درود دوستان گل گوشکنی
امیدوارم هرجا که هستید شاد و سلامت باشید.
با این که خیلی کار داشتم، ولی این مطلب رو که چند روز پیش دیده بودم نتونستم از سرم بیرون کنم. همون چند روز پیش میخواستم ترجمش کنم، ولی گفتم بیخیالش، ولی امروز دوباره یه جا دیدمش و تصمیم گرفتم ترجمه کنم. اگه اهل علم و خصوصا علم مربوط به آسمون هستید، احتمالا این مطلب براتون جالب باشه. اگر هم نیستید، بازم ممکنه روشی که اینا برای دسترسپذیر کردن كسوف بهش فکر کردم براتون جالب باشه.
برنامهای که توی مطلب ازش صحبت شده نسخه IOS اش اومده، بچههای IOS باز میتونید از سایتش که این زیر میذارم بگیرينش. نسخه اندرویدش هم در راهه.
فعلا با اجازه. مطلب رو از زیر بخونید.
سایت منبع: http://eclipsesoundscapes.org/
محتوای اصلی
در روز ۲۱ اوت ۲۰۱۷، میلیونها نفر یک خورشیدگرفتگی کامل را وقتی از ایالات متحده میگذرد خواهند دید. اما برای افراد با آسیب بینایی، یا دیگرانی که قادر به دیدن كسوف با چشمان خود نیستند، پروژه The Eclipse Soundscapes یک تجربه چندحسی را از این اتفاق کیهانی هیجان انگیز ارائه میکند. این پروژه از کنسرسیوم آموزش فیزیک خورشیدی (Heliophysics Education Consortium) ناسا، شامل توضیح صوتی كسوف به صورت زنده، صداهای ضبط شده از اصوات محیطی در حال تغییر در طی كسوف و یک برنامه فعل و انفعالی «نقشه لرزش» که به کاربران اجازه میدهد كسوف را از طریق لمس تصور کنند؛ میشود.
سرچشمه پروژه
ایده Eclipse Soundscapes از طرف دکتر هِنْری «تِرِی» وینْتِر، یک فیزیکدان کیهانی با علاقه فراوان به پروژههای مشارکت علمی در مرکز فیزیک کیهانی هاروارد-اِسْمیتْسُنیَن (Harvard-Smithsonian CfA) ارائه شده است. وینْتِر در حین ساخت یک دیوار اشیای نمایشی خورشیدی برای موزهها متوجه کمبودی در دسترسپذیری شد. او مشاهده کرد که برخی اشیای نمایشی «دسترسپذیر» صرفا شامل اسم موارد به بریل بودند، در حالی که اشیای نمایشی دیگر – از جمله اشیای خود او – اصلا هیچ جزء دسترسپذیری نداشتند. وینْتِر شروع کرد به فکر کردن به یک پروژه فیزیک کیهانی که از یک روش چندحسی برای درگیر کردن درصد بیشتری از جامعه، از جمله جامعه با آسیب بینایی استفاده کند. «كسوف بزرگ امریکایی» اوت ۲۰۱۷ به نظر فرصتی عالی میرسید.
تمامیت را بشنوید
برای کسانی که نمیتوانند ببینند، شنیدن راهی مناسب برای تجربه كسوف است، زیرا همانطور که ماه از بین کره زمین و خورشید میگذرد، صدای محیط به طور قابل توجهی تغییر میکند. به دلیل تغییر در نور، حیوانات شبزی به فعالیت درمیآیند، در صورتی که حیوانات فعال در روز آرام میگیرند. وقتی نور خورشید دوباره ظاهر میشود، معمولا یک «همسرایی طلوع دروغین» را موجب میشود.
Eclipse Soundscapes برای ضبط این نوسانات صوتی در حال کار با سازمانهایی مثل سرویس پارک ملی، سایِنْس فِرایْدِی و دانشگاه بِرایام یانْگ در ایالت آداهو میباشد. بسیاری از این فرایندهای ضبط از آرایههای میکروفونی استفاده خواهند کرد که شنیدن انسان را شبیهسازی میکنند، چیزی که احساس صدای سهبعدی را برای شنوندگان ایجاد میکند.
البته، این صداهای ضبط شده تا بعد از كسوف در دسترس نخواهند بود، اما افراد با آسیب بینایی میتوانند از اتفاق ۲۱ اوت با برنامه Eclipse Soundscapes که شامل روایتی از پیشرفت كسوف به صورت زنده با استفاده از تکنیکهای خاص توصیف تصویر گسترش یافته توسط مرکز ملی رسانه دسترسپذیر، بخشی از WGBH خواهد بود؛ لذت ببرند. برنامه Eclipse Soundscapes با استفاده از GPS موقعیت مکانی کاربر را پیدا و روایت را طوری آغاز خواهد کرد که با حرکات سیارهای، همانطور که اتفاق میافتند همسان باشد.
