سلام به همراهان محله نابینایان
دفتر نهمین شماره را به یاد مادر همکارمان در تحریریه مانا باز میکنیم که هیچ کس جز مهر و لطف و صفا از او نشنید. همچنین یاد دوستی را گرامی میداریم که از یاران موافق بود و جامی دو سه پیشتر ز ما مست شد.
اگر به تازگی با ماهنامه الکترونیکی نابینایان ایران آشنا شدهاید، با گوش سپردن به این پرونده صوتی میتوانید با پیشینهاش بیشتر آشنا شوید. همچنین میتوانید این پرونده را هم بارگیری کنید تا فهرست مطالب نهمین شماره مانا در اختیارتان قرار گیرد. در ادامه میتوانید عناوین مطالبی را که با تلاش اعضای تحریریه مانا تهیه شده مشاهده کنید.
عناوین این شماره
یادداشت مدیرمسؤول
امیر سرمدی: فعال رسانهای
چنانچه در هشتمین شماره مجله مانا بررسی شد، کمیته ملی پارالمپیک از 10 رشته اعزامی به توکیو، پیشبینی کسب 11 مدال طلا، 11 نقره، 6 برنز و قرارگیری در جایگاه دهم تا پانزدهم جدول ردهبندی توزیع مدالها در توکیو را داشت. به جز سه رشته تیراندازی، وزنهبرداری و پاراتیروکمان که ضعیفتر از حد انتظار عمل کردند؛ سایر رشتهها یا طبق انتظار و یا فراتر از حد انتظار در توکیو ظاهر شدند.
گزارش عملکرد انجمن نابینایان ایران: شهریور ۱۴۰۰ + پادکست
منصور شادکام: قائممقام انجمن نابینایان ایران
در این بخش، علاوه بر گزارش عملکرد انجمن، علاقمندان میتوانند خلاصهای از فعالیتهای انجمن نابینایان ایران، مرکز بوشهر و کتابخانه دیجیتالی سامسونگ در این استان را هم بخوانند یا بشنوند.
پیشخان: مروری بر نشریات انگلیسیزبان ویژه افراد آسیب دیده بینایی + پادکست
امید هاشمی: فعال رسانهای
در این شماره از پیشخان میخوانید: مروری بر ویژگیهای جاز ۲۰۲۲، آشنایی با یوتوبر نابینا، جوان نابینای عاشق چالش تا پیرمردهایی که کاشت حلزون کردهاند و آشنایی با گلفباز نابینا. همچنین با گوش کردن به نسخه صوتی پیشخان با «متیو ویتِکِر»، موسیقیدان و نوازنده جوان نابینا هم آشنا خواهید شد.
زندگی: بسیار سفر باید تا پخته شود خامی (بخش پایانی)
فاطمه جوادیان: کارشناس نابینایان آموزش و پرورش استثنایی گیلان
در این شماره از ماهنامه مانا در ستون زندگی همچنان قصد داریم در مورد تجربههای دوستان نابینا از سفر برایتان بگوییم. تجربههایی که خواندن آنها توجه ما را به داشتههایمان جلب میکند. همان تواناییهایی که در درون ما منتظراند تا ما آنها را بروز دهیم.
در این بخش، چهار تن از دوستان نابینا از تجارب خود میگویند. از سفر هوایی گرفته تا تهیه تغذیه و سوغاتی. و اخلاق نیکو در سفر.
نگاهی به آخرین پژوهشهای روانشناسی با رویکردی به افراد آسیب دیده بینایی
زهرا همت: روانشناس و آموزگار آموزش و پرورش استثنایی شهر تهران
نگرش منفی نسبت به معلولین در جامعه، این افراد را برای حضور همهجانبه در اجتماع، شامل: اشتغال، آموزش و روابط اجتماعی از قبیل دوستی و ازدواج، محدود کرده است. نگرش افراد بینا نسبت به آسیب بینایی، افراد آسیبدیده بینایی را با محدودیتهایی در اجتماع مواجه کرده است. بر اساس آمار در ایالات متحده امریکا، میانگین تحصیلات عالی در بزرگسالان فاقد آسیب بینایی ۳۲٪ و در آسیبدیدگان بینایی ۱۴.۴٪ است و صاحبنظران علت این اختلاف را نگرش منفی جامعه نسبت به افراد آسیبدیده بینایی میدانند.
