خانه
جستجو
Close this search box.
جستجو

آیا نابینایان هم خواب میبینند؟

روانشناسان می گویند حتی نابینایان هم خواب می بینند . آنها در خواب دیدن به سه دسته تقسیم می شوند : اول نابینایانی که از بدو تولد نابینا نبوده اند و بعدها بینایی خود را از دست داده اند . این افراد خاطره مناظر و تصاویر را دارند و همانها را در خواب می بینند .

دوم نابینایانی که مادرزادند اما بخش تجسم بینایی آنان در مغزشان دست نخورده است ، اینها هم در خواب اجسام را تصویر سازی می کنند اما آن گروهی که علاوه بر چشمها و مسیر بینایی ، بخش بینایی در مغزشان هم کار نمی کند ، در خواب چیزی نمی بینند و فقط مطالب را احساس می کنند ضمن اینکه حواس شنوایی بویایی و لامسه در خواب آنان فعالیت بیشتری دارد.

نابیناهای مادرزاد هم چیزی به نام رویا دارند، اما این افراد و کسانی که پیش از پنج سالگی بینایی شان را از دست می دهند، در خوابشان چیزی نمی بینند ، هر چند رویاهایشان از نظر جزییات ، احساسات و روایت ، دست کمی از رویاهای مردم بینا ندارد .
افرادی که بعد از ۷ سالگی نابینا می شوند، تا بیست ، سی سال بعد از نابینایی ، همچنان خوابهایی با مولفه های تصویری الهام گرفته از خاطرات کودکی می بینند، که البته به مرور زمان ، مانند عکسهای یک آلبوم قدیمی ، وضوح و شفافیت خود را از دست می دهد .
نابینایی در فاصله بین ۵ تا ۷ سال ، بسته به دیگر شرایط ، به یکی از این دو وضعیت یا ترکیبی از آنها می انجامد ، اما تفاوت های دیگری هم هست که یکی از آنها به وضعیت « رم » یا حرکتهای سریع چشم برمی گردد د « رم » حرکت سریع کره چشم فرد در هنگام خواب دیدن است ، طوری که به نظر می رسد چشمها دارند صحنه های رویا را در اطراف می بینند .

در افراد دسته اول (یعنی نابیناهای مادرزاد یا پیش از ۵سال)

« رم » ها یا دیده نمی شوند، یا دامنه بسیار کمتری دارند د علاوه بر این ، همان طور که انتظار می رود، در رویای این افراد تصویرپردازی صوتی ، واضح تر، قوی تر و جزیی از رویای افراد بینا است ، یعنی این صداها هستند که بخش مهمی از احساسات و تصاویر را در خواب القا می کنند د نکته جالب این که افراد ناشنوا نیز خوابهایی به زبان اشاره و خیلی رنگی تر از افراد شنوا می بینند. نکته آخر هم این که ، رویای نابینایان بیشتر درباره وضعیت های آشنا وتجربه شده است ، تا موقعیت های غریب .

آیا به نظر شما نابینایان نیز مانند سایر افراد بینا به هنگام خواب رویاهایی را می بینند؟

ممکن است برخی از شما اینگونه استدلال کنید که افراد نابینا به دلیل انکه در طول بیداری از نعمت چشم بی بهره اند پس به هنگام خواب نیز فعل دیدن در مورد انها صدق نمی کند در نگاه اول این مسئله درست به نظر می رسد اما اگر لحظه ای در آن ژرف بی اندیشید متوجه می شوید که این تنها برداشتی سطحی از مقوله ی دیدن است.

به نظر من تمامی هواسی که در انسان وجود دارد تنها به وسیله ی روح، ادراک و تجربه و تحلیل می شوند در حالی که اعضای جسمی تنها نقش ابزاری را بازی می کنند که به کمک انها می توان این حواس را در برخی از شرایط بهتر درک کرد.

برای مثال فرض کنید که شما را در محیطی کاملا تاریک قرار دهند منطقی است که شما نمی توانید اطراف خود را ببینید.اما با روشن کردن یک چراغ قوه یا شمع به راحتی می توانید اطرافتان را ببینید حال فرض کنید شما را در محیطی روشن قرار دهند در این حالت نیازی به روشن کردن شمع یا چراغ قوه نیست در مثال بالا عضو بینایی شما یا همان چشم هیچ مشکلی ندارد و تنها شرایط حاکم بر این دو محیط موجب دیدن یا عدم دیدن شما شده است در محیط اول تاریکی عاملی است که مانع دیدن و در محیط دوم روشنایی عاملی است که موجب دیدن می شود.

