جستجو
Close this search box.
جستجو
پادکست رو‌در‌رو، شماره 7. کِی باید حمام کردن رو به فرزندم آموزش بدم؟

شما شنونده پادکست رو‌در‌رو هستید! پادکستی که قراره به طرح و حل مسائل و مواردی بپردازه که می‌تونن نقش بزرگی در چگونگی ارتباط بهتر نابینایان با اجتماع اطراف، دستیابی به موفقیت بیشتر، احساس بهتر در زندگی فردی و اجتماعی این افراد، و همچنین آگاهیبخشی به جامعه در نوع ارتباطگیری با نابینایان ایفا کنن. در رو‌در‌روی این بار هم مثل همیشه همراه ما باشید!

 

مشخصات پادکست:

 

  • موضوع پادکست شماره 7: کِی باید حمام کردن رو به فرزندم آموزش بدم؟
  • راوی: مائده غریب پرست
  • مترجم و نویسنده متن پادکست: ساقی نخعی زاده
  • تدوین: بهنام نصیری
  • منبع: wfmchealth.org
  • انتشار از وب سایت محله نابینایان Gooshkon.ir

 

باکس دانلود پادکست رو‌در‌رو شماره 7 همراه با پخش آنلاین

 

دانلود پادکست رودررو، قسمت 7

 

 

 

نسخه متنی پادکست رو در رو شماره 7:

 

به پادکستی دیگه از سری پادکست‌های رو‌در‌روی محله نابینایان خوش آمدید!

 

کمک به رشد و تکامل فرزند برای والدین امری مهم، شیرین و حیاتیه. در برخی از این مراحل شاید بد نباشه که کمی آگاهانه‌تر عمل کنیم و لازمه این امر اینه که کمی بیشتر بدونیم. آموزش مهارت‌های گوناگون به فرزندان به طوری که برای هردو طرف، کودک و والدین، به صورت تجربه‌ای لذتبخش و خاطره‌ای ماندگار دربیاد و با ایجاد و افزایش حس اعتماد‌به‌نفس در یادگیرنده همراه باشه نه تنها زمینه تسریع آموزش رو فراهم می‌کنه، بلکه والدین و فرزند دلبندشون رو به سوی ورود به عرصه‌های جدید و پیشرفت در فراگیری مهارت‌های بیشتر هدایت می‌کنه.

در رو‌در‌روی این نوبت می‌خواهیم کمی در مورد زمان و چگونگی آموزش یکی از این مهارت‌ها که در تمام طول عمر فرزندمون براش مفید و بسیار لازم و ضروری خواهد بود صحبت کنیم.

 

کِی باید حمام کردن رو به فرزندم آموزش بدم؟

 

یکی از وظایف اصلی ما پدر- مادرها اینه که فرزندمون رو به سمت مستقل شدن سوق بدیم و این کار رو باید از آموزش امور “مراقبت از خود” شروع کنیم. یکی از ضروری‌ترین موارد این نوع مراقبت، حمام کردنه. دونستنِ این که کِی باید فرزندتون رو با این مهارت آشنا کنید می‌تونه هم هیجان‌انگیز و هم چالشی باشه. درسته که شما از بدو تولد فرزندتون در حال حمام کردن یا کمک به حمام کردنشید، ولی اون تا وقتی به اندازه‌ی کافی بزرگ نشده نمی‌تونه این کار رو به‌تنهایی انجام بده. وقتی نحوه‌ی درستِ شست‌وشو رو  به مرور زمان و ضمن رشد به فرزندتون آموزش بدید، درواقع به‌تدریج اونو برای روزی آماده می‌کنید که باید به‌تنهایی وارد عمل بشه.

اما چه مهارت‌هایی برای حمام کردن لازمه و چه نکاتی رو باید در نظر گرفت؟

 

1. مهارت‌های حرکتی.

 

اولین نکته‌ای که باید بهش توجه کنید تکامل مهارت‌های حرکتی فرزندتونه. اغلب کودکان بین دو تا سه سالگی تسلط و هماهنگی قابل ملاحظه‌ای در حرکاتشون دارن: اونا می‌تونن اشیاء رو در دست بگیرن و نگه دارن، می‌تونن آب یک ظرف رو توی یک ظرف دیگه خالی کنن، و می‌تونن از قاشق استفاده کنن. این توانایی‌های نویافته نشون میدن که اون‌ها برای ورود به مرحله‌ی یادگیری حمام کردن آماده‌ان.