پزشکی و سلامت: چشمانمان را به که بسپاریم: نکاتی در خصوص یافتن یک متخصص چشمپزشکی مناسب
مجتبی خادمی: مترجم و بنیانگذار نخستین وبسایت فارسیزبان ویژه نابینایان
این ماه در خصوص نکتههایی برای یافتن و ملاقات با متخصصین چشم صحبت میکنیم؛ که البته میتوانید آنها را در خصوص ملاقات با متخصصین سایر بیماریها به کار بگیرید.
در ابتدای کار برویم سراغ هشت راهی که برای یافتن بهترین متخصص در خصوص مشکلات بینایی پیشنهاد شده است. اگر بهتازگی دارای یک اختلال بینایی تشخیص داده شدهاید (یا درگیر تشخیص اختلال بینایی یکی از عزیزانتان هستید) پیدا کردن بهترین متخصص میتواند دلهرهآور باشد. در اینجا چند نکته برای اطمینان از دریافت بهترین مراقبت درمانی ممکن آورده شده است.
یادداشت: نابینایان و کم بینایان روستایی بازمانده از تحصیل و توانبخشی
دکتر نصرالله ابراهیمی: مشاور استاندار و مدیرکل بهزیستی استان کردستان در حوزه معلولان و عضو هیئتمدیره مؤسسه خیریه دارالاحسان
حساسیت اندام چشم و ظرافت و پیچیدگی خاصی که خالق حکیم در این عضو قرار داده است و نیز مشکلات بهداشتی و درمانی و بروز بیماریهای گوناگون همواره در طول تاریخ، محرومیت بسیاری از انسانها از این نعمت بزرگ و دست و پنجه نرم کردن آنها با مشکلات و رنجهای فراوانی را در پی داشته است.
در طول قرنهای متمادی تنها عامل موثری که زمینهساز فعالیتهای افراد دارای آسیب بینایی بوده، حافظه آنان بوده است. بسیاری از این افراد با اتکا به حافظه خود و از برکردن متون دینی و ادبی توانستهاند جایگاه رفیعی در جامعه بهدست آورند بهطوری که در مناطقی از کشور ما، لفظ حافظ بهعنوان لقبی معتبر برای نابینایان بهکار رفته و هنوز هم رواج دارد.
بگو چیست کار: نان زور بازو: گفت و گو با گلبالیست مطرح + پادکست
میرهادی نایینیزاده: دانشجوی دکتری پژوهشهای قرآنی
بازیکن سابق تیم ملی گلبال ایران از سال ۲۰۱۳، حضور در دو دوره مسابقات جهانی، دو دوره مسابقات پارا آسیایی، ۴ دوره قهرمانی آسیا، و ۱ دوره پاراآسیایی، کسب دو مقام قهرمانی پاراآسیایی، ۱ بار قهرمان آسیا در مسابقات پاراپاسیفیک آسیایی و کسب دو بار عنوان نایبقهرمانی آسیا، افتخاراتی هستند که میهمان امروز من در ستون مشاغل به آنها دست یافته است.
گزارش: صعود به علمکوه با طعم دریا
دکتر صلاحالدین محمدی: دبیر آموزش و پرورش استثنایی
در ادامه سلسله برنامه های گروه کوهنوردی عصای سفید کردستان، این بار نوبت به اجرای فنیترین برنامه گروه در سال 1400 رسید. بر طبق تقویم ششماهه اول سال، قرار بود که در اواخر مردادماه برنامه صعود به علمکوه فنیترین و دومین قله بلند ایران را اجرا نماییم. با سرعت برق و باد پنج ماه از سال گذشت و نوبت به اجرای برنامه رسید.
