرف کرد؟ در پاسخ باید گفت سعی کنید بوته های کوچک کاهو را انتخاب کنید. هنگام شستن، لایه رویین را دور بیندازید. هرچه کاهوها درشتتر باشند، امکان تلخی آنها بیشتر است. 3- یکی دیگر از پرسشها این بود که چگونه میتوان پوست تخم مرغ را طوری کند که به خود تخم مرغ ضربه نخورد؟ اگر تخم مرغ کاملاً پخته باشد که معمولاً در ده دقیقه تا یک ربع این اتفاق می افتد، دیگر به راحتی پوستش کنده میشود. باید با یک قاشق به همه قسمتهای آن ضربه بزنید و پوستش را بکنید. 4- راجع به چیدن سفره یا میز صبحانه پرسیده بودند. رعایت چند نکته اشتها را برای خوردن صبحانه باز میکند. الف- رومیزی یا سفره صبحانه بهتر است رنگ شاد یا دارای گلهای شاد مثل صورتی باشد. ب- اگر یک گلدان مصنوعی زیبا وسط سفره بگذارید بسیار خوب است. ج- برای چیدن میز باید بدانید مهمانهایتان نابینا هستند یا بینا. اگر نابینا بودند باید برای هر کدام یک زیردستی بگذارید و درون آن مقداری کره، پنیر یا هر غذای دیگر که برای صبحانه دارید قرار دهید. برای این کار ظروف چند قسمتی کوچک نیز طراحی شده است. تخم مرغها را در جا تخم مرغی بچینید. د- اگر مهمانها بینا بودند یا همراه نابینا زیاد بود، کار شما راحتتر است. میتوانید از پنیرخوریهای کریستال یا آرکوپال استفاده نمایید. کاردهای صبحانه مخصوص است. این کاردها زیاد تیز نیستند و مانند قاشق، دسته آنها کمی از قسمت اصلی کارد بالاتر قرار دارد. ه- روی پنیر را میتوانید با پاشیدن کنجد تزئین نمایید. دور آن چند عدد مغز گردو بچینید. و- نوعی عسلخوری در فروشگاهها موجود است که قاشقهای گرد مخصوصی دارد. خود ظرف هم گرد و دردار است. میتوانید از این ظروف که به شکل کندو طراحی شده اند استفاده کنید. ز- ظروف صبحانه بهتر است سرویس باشد، یعنی زیردستی، استکانها و… زیر استکانها نعلبکی قرار دهید. برای مربا نیز ظروف گرد یا ششضلعی دردار موجود است. سعی کنید برای هر نوع مربا از این ظروف استفاده کنید تا در هنگام گذاشتن در یخچال بوی وسایل یخچال را به خود نگیرد. در کنار هر نفر یک دستمال صبحانه و یک زیردستی و درونش یک قاشق مرباخوری و یک کارد قرار دهید و مقابلش یک فنجان و نعلبکی. چای را در قوری پیرکس وسط میز بگذارید؛ البته آن را یکرنگ کنید. میتوانید از قوریهایی که زیرشان یک شمع دارند و با روشن کردن آن میتوان چای را گرم نگاه داشت استفاده نمایید. برای شیر و قهوه نیز چنین قوریهایی وجود دارد. ط- اگر مهمانها نابینا بودند ظرف شکر باید پیمانه داشته باشد، ولی اگر بینا بودند میتوان از ظرف شکرپاش استفاده کرد. در سمت راست فنجان چای یک لیوان کوچک یا مینی لیوان بگذارید تا برای آب پرتقال که بهتر است در صبحانه سرو شود یا شیر، از آن استفاده شود. لیوانها و فنجانهای صبحانه بهتر است شیشه ای بیرنگ باشند تا رنگ چای یا آبمیوه در آنها کاملاً مشخص باشد. 5- پرسش دیگر راجع به خورش فسنجان بود. این غذا اگر گردویش به خوبی ریز شده باشد و مانند خمیری نرم تغییر شکل دهد و نیز آب آن را کم کم اضافه نمایید و هر بار آب سرد یا تکه ای یخ به آن بیفزایید، دیگر مشکلی ندارید. مزه آن سلیقه ای است یا با رب انار ترش تهیه میشود یا با رب ملس میتوانید برای عطر و مزه بهتر به آن کمی گلپر و یک پیاز کوچک ریز رنده شده اضافه کنید. برای اینکه زمان انداختن مرغ خورش آبکی نشود بهتر است نیم ساعت پیش از انداختن مرغ، دیگر آب اضافه نکنید چون مرغ خودش آب دارد یا مرغ را از قبل نیمپز کنید تا آب آن کشیده شود و بعد در خورش بیندازید. اگر از کوفته ریزه استفاده میکنید لازم نیست آن را سرخ کنید. اگر آرام آرام آن را در خورش بیندازید، مشکلی پیش نمیآید. بعد از انداختن همه کوفته ها تا ده دقیقه خورش را بهم نزنید تا کوفته ها خود را بگیرند. 6- پرسیده بودند در شامی بادمجان کبابی که آموزش دادیم، میتوان به جای گوشت چرخ کرده، مرغ ریخت؟ بله این بسته به سلیقه شماست. باید یا مرغ را پخته و ریش کنید یا مرغ خام را چرخ کنید که خودم اولی را ترجیح میدهم، چون مرغ خام بوی بدی دارد. باید ادویه بیشتری استفاده نمایید. 7- برخی روش کباب کردن بال را پرسیده بودند. در این باره باید به نکات زیر توجه کرد: الف- بازو و بال را باید در دو سیخ جداگانه کباب کرد. زیرا یکی زودتر و دیگری دیرتر کباب میشوند. ب- بالها را باید از یکطرف به سیخ زد. یعنی همه بالها قسمت بیرونیشان باید به یک طرف باشد. قسمت درونی بال کمی گودتر است. ج- حالت قرار گرفتن بالها بر روی سیخ باید به گونه ای باشد که شکل یک صلیب را درست کند. اگر بال را در دست بگیرید سیخ باید از وسط طول آن رد شود. معمولاً سیخ را از داخل گوشت زیر استخوان بال رد میکنند. د- موادی را که به بال زده اید تا آن را مزه دار کنید، مانند پیاز و… در هنگام کباب کردن باید آنها را کاملاً از روی بال جدا کنید تا نسوزند. 8- میزان جوشاندن شیر، پرسش بعدی بود. شیر روی شعله متوسط حدود ده دقیقه تا یک ربع طول میکشد تا بالا بیاید. البته این مدت برای یک لیتر شیر است، اگر مقدار کمتر باشد، این زمان نیز کمتر میشود. بعد از اینکه شیر بالا آمد، برای حفظ سلامت شیر، بهتر است آن را بیست دقیقه روی شعله کم بگذارید. این کار باعث میشود آب موجود در شیر تبخیر شود و نیز برخی از باکتریها و میکروبهای آن از بین بروند. اما همانطور که میدانید این تصور، اشتباه است که همه میکروبها با جوشاندن از بین میروند. برخی از میکروبها فقط از طریق فور کردن یا هموژنیزه کردن از بین میروند. پس کسانی که از شیرهای موجود در لبنیاتیهای سنتی استفاده میکنند باید بسیار مراقب باشند، چون از بیماری مالت با جوشاندن شیر نمیتوان جلوگیری کرد. با سپاس از شما عزیزان، امیدوارم به پرسشهایتان پاسخ کافی و شایسته داده باشم.
* گلواژه: حقیقت مانند آب دریا است چون نمک آب دریا زیاد است تشنگی را رفع نمیکند. اگر حقیقت آدمی تحریف شود مثل آب شور دریا خواهد بود که تشنگی اش را رفع نخواهد کرد. فریدریش نیچه
صئ……..فناوریهای امیدبخش
* به مناسبت تولد لویی بریل: نگاهی به آینده شش نقطه های جادویی! آغاز سال نو میلادی، برای نابینایان دنیا، افزون بر هیجانهای مربوط به نو شدن سال و جشنها و تعطیلیهای این رویداد، با مناسبت دیگری هم همراه است. چهارم ژانویه ۱۸۰۹ میلادی، روزی است که لویی بریل، مبدع خط بریل قدم در دنیای ما گذاشت و با نوآوریهایش توانست دنیا را برای نابینایان بعد از خود، به جای بهتری برای زندگی تبدیل کند. به همین مناسبت، این روز در تقویمهای جهانی به عنوان روز جهانی بریل نامگذاری شده است. با ورود تکنولوژیهای هوشمند به زندگی نابینایان، بسیاری بر این تصور بودند که این افراد دیگر از ابزاری همچون خط بریل بینیاز خواهند بود و خواهند توانست همه نیازها را به کمک این تکنولوژیها برطرف کنند. اما همه گیر شدنِ این تکنولوژیها، نه تنها منجر به قطع ارتباط نابینایان با بریل نشد، بلکه امکان استفاده هرچه بیشتر و آسانترِ این قشر را از بریل هم فراهم کرد.
بر اساس آمارهای موجود، چیزی در حدود ۹۵ درصد نابینایان دنیا مجبورند به خاطر عدم دسترسی به منابع بریل، پس از فراغت از تحصیل، ارتباط خود را با این ابزار خواندن و نوشتن قطع کنند. همین آمارها همچنین نشان میدهند علیرغم وجود قوانین کافی برای تبدیل کتب منتشره به بریل، تنها یک درصد از منابع چاپی، به بریل برگردانده میشوند. عرضه محصولات تازه در حوزه فناوریهای ویژه نابینایان اما توانسته تا اندازه زیادی این خلأ را پر کند. به طوری که امروزه یک کاربر نابینا میتواند با در اختیار داشتن یک دستگاه نمایشگر بریل، بخش زیادی از منابع مورد نیاز خود را در قالب بریل مطالعه کند. گرانیِ محصولاتی از این دست را شاید بشود اصلیترین عامل بازدارنده فراگیر شدن این تکنولوژیها، به خصوص در میان نابینایان ساکن در کشورهای در حال توسعه دانست. اما در طول چند سال گذشته، شاهد رویکرد تازه ای در میان کارشناسان این حوزه هستیم و آن هم چیزی نیست جز یافتن یا ابداع راههایی جهت تولید و عرضه این محصولات با قیمتهای ارزان و قابل پرداخت برای همه نابینایان.
«BliTab» و «Dot» دو مورد از پروژه هایی هستند که در آستانه عرضه اند و امیدهای فراوانی را برای داشتن یک نمایشگر بریل در میان نابینایان دنیا زنده کرده اند. blitab نام تبلتی است مخصوص نابینایان که محققان اتریشی مشغول طراحی آن هستند و قرار است بر خلاف نمایشگرهای بریل که فقط از یک یا دو خط بریل شامل حد اکثر ۸۰ حرف تشکیل شده بود، صفحه ای باشد تماماً بریل. به این ترتیب هر آنچه بر روی صفحه نوشته شده در آنِ واحد به شکل بریل نمایش داده خواهد شد. Dot اما نام ساعت هوشمندی است که بر روی مچ بسته میشود و به کمک یک تلفن یا تبلت هوشمند کنترل میشود و از چهار حرف بریل تشکیل شده که به محض تغییر نوشته، بر روی ساعت آن را به شکل بریل نمایش میدهند. این محصول هم قرار است با قیمت ۳۰۰ دلار روانه بازار شود.

۸ دیدگاه دربارهٔ «بخشهایی از روزنامۀ ایران‌سپید شنبه19دیماه»

دیدگاهتان را بنویسید