رابطه ی دو محیط تاریک و روشن با خواب دیدن نابینایان چیست؟

همان طور که گفتم اعضای جسمی تنها ابزاری هستند که به کمک انها می توان تحرکات را در شرایط مختلف بهتر درک کرد اگر در مثال محیط تاریک روح را به جای خودمان و جسم را جای محیط تاریک و چشم را به جای چراغ قوه قرار دهیم متوجه می شویم تا زمانی که ما در محیط تاریک یا همان جسم هستیم بدون چراغ قوه یا چشم نمی توانیم جایی را ببینیم اما اگر در مثال محیط روشن مجددا روح را به جای خودمان قرار دهیم و محیط روشن را به عنوان محیطی که روح در ان ازاد است قلمداد کنیم متوجه می شویم که دیگر نیازی به چراغ قوه یا چشم نیست.

روح انسان در طول بیداری در درون جسم قرار دارد به همین دلیل با نقص عضو چشم نمی توان جایی را دید اما وقتی که انسان به خوای می رود روح از کالبد خارج می شود و می تواند اطراف را بدون نیاز به چشم ببیند اگر به مسئله ی خواب دیدن نابینایان هم اینگونه بنگرید متوجه می شوید که نابینایی به هیچ وجه مانع خواب دیدن نابینایان نمی شود زیرا همانطور که گفتم همه ی افعال و حواسی که در نهان انسان است به وسیله ی روح حس و درک می شود فعل دیدن هم از این مقوله مستثنا نیست.

البته نمی خواهم این را بگویم که نابینایی هیچ تاثیری در خواب دیدن ما ندارد پیش از بیان این تاثیر لازم است این نکته را یاداور شوم که نابینایان با شنیدن صدای افراد یا اسم یک شی تصوری از ان در ذهن پیدا می کنند که به هنگام خواب نیز همان تصوری را که از ان دارند می بینند نه واقعیت آن را.

منبع: دلگرم

 

۲۹ دیدگاه دربارهٔ «آیا نابینایان هم خواب میبینند؟»

سلام سجاد.
امیدوارم که مشکل دستت حل شده باشه.
در مورد سوالت باید بگم که: درک رنگها فقط و فقط با تجربه ی دیدن قابل دریافته و نه طور دیگه ای.
نابینای مطلق نابینا، فقط از رنگ اسامیشون رو بلده، مثل دونستن پایتخت کشورهای مختلف.

بله خواب میبینند. چون رعد بزرگ طی تحقیقاتی که سال ۹۳ به انجام رساند پی برد که خواب میبینند. اما خواب نبین ها با ببین ها کمی در تصویر فرق داره…..
حضرت مهرداد وقت ندارم و بدتر از اون چشم هم ندارم و مقاله رو نخوندم. گفتم خودم بهتون جواب بدم.
کافیه یا برم دوباره دم در پست های نبین های دیگه و ازشون آمار بگیرم؟؟

دروووود. میگم دست از سر این نابیناهای نگون بخت بر نمیداری خَخ.
ضمناً من هیچ درکی از دیدن ندارم و تو خواب هم همینه خب. خواب بازتاب روزمره ی ماست دیگه.
من که تا حالا تو خواب چیزی ندیدم به معنای دیدن. یعمی واس مغزم تعریف نشده.
مرگ داش ممل جدی میگم.
ممل رو کفن کنم عین واقعیته این موضوع.
منتظر پستهای بعدی هستیم ببینیم نابیناها دیگه چه کار میکنند.
مخلصیم دربست.

سلام علی.
ماها مشکلمون اصل دیدنه، حالا چه توی خواب و چه در بیداری.
پس من چه کنم، بیام از این به بعد پستهای بینایی زیاد بزنم، بعد بیا بگو چرا این پستهای غیر مرتبط رو میزنی؟
شیطونه میگه…
جووووووون ممل.

سلام: جالب بود.
همه چی رو باهم ترکیب کرده بود.
من نفهمیدم بلاخره منظور آقای نویسنده دقیقاً چه بود؟
اگر خواست از دیدگاه تجربی و علمی به این قضیه نگاه کند که همان قسمت اول مقاله کافی بود.
اگر هم میخواست با دیدگاه فلسفه اسلامی این قضیه را تشریح کند، دیگر نیازی به قسمت اول مقاله نبود.
چون این دو بخش مقاله با هم کاملاً متضاد هستند.
تو بخش اول مقاله به این نتیجه میرسد که افراد با توجه به اینکه چه تجربه ای از دیدن در گذشته داشته اند و اینکه این تجربه چقدر در ذهنشان نهادینه شده میتوانند از یک خواب کاملاً غیر دیدنی یعنی ترکیبی از صدا و حواس دیگر یا حتی یک خواب رنگی و تقریباً کامل را تجربه کنند.
اما در بخش دوم مقاله ادعا شده چون دیدن فقط از طریق چشم درک نمیشود و حقیقت دیدن را روح انسان تجربه میکند پس کسانی که قوای روحانی خود را تقویت کرده باشند، قادر به درکی مشابه و یا فراتر از بینایی داشته باشند.
که البته من تا کنون چنین چیزی را تجربه نکرده و تا کنون هم از نابینایان مطلقی که از ابتدای کودکی نابینا بوده اند، چنین تجربه ای را نشنیده ام.
از شماممنون بابت مقاله.
ولی خودم از تدوین مقاله و رویکرد نامعلومش چندان خوشم نیامد.
موفق باشی.