به قلم شما: به یاد دانشجوی عزیزی که در فرصت کوتاه زندگیش، بلندنظر، پرامید و خودباور زیست.
دکتر حلیمه جعفرپور نصیرمحله: مدرس دانشگاه، نویسنده و شاعر نابینا
شبی که از رفتنش آگاه شدم، اندوهی عظیم بر عمق جانم نشست. فریادهای بیحاصلم در باران اشک حل شد و موج صدایش تمام ذهنم را از خاطره سرشار کرد. برای لحظه ای، تمام سالهای آشناییم را با او به یاد آوردم و بار دیگر، جفای روزگار غدّار را لمس کردم.
بازیباز: شمشیرزن نابینا به دنبال احیای بینایی + پادکست
علیرضا نصرتی: گیمر نابینا
در این شماره از بازیباز، علیرضا تصمیم گرفته مخاطبان نابینایش را در نقش یک شمشیرزن چیرهدست به بازی فرا بخواند. قصه، یک قصه کوتاه و دم دستی است. شما قرار است شمشیرزن نابینایی باشید که از دل تاریکی میگذرد و با خطرات گوناگون دست به گریبان میشود.
معرفی جدیدترین کتابهای ضبط شده در مراکز کتابخانهای ویژه نابینایان
رقیه شفیعی: کتابدار بخش نابینایان نهاد کتابخانههای عمومی کشور
این ماه نیز با تقدیم معرفی کتابهایی در موضوعات مختلف رمان، کودک و نوجوان، مذهبی، تجارت، سفرنامه و … در خدمت دوستداران کتاب و اهل مطالعه هستیم.
طنز: اندر حکایات سفر پرماجرای ما
نویسنده: یخ نکنی نمکدون!
سفر همیشه یکی از ارکان جدانشدنی ما آدمیان از گذشته تا به حال بوده و در آینده نیز همینطور خواهد بود. فقط شکلش تغییرات زیادی کرده. از سفر با پای پیاده و اسب و شتر و کالسکه و کشتی در گذشتههای دور تا سفر با قطار و اتوبوس و ماشین و هواپیما در دوره زمانه خودمان. آنقدر سفر برای ما انسانها مهم است که به فکر سفر در کهکشانها و حتی سفر در زمان هستیم. اما سفر میتواند دلایل متعدد هم داشته باشد.
بارگیری تمامی پروندههای متنی و صوتی
این بار در مانا چهار برنامه صوتی برایتان تدارک دیده شده است که میتوانید به کمک پیوندهای ذیل آنها را بارگیری کنید. گزارش عملکرد انجمن نابینایان ایران و بوشهر با صدای منصور شادکام و مجتبی ناطوریزاده، بازیباز به میزبانی علیرضا نصرتی، پیشخان با اجرای امید هاشمی و امیر سرمدی و بگو چیست کار تهیه شده توسط میرهادی نائینیزاده. تدوین برنامههای پیشخان و بازیباز به عهده
اشکان آذرماسوله، مجری، برنامهساز و تهیه کننده رادیو
بوده است.
ما نسخههای مختلفی از مانا را تهیه کردهایم که شما میتوانید متناسب نیاز یا سلیقهتان، هر یک را برای بارگیری انتخاب کنید تا بتوانید مانا را یکجا در اختیار داشته باشید و بدون نیاز به اینترنت، مطالب این شماره را مطالعه کنید. اگر با نسخه صوتی راحتتر باشید میتوانید مجموعه مطالب این شماره را در قالب یک پرونده فشرده (ZIP) از اینجا دانلود کنید. همچنین اگر نسخه متنی را میپسندید، این شماره از مانا را به شکل پیدیاف از اینجا و به صورت اچتیامال هم از این لینک بارگیری کنید.
مانا را به دوستان خود معرفی کنید.