مقدمه
با سلام.
کانون دانشپژوهان با آسیب بینایی دانشگاه تهران، سومین نسخۀ نشریۀ پارند را منتشر کرد. این نشریه میکوشد، با معرفی جامعۀ نابینایان و کمبینایان به افراد بینا و آگاهیبخشی به آنها، باعث ارتقای سطح فرهنگ عمومی شده و در نهایت زمینۀ ورود هرچه بیشتر نابینایان و کمبینایان به جامعه را فراهم نماید.
این نشریه، در دو نسخۀ الکترونیک (PDF) «ویژۀ مخاطبین بینا»، و نسخۀ صوتی «ویژۀ مخاطبین نابینا» منتشر شده است که در ادامه، تقدیم حضور میگردد.
مشخصات
نام نشریه: پارند
مدیر مسئول : زهرا علیاکبری
سردبیر: علیرضا مددی
صاحب امتیاز : کانون دانشپژوهان با آسیب بینایی دانشگاه تهران
مخاطب: عمدتاً افراد بینا
لینکهای دانلود
نسخه PDF با حجم ۱.۲ مگابایت و در ۲۱ صفحه.
نسخه صوتی با حجم ۴۶ مگابایت و زمان ۵۰ دقیقه.
سرمقاله:
پارند، آن روزی که در ذهن رؤیاپرداز پایهگذاران آن زاده شد، آرمانها و آرزوهایی را پیش روی خود میدید که میبایست آنها را تحقق بخشد؛ و من در آغاز کار سومین نسخه، به این میاندیشم که تا چه حد توانستهاست در این کار به موفقیت دست یابد.
پارند، میخواهد آئینۀ تمامنمای اقلیت کوچکی باشد که تصورات جامعه از آن، عمدتاً از اشتباهات و موهوماتی تشکیل شده که در طول زمان و تحت تأثیر عوامل مختلف، به خورد مردم داده شدهاست.
به عنوان مثال، تصورات غلط عوام، نابینایان را اکثراً انسانهایی خارقالعاده و پاکدل نشان میدهد که خیر و نیکی تماماً در قلب آنها جای گرفتهاست. واژۀ روشندل که هنوز هم بر این جامعۀ کوچک اطلاق میشود، خود گویای چنین واقعیتی است، حال آن که در گذشته اکثراً، عارفان و زاهدان حقیقی این واژه را یدک میکشیدهاند. جامعۀ ایدئولوژیزدۀ ایران، یاد تقدس و پاکی آن عارفان بزرگ را با وجود افرادی زنده نگه داشتهاست که به نوعی چشمانشان بر هیچ گناهی نیفتاده؛ بیشتر نابینایان هم که با وجود این اوصاف، از احترام ویژهای در میان جامعه برخوردار بودهاند، بدشان نمیآمد بر این موهومات دامن بزنند.
البته لازم است بدانیم که این تصورات غلط، گرچه در برخی موارد موجب نفع شخصی نابینایان شدهاست، اما متأسفانه در عمل ثمرهای جز جدایی و انزوای این جامعۀ کوچک از جامعۀ بزرگ افراد عادی نداشته، و در صورت ادامۀ این روند نیز، نخواهد داشت.
اما امروز کار رنگ دیگری به خود گرفتهاست، پارندها زاده شدهاند تا بگویند که هر دو گروه در اشتباه هستند؛ امروزه کمتر نابینایی را میشود یافت که در تلاش نباشد تا دیگر واژۀ روشندل را نشنود.
داستان به اینجا ختم نمیشود، جامعه با این که نابینایان را تا این حد برجسته جلوه میدهد، در کمال ناباوری، تبعیض و طرد آنها را در دستور کار خود قرار دادهاست. برخی رفتارهای توهینآمیز که روزانه بر نابینایان روا داشته میشود؛ همنوعان نابینا را که اکثراً به دلیل مشکلات عدیده، شخصیتی زودرنج و حساس یافتهاند، ناچار به خانهنشینی و کنارهگیری از فعالیتهای اجتماعی کردهاست.
بیتفاوتی نهادهای رسمی نسبت به این مسئله و حتی دامن زدن نهادهای تأثیرگذاری همچون صدا و سیما بر این تصورات، ما دانشجویان نابینای دانشگاه تهران را بر آن داشت تا با ایجاد نشریهای که تمام فعالیتهای آن بوسیلۀ خود دانشجویان نابینا صورت پذیرد، به مبارزه با مشکلات یادشده بپردازیم.
بنابراین مخاطبین پارند، تمام افراد بینایی هستند که ممکن است در طول زندگی روزمره در مقابل یک فرد نابینا قرار گیرند. ما امیدواریم که افراد بینا با خواندن پارند و کسب آگاهی نسبت به تواناییها و محدودیتهای افراد نابینا، زمینۀ ورود هرچه بیشتر نابینایان به جامعه، و استفادۀ مناسب از این افراد جهت رشد جامعه را فراهم کنند.
باری پارند، این جسارت را در خود میبیند که در عین حال که جامعه را برای تصورات غلطش از اقلیت نابینا و کمبینا نقد میکند، بر آن دسته از نابینایان و کمبینایانی که خواهناخواه در پرورش و انباشت این اشتباهات نقش داشتهاند بتازد؛ این، وجه تمایز پارند است از سایر نشریات و نهادهایی که در این راستا قدم میگذارند.
از طرفی، امروز و در حالی که روز دانشجو را جشن گرفتهایم، سومین نسخه از پارند را منتشر میکنیم و این امید را در سر میپرورانیم که این نشریه، یاد رسالت فراموششدۀ دانشجو که همان روشنگری است را در وجود همۀ ما زنده کند.
به هر روی، تا آن هنگام که پارندها همچون ستارههای درخشان شب، حقیقت را انعکاس میدهند و تا آن هنگام که دوستداران حقیقت، پارندها را ایجاد میکنند، رشد میدهند و نمیگذارند که تاریکی بر نور پیروز گردد، حقیقت زنده است و میکوشد تا مسیر دوستداران خود را هموار کند.
علیرضا مددی، دانشجوی زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تهران.
در پایان از همۀ شما دوستان عزیز تقاضا میشود، نسبت به انتشار این نشریه در میان افراد بینا کوشا باشید.