خانه
جستجو
Close this search box.
جستجو

گزارش آبادی از نمایشگاه سایت سیتی 2017

اسکندر آبادی، خبرنگار نابینای بنگاه سخن‌پراکنی دویچه وله، حاصلِ تجربیاتش از گشت و گذار در نمایشگاه بین المللی سایت سیتیِ فرانکفورت را در قالب گزارشی کوتاه در وبسایتِ دویچه وله منتشر کرده که در ادامه آن را می‌خوانید:

در پانزدهمین نمایشگاه آسان‌سازهای رایانه‌ای برای نابینایان که هر ساله در فرانکفورت برگزار می‌شود، بیش از ارائه کمک‌ابزارهای فنی، خدمات عرضه شده بود. نمایشگاه شرکت‌های الکترونیک را در برابر وظایفی تازه قرار می‌دهد.

با این که امسال نسبت به سال پیش، از تعداد نمایشگران و دیدارکنندگان اندکی کاسته شده بود، بیش از صد نمایشگر از ۱۸ کشور، تازه‌ها و دستاوردها و خدمات خود را به نمایش گذاشته بودند و معرفی می‌کردند. نمایشگاه سایت‌سیتی امسال بیش از ۳ هزار دیدارکننده‌ی نابینا، کم‌بینا و دیگر دست‌اندرکاران نهادهای نابینایی را به سوی خود جلب کرده بود.
خدمات بیش از تسهیلات تکنیکی
آنچه بیش از سال‌های گذشته جلب نظر می‌کرد، افزایش غرفه‌های عرضه خدمات در رشته‌های آموزشی، ترتیب گردشگری‌های ویژه نابینایان و خدمات کاریابی و حتا پزشکی بود که در سال‌های نخست برگزاری نمایشگاه جزو برنامه‌ها و غرفه‌های فوق‌العاده به شمار می‌رفتند. در برخی از این غرفه‌ها دوره‌های آموزشی از کامپیوتر و برنامه‌نویسی گرفته تا دوره‌های پزشکی جایگزین، برای علاقه‌مندان تشریح می‌شدند.
شرکت “تورـدِـسانس” از اشتوتگارت ماکِت‌هایی از بناهای مشهور جهان را توسط چاپگرهای سه‌بُعدی تهیه کرده بود و برنامه‌های گردشگری ویژه نابینایان را معرفی می‌کرد.
خانم لاورا کوته Laura Kutte سخنگوی این شرکت در پاسخ به این پرسش که منظور از “گردشگری ویژه نابینایان” چیست، گفت: “ما ثابت می‌کنیم که سفر و دیدار از شهرها و مکان‌های جالب، تنها به دیدن محدود نمی‌شود و می‌توان در زمینه گردشگری به حواس دیگر هم توجه کرد و لذت برد. در گردشگری‌های ما افراد بینای دوره‌دیده بناها و مکان‌های جالب را طوری برای همراهان نابینای خود توصیف می‌کنند تا مراجعان نابینای ما بتوانند همه چیز را در ذهن خود مجسم کنند. ما در ضمن همیشه به مختصات شنیداری، خوراکی و لمس‌پذیر هر محل توریستی توجه ویژه داریم”.
یکی دیگر از شرکت‌های عرضه خدمات، شرکت غیر انتفاعی “جنب‌وجوش در مسکن” Gemeinnuetzige Zuhause mobil بود که با بیش از یک هزار کارمند به نابینایان نیازمند در انجام کارهای خانه کمک می‌کند. این شرکت با حرفه‌ای کردن یاری‌رسانی به نابینایان می‌کوشد نیازمندان را در آشپزی، تمیز کردن خانه، خواندن متن‌های روزمره و مانند اینها فعال کند.
نمونه قابل توجه دیگر سازمان آکتو A’cto بود که در غرفه خود توضیح می‌داد که سخنرانی‌ها و نشست‌های گفتگو و تبادل‌نظر نمایشگاه را چگونه گزینش و سازماندهی کرده است.
تازه‌های محبوب نابینایان
تازه‌ترین و جذاب‌ترین افزار آسان‌ساز نمایشگاه، بی‌گمان دستگاه “اورکم” Orcam بود. دوربین کوچکی که به یک عینک معمولی وصل و با اشاره انگشت فعال می‌شود و تقریبا هر نوع متن را اعم از اینکه روی کاغذ چاپ شده باشد یا روی دیسپلِی یا مانیتور ظاهر شود، به راحتی می‌خواند.
نابینا میتواند به کمک این دوربین حتا علامت‌های راهنمایی و رانندگی خیابان‌ها، شماره و نام سردر ساختمان و مانند اینها را بخواند. افزون بر این کاربر می‌تواند از آشنایان خود عکس بگیرد و چهره آنها را در دوربین خود ذخیره کند و به محض اینکه آشنایی روبروی دوربینش ظاهر شود، او را تشخیص دهد. دوربین “اورکم” سریع‌ترین متن‌خوانی است که تا کنون ویژه نابینایان به بازار آمده است.
شبنم همتیان از دیدارکنندگان نابینایی که هر سال از تازه‌های نمایشگاه دیدار کرده، اگرچه این دوربین را وسیله بسیار سودمندی می‌داند اما می‌گوید: «من ترجیح می‌دهم به جای اینکه سه چهار هزار یورو هزینه کنم و یک دستگاه دوقطعه‌ای مثل “اورکم” با خود حمل کنم، برای خواندن متن‌های چاپی یا برچسبها از نرم‌افزارهای ویژه نابینایان که روی آیفون نصب می‌شوند استفاده کنم چون امروزه هرکسی یک تلفن هوشمند همراه خود دارد».