 

2. مهارت‌های ارتباطی.

 

برقراری ارتباطِ درست در روند یادگیری هر چیزی نقش حیاتی داره. وقتی فرزندتون بتونه احتیاجاتش رو بگه، وقتی بتونه دستور کار رو بفهمه و فرمان‌های ساده رو اجرا کنه، نشونه‌ی اینه که آمادگی داره مسئولیت حمام کردن رو شخصاً به عهده بگیره. بچه‌ها معمولاً تا چهار- پنج سالگی مهارت‌های زبانی لازم برای درک و اجرای کارهای ساده‌ی حمام کردن رو کسب می‌کنن.

 

3. راحتی با آب.

 

قبل از این که به فرزندتون حمام کردن رو آموزش بدید، حتماً باید ببینید تا چه حد با آب راحته. یواش‌یواش با فعالیت‌های آبی آشناش کنید؛ مثلاً چند تا اسباب‌بازی با خودتون به حموم ببرید، و وقتی مشغول بازیه دست و صورتش رو آب‌کشی کنید. واکنشش رو بررسی کنید و مطمئن بشید با آب ریختن احساس امنیت و آرامشش از بین نِمیره. وقتی نشون بده با این شرایط آشنا و راحته یعنی آماده‌ی شروع یادگیری مهارت‌های حمام کردنه.

 

4. آگاهی از بهداشت فردی.

 

کودکان هر چه بزرگ‌تر بشن طبیعتاً آگاهی‌شون از بدنشون هم بیشتر میشه و بیشتر به ضرورت تمیزی پی می‌برن. بسیاری از کودکان در حدود شش – هفت سالگی علاقه‌ی تازه‌ای به بهداشت فردی نشون میدن؛ از جمله به مسواک زدن، شانه کردن، و دست شستن — البته بدون کمک. این خودآگاهی نویافته نشونه‌ی اینه که اون‌ها آماده‌ان مهارت‌های مراقبت از خود رو گسترش بِدَن، و حمام کردن یکی از این مهارت‌هاست.

 

5. نظارت و راهنمایی والدین.

 

حتی وقتی فرزندتون “تنهایی حمام کردن” رو شروع می‌کنه، خیلی مهمه که شما نظارت و راهنمایی‌تون رو در سطح مناسبی نگه دارید. اول دستور کار رو شفاف توضیح بدید، بعد روش مناسب رو نشون بدید، و به مرور با افزایش اعتماد به‌نفسش بهش استقلال بیشتری بدید. شما باید مشارکتتون رو با در نظر گرفتن امنیت و البته تمیزکاری به‌تدریج کم کنید تا بالاخره به این خاطرجمعی برسید که می‌تونه بدون نظارت شما حمام کنه.

 

آموزش حمام کردن به فرزندتون یک نقطه‌عطف مهم در زندگی اونه. این جنبه‌ای از مراقبت از خوده که در سرتاسر زندگی براش مفیده و بهش اعتماد به نفس و اتکا به نفس القا می‌کنه. شما با ارزیابی مرحله و میزان رشد فرزندتون، توانایی ارتباط برقرار کردنش، و خودآگاهی‌اش می‌تونید زمان مناسب آشنایی با مهارت‌های حمام کردن رو تعیین کنید، جوری که براش فرصت یک تجربه‌ی خوشایند فراهم بشه.

اما یک نکته‌ی مهم رو همیشه به خاطر داشته باشید: این مطلب و مطالبی از این دست رو باید از دریچه‌ی آموزش‌های عمومی نگاه کنید و در موارد خاص حتماً از مشاوره و نظر متخصصان دارای صلاحیت استفاده کنید.

 

حکایت‌های این دفتر همچنان باقیه اما زمان این نوبت از صحبت‌های رو‌در‌روی ما به انتها رسیده. با امید به زندگی هرچه شادتر، زیباتر و موفقتر برای تمامی شما عزیزان، تا نوبتی دیگه و رو‌در‌رویی دیگه، به خالق دو جهان می‌سپاریمتون.

لطف حق همراه همیشگی همه شما!

دیدگاهتان را بنویسید