سلام محسن.
بله، دستکاری در مقاله اصلا صلاح نبوده و نیست.
دیگه میذاریم به حساب یکی به میخ و یکی به نعل.
منم خودم بخش اول رو صحیح میدونم، ولی رسم امانتداری اقتضا میکنه که در مقاله ی دیگران دخل و تصرف نکنیم.
تازه اگه به لینک این مطلب مراجعه کنید، یک رویای در حال خودش رو هم تعریف کرده که من دیگه ضرورتی برای انتشارش در اینجا ندیدم و حذفش کردم چون خیلی به مقاله ربطی نداشت.

سلام و درود بر عمو چشمه عزیز خودم خوبی عمو واقعاً که مطلب جالب و عالیی بودا منم که تا ۱۶ ۱۷ سالگی نیم بینا بودم البته با اختلال عدم تشخیص رنگ یا ببخشید همون کور رنگی بعد از این که هر دو چراغم خاموش شد و به قول رععععد نبین شدم بعضی اوقات خواب میدیده و میبینم البته اوایل رزولوشنش بالاتر بود خخخ اما الآن کمتر شده یعنی اون موقعا فول اچ دی بود الآن شده ال سی دی شاید هم کمی وضوحش کمتر شده ولی بعضی مواقع هم ای رزولوشنش بدک نیست و یه چیزایی دستگیرم میشه به هر حال مرسی داری عمو بابت این پست ارادت دارم و مخلصم زیاد تا روزت خوش ایام به کام و خدا نگه دار

درود بر داداش چشمه خودم. باید از نابیناها پرسیده شود که از نظر شرعی چگونه به تکلیف رسیدند یعنی چه خوابی دیدند. یکی از مهمترین نوع خواب دیدن، خواب جنس مخالف است. باید نابینایان تجربیاتشان را در این زمینه بیان کنند تا بشود تصویری روشن و واضح از خواب دیدن آنان بدست آورد.
سپاس از مطلب آموزنده ات. مطالب محسن عزیز و دقت و توجهش را لایک میکنم و بر او و دیگر دوستان فهیم و نکته سنج درود میفرستم.

س.
نابینایی اصلا به خواب ربطی نداره!
چون من خودمم خواب زیااااااااااد دیییدم. همشونم صوت تنها نبود. تصویریهم بودند. مث فیلم. هم تصویر بود، هم صدا.
اونم که یکی از دوستان گفتن: «یکی از مهمترین نوع خواب دیدن، خواب جنس مخالف است». من منظورشان را متوجه نشدم! لطفا بیشتر توضیح بدن.

سلام بر آقای چشمه گرامی
دقیقا همین طور هست, یکی از دوستای من که تازه نابینا شده می گه من دلم می خواد همه ش بخوابم تا خواب ببینم و نتیجتا ببینم!. و اما منم که خواب می بینم و کلا خواب های جالب ناکی هم می بینم که جدی خواب دیدن هم خودش یه عالمی داره ها….
ممنون بابت این پست جالب و البته بسیااار آگاه کننده که بسیااارتر هم مورد سوال همگان می تونه باشه و البته هست.
همیشه شاد و سربلند باشید.

سلام
چه پست جالبی بود
تا حالا این سوال بذهنم نرسیده بود که آیا نابیناها هم خواب می بینن؟؟؟
دسته بندی و توضیحاتش جالب بود، نابیناهایی که مادر زاد نابینان و بر اساس خلاقیت و تصویرسازی ذهنی خواب میبینن بنظرم بینهایت باهوش هستن

سلام خیلی مطلب جالبی بود راستش من همیشه برای خوابیدن لحظه شماری میکنم تا شاید تو خواب چهره ی خانواده ام رو ببینم هرچند یه کم کیفیت تصویر پایین اومده ولی باز قنیمته خخخخخخ خخخخخخ دیگه چیکار کنیم ما هم دلمون به این خوابا خوشه خخخخ ببخشید که دیر جنبیدم ممنون از پست خوبتون موفق باشید .

دیدگاهتان را بنویسید