خورشید را لمس کنید
برنامه Eclipse Soundscapes همینطور یک «نقشه لرزش» فعل و انفعالی دارد که از صفحه نمایش و بازخورد لرزش یک تلفن هوشمند برای نمایش کیفیت فیزیکی یک كسوف استفاده میکند. این نقشه لرزش تصاویری از كسوف در مراحل مختلف را به نمایش درمیآورد. وقتی کاربران تصویر را لمس میکنند، برنامه مقدار greyscale یا میزان رنگ خاکستری یک پیکسل زیر انگشتشان را میخواند و تلفن همراه را با قدرتی متناسب با روشنی آن قسمت میلرزاند. وقتی کاربران انگشتان خود را در اطراف خورشید حرکت میدهند، تلفن هوشمندشان بیشتر میلرزد. وقتی آنها انگشتانشان را در فضاهای تاریک سد شده توسط ماه حرکت میدهند، لرزش کم شده و ناپدید میشود.
فراتر از اوت
با این ابزار، تیم Eclipse Soundscapes امیدوار است برای افراد با آسیب بینایی منابع متنوعی را ارائه کند تا كسوف را خودشان کاوش کنند – و شاید حتی چیزی را یاد بگیرند که برابران بینای آنها با بینایی تنها نمیتوانند.
هرچند كسوف ۲۱ اوت از آغاز تا پایان فقط چند ساعت به طول خواهد انجامید، برنامه Eclipse Soundscapes به عنوان یک سند اولیه منبع باز از این اتفاق تاریخی و به عنوان مدلی برای دسترسپذیر کردن علم برای همه زنده خواهد ماند. این تیم قصد دارد تلاش خود را برای خورشیدگرفتگیهای کامل آینده، از جمله كسوفی در شیلی در سال ۲۰۱۹ و یکی دیگر که مرکز ایالات متحده را در آوریل ۲۰۲۴ بازدید خواهد کرد؛ ادامه دهد.
درود میثم. میثم دمت گرم خداییش.
خیییلیی به اختر شناسی علاقه دارم.
واقعاً علم نجوم خییلی جالبه و چه قد دوستش دارم. هر چی بگم کم گفتم.
هم ناراحت شدم اَ خوندن این پست, و هم خوشحالیدم.
امیدوارم حد اقل ما هم بتونیم آرزوی دسترسپذیری رو آرزو کنیم نه اینکه بخوایم بهش برسیم.
باور نمیکنی من قبلاً ایقد به این آسمون و سیارات و کلاً به این چیزا فک میکردم که خوابای عجیبو غریب میدیدم خَخ.
من برم تا بیشتر از این آبروی نداشته ی خودم نبردم خَخ.
ارادت.
مدالمو هم رد کن بیاد.
باشه، اینم یه مدال طلا با عکس منظومه شمسی واسه تو.
درود علی جان
من هم خیلی در مورد سیارهها و اینجور چیزا کنجکاو هستم. ولی نبود وسایل درست و درمون برای داشتن یه درک درست از این مسائل باعث شده بیخیالش بشم. امید که یه روز بتونیم ما هم دنبال علاقمون رو بگیریم.
شادتر باشی.
مررسی میثمجان.
قابلی نداشت. مرسی از حضورت.
سلام میثم جان و تشکر از این
پست ارزنده اصلاً حالا که روی زمین بما خیلی خوش نمیگذره بهتره که به آسمونها نقل مکان کنیم شاید آنجا فرجی بشود موفق باشید ..
درود گوشهنشین جان. والا اگه به شانس ما باشه، آسمون هم بریم از اینم بدبختتر میشیم.
شاد باشی.
درود میثم. کپی کردم که در اولین فرصت بخونم. دمت گرم
درود محمد جان. ممنون. امیدوارم یه ضره هم شده به دردت بخوره. البته شاید بهتر باشه دوباره کپیش کنی. یه اشتباه ناجوری توی نسخه قبلی بود که حالا درستش کردم. شادتر باشی دوست عزیز.
سلام چقدر عالی.
و ممنون
درود
ممنون، مرسی از حضورتون.
سلام میثم جان. خورشیدگرفتگی کسوف هست و خسوف ماه گرفتگیه. ارادتمند.
من که یاد نگرفتم. بچه بودم میگفتم کاش روزی میشد این دو کسوف و خسوف رو یاد بگیرم.
به چه دردی میخوره؟
درود دکتر عزیز. همونطور که اون پایین گفتم، خیلی ممنون که یادآوری کردی. خدایی این عربا نمیتونستم دوتا اسم متفاوتتر که آدم با هم قاتی نکنه رو اینا میذاشتن؟
شادتر باشی دکتر.
خب نوشته رو هم به طور کامل خوندم. هم ترجمه خیلی خوبی داشتی و هم موضوع جالبی بود. قطعا منتظر نرم افزار اندرویدش می مونم و توی تقویم شخصیم هم یادداشتش کردم که از دستش ندم. ارادت فراوون.
بازم لطف داری دکتر. ارادتدارم بسیارررر.
این چه پستیِ؟
خورشید رو لمس کردم بخار شدم.
حذف کنید تا بقیه دود نشدن.
سلام. مرسی از وقتی که گذاشتی.
جالب بود
درود
ممنون کامبیز جان. لطف داری. در مورد بخار شدنتم مشکلی نیست، بزرگ میشی خوب میشه. 🙂
سلام ممنون. خوشمان آمد جالب بود.
لطف دارین دوست عزیز. خوشحالم که خوشتان آمد. 🙂
آخخخخ. اين پست مايه آبرو ريزي شد. شرمنده بچهها بابت بيسوادي من و نوشتن خسوف به جاي كسوف. درستش كردم. ممنون اميد جان كه اين اشتباه زايه رو به اطلاعم رسوندي.
کسی که توی bookshare عضو هست و می تونه کتاب انگلیسی بخونه و واسه بچه ها آموزش های خوب ضبط بکنه و ترجمه خیلی روانی هم داره اصلا آدم بی سوادی نیست. فقط موضوع اشتباهه که ممکنه واسه هرکسی پیش بیاد. قدر خودتو بیشتر از اینا بدون. ارادتمند.
اغراق میکنی دکتر. لطف فراوون داری شما. من چاکرم.
سلام میسم جون
عالی بود
من قبلا رادیو جوان یه برنامه داشت شبا در باره ی ستاره ها و کلا اختر شناسی و اینا بود خیلی اوقات گوش میدادم
حالا نمیدونم الآنم هست یا نه ولی من وقتشو ندارم
ازت ممنونم که زحمت ترجمه و به اشتراک گذاری این پست رو با ما کشیدی
پیروز و موفق باشی دوست خوبم
درود
ممنون ابراهیم جان. منم یه برنامه یادمه از رادیو جوان. جالب بود.
برای تو هم شادی و سرزندگی روزافزون رو آرزو میکنم.
سلام میثم. احسنت. پست توپی بود. حتما منتظر اپ اندرویدیش هستم. اگه تو زودتر دیدیش حتما اینجام بذار. واقعا دنیا داره به کجاها میره. باید با این امواج همراه شد و خود رو به اقیانوس علم سپرد. بای.
درود
ممنون از لطف شما. حتما اگه گیرم اومد و تست کردم اینجا به اطلاع میرسونم. البته فکر نکنم یه پست جدا واسش بزنم. توی کامنتای همینجا میذارم.
شاد باشید.
میثم خان خوشبخت سلام . اصولا عاشق آسمونو بارون و هر چی که اون بالاست هستم . ولی وقتی در مورد کهکشان مطلب می خونم درک نمی کنم .
میثم اومدم اینجا که بهت بگم بلن شو بیا اردو ..فک کنم شیرازی بودی . درسته راه دوره ولی نگران نباش دوستان زیادی هستن که میزبانت باشن . اصلا هر جا مشتبهی رفت تو هم باهاش برو
دیگه نگی من بدبختم . چون من اسمتو گذاشتم میثم خوشبخته خخخ تو هم سریع اسم کاربریتو عوض کن . از امروز هم منتظر خوشی های فراوان باش .
درود رعد بزرگ
نه، من اصفهانیم. اردو هم خیلی دوره، کلا کسایی هم که از نزدیک میشناسم اونجا نیستن. این یکی اردو واسه تهرانیا بهتره. ایشالا بعدیش.
در مورد تغییر اسم کاربریم هم من کلا خرافاتیم. فکر میکنم اگه اسمم رو بذارم میثم خوشبخت، بدبخت بشم. خخخ
مرسی بابت دیدگاه.
شاد باشید.
سلام. آخجون آسمون. جا بدید من هم سوار بشم بیام! موضوعات آسمونی رو خیلی خیلی دوست دارم. به جای1دفعه2دفعه خوندمش. این به دیر رسیدنم در. چه قدر دلم می خواست اون قدر زبان بلد بودم که از پس ترجمه بر می اومدم! واقعا دلم می خواست می تونستم! قدرش رو بدونید!
ممنون از پست آسمونی و جالبتون!
درود
واسه شما همیشه جا هست. سفینه ما بزرگه، بفرمایید. ایشالا اگه سعی کنید زبان هم اونقدر خوب یاد میگیرید که از منم بهتر ترجمه میکنید. من که کلا گند میزنم به مطلب بیچاره.
ممنون از کامنتتون.
شادتر باشید.
سلام خیلی عالیه ولی من الآن با اندروید کار میکنم
درود
پس صبر کنید تا برنامه اندرویدش بیاد.
شاد باشید.
ایول میسم عزیز. راستی.. نرم افزار اندرویدی کجا میشه یافتش. مرسی
درود به همه دوستان
بچهها برنامه Eclipse Soundscapes برای اندروید منتشر شد. یا توی Play Store عبارت “Eclipse Soundscapes” رو سرچ و اونو پیدا و نصب کنید یا از لینک زیر استفاده کنید:
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.eclipsesoundscapes
بعد از این که از شما اجازه دسترسی به اطلاعات location یا مکان رو میخواد میگه که متاسفم در موقعیت شما کسوف قابل رویت نیست. مشکلی نیست، یه گزینه هست تو مایه های نزدیکترین موقعیت به من رو انتخاب کن. اونو بزنید و همه چیز حله. باید ذکر کنم که وقتی از نقشه لرزش یا Rumble Map استفاده میکنید باید Talkback رو suspend کنید.
شاد باشید.