امسال دو نمایش‌گر بریل کارآمد جلب‌نظر می‌کردند که در سال‌های گذشته تنها نمونه‌های نمایشی آنها تهیه و ساخته شده بود و هم اکنون به بازار عرضه شده‌اند. این نمایش‌گر‌ها برخلاف دستگاه‌های تاکنونی از یک سطر برجسته تشکیل نشده‌اند بلکه تصویر کامل مانیتور را برای نابینا برجسته می‌کنند. درحالیکه دستگاه هایپِربرِیل Hyperbraille از شرکت مِتِک Metech همزمان یا به اصطلاح آنلاین مانیتور را برای نابینا قابل دسترسی می‌کند، دستگاه دوم یعنی تاکتونوم Taktonom از شرکت اینوِنتیلیو Inventilio برای تبدیل هر تصویر مانیتور، ۶ ثانیه زمان لازم دارد. البته مشتریان این دستگاه‌ها بیشتر مدرسه‌ها و نهادهای دولتی هستند چون دستگاه هایپِربرِیل به بهای ۱۵ هزار و تاکتونوم ۱۰ هزار یورو به فروش می‌رسد.
به گفته مسئولان نمایشگاه سایت‌سیتی این نمایشگاه از جمله باعث شده که شرکت‌های تولید تسهیلات همگانی هم تلاش کنند یا تسهیلات خود را برای نابینایان قابل‌دسترسی کنند یا با افزودن قطعه یا قطعاتی بهره‌گیری از دستگاه‌های عمومی را برای این طیف از جامعه هم ممکن سازند.

دیدن از راه دست و گوش
شرکت معتبر اولیمپوس Olympus دستگاه‌های ضبط‌صوت حرفه‌ای خود را به صداهای مصنوعی مجهز کرده تا نابینایان هم بتوانند از این دستگاه‌ها بهره‌مند شوند. شرکت فرانسوی کپسیس Capsys تلفن همراهی عرضه کرده است که هم با فینگِرتاچ کار می‌کند و هم دارای شماره‌گیر و صفحه کلید است. به این ترتیب نابینایانی که برای کار با تلفن هنوز به صفحه کلید نیازمند هستند می‌توانند از این تلفن‌های هوشمند استفاده کنند.
سخن پایانی
گرچه نمایشگاه، ویژه کارشناسان نبود و نیست و برای همگان آزاد است، بیشتر کسانی که از این نمایشگاه دیدن می‌کنند، دستی در کامپیوتر و ابزارهای الکترونیکی دارند به طوری که هر تازه‌واردی از وجود اینهمه کارشناس نابینای کامپیوتر و الکترونیک به شگفتی می‌افتد.
SightCity 2014 (DW)
اسکندر آبادی، همکار دویچه وله، در نمایشگاه سایت سیتی
چه بسا نمایشگرانی که پیش از پرسش و دیدار با نابینایان به گمان خود دستگاه ساده‌ای ساخته‌اند که فرد نابینا بتواند بدون شناخت کامپیوتری با آن کار کند. نمونه اینها شرکت بلایندشِل Blindshell از جمهوری چک است که تلفن هوشمند خود را طوری برنامه‌ریزی کرده که نابینا بتواند همه فرمان‌های “لازم” را با فشار یک یا دو انگشت انجام دهد. اما بسیاری از نابینایان از این دستگاه راضی نبودند چون این دستگاه به خاطر آسان‌سازی به چند کار به اصطلاح مهم محدود شده است.
بیشتر دیدارکنندگان نابینا از نمایشگاه راضی بودند. آنها اما جای بروشورهای بریل را در بیشتر غرفه‌ها خالی می‌دیدند. افزون بر این بسیاری پیشنهاد می‌کردند که نمایشگاه به تسهیلات جهت‌یابی درون ساختمان مجهز شود تا دیدارکنندگان آسان‌تر موضع و محل دلخواه خود را پیدا کنند.
نمایشگاه سایت‌سیتی از سوم تا پنجم ماه مه برگزار شد.

۱۸ دیدگاه دربارهٔ «گزارش آبادی از نمایشگاه سایت سیتی 2017»

مرسی امیر عزیز. مطالب مفیدی بود عینک اورکم که دیگه حرف نداره امید که به تولید انبوه برسه ارزون هم بشه و ما هم بتونیم بخریم. و بیشتر مرسی که گزارش اسکندر رو آوردی. اسکندر یکی از دوستان توانمند همنوع است خواننده هم هست صدای زیبایی هم داره. اگه بخت یار بود آهنگهاشو آپلود میکنم و لینکشو تو همین کامنتها میذارم.
راااستی امیر به دادم برس. یه موضوعی چند روزیه که ذهنم رو بد جوری درگیر کرده. آره چند روزیه عصرها اصفهان یهویی ابری میشه ابرها به جنگ و جدال با هم میپردازند و نتیجهش میشه اشکهای زیادی که از این بزن بزن ناشی میشه. بعد از چند دقیقه جنگ تموم میشه ابرها میرند دوباره خورشید خانم رخ مینمایاند. حالا سؤالم اینه این ابرها از کجا میاند که درست بعد از ظهر به اصفهان میرسند بعد کجا میرند که دوباره فرداش برمیگردند. یعنی ابرها تو آسمون سرگردون و همش در حال بزن بزن و بکش بکش هستند؟ خلاصه که خیلی دوست دارم از این پدیده علمی سردر بیارم. هرچی میتونی درباره حرکت ابرها و رعد و برق برامون توضیح بده. مرسی گلم پیروز باااشی.

سلام عمو جان.
آره اگه تونستی حتما فایل هاشو آپلود کن.
نکته ای که در خصوص ابر ها اشاره کردین، برای این موقع از سال کاملا طبیعیه.
عامل علمی هواشناسی این مسئله هم جریانات همرفت هستش.
این جریانات صعودی هستند و به صعود هوای سطح زمین به طبقات بالاتر و در نتیجه تشکیل ابر کمک می کنند.
هرچی این جریانات قویتر باشن، احتمال تشکیل ابر و رعد و برق بیشتر میشه.
معمولا در ساعات عصر و اوایل شب، به ویژه در دامنه ها از جمله دامنه های زاگرس و البرز، در فصل بهار شرایط برای تشدید همرفت بیشتر میشه.
طبق نقشه های هواشناسی، دو هفته ی اخیر در کشور، شرایط برای شکلگیری ابر های همرفتی و رگبار و رعد و برق موقتی در کشور کاملا فراهم بود.
البته علاوه بر اون، به خاطر عقب نشینی پر فشار جنبه حاره، موج های دریا های اطراف ما هم از جمله مدیترانه و سرخ، میتونستن به راحتی وارد کشور بشن و به همین خاطر از اوایل اردیبهشت تا کنون، در بیشتر نقاط کشور شاهد بارش های بهاری و رگبار و رعد و برق بودیم.
نفوذ این موج های پی در پی و قوت گرفتن عامل همرفت، باعث بروز شرایطی در اصفهان شد که شما تشریحش کردین.
البته طبق آخرین الگو های پیشیابی هواشناسی، این شرایط از این هفته رو به تضعیف رفته و بنابر این تا پایان هفته و روز های ابتدایی هفته آینده، شاهد آرامش نسبی جو به همراه افزایش دمای هوا در بیشتر نقاط کشور خواهیم بود.

درود مسعود عزیز.
من بیشتر با شرکت های تولید کننده نمایشگر های بریل آشنا هستم و با محصولات شرکت هایی که در این گزارش به اونها اشاره شد، چندان آشنا نیستم.
البته در خود گزارش، به رویکرد تولیدی این شرکت ها اشاره شده بود.

سلااام بر امیر خان جان خخخخ!
میگم اولا که کامنتها رو لایک میکنم، بعدشم اینجاها هم یهویی بارون میاد، یهویی میره خخ!
میگم یه گزارشی هم بِهِمون بدی درباره وضعیتِ این شمال آذربایجان غربی (به ویژه خوی)، ممنووووونت میشم حِسااااابییی!

سلام علی اکبر.
آره خوشبختانه در روز های اخیر، شاهد بارش های خوبی در شمال غرب کشور از جمله شهر خوی بودیم.
اما همونطور که در پاسخ به عمو حسین توضیح دادم، شرایط ناپایداری جو رو به تضعیف رفته و بنابر این ظرف روز های آینده، در خوی شاهد بارندگی نخواهیم بود. صرفا در ساعات عصر هوا ابری میشه و نهایتا احتمال بارش های خفیف و پراکنده در ارتفاعات منطقه هست.
هر چی به آخر هفته نزدیک بشیم، هوا گرمتر میشه.
در سه روز آینده، بیشینه شهر خوی بین ۲۴ تا ۲۸ درجه سانتیگراد و کمینه بین ۱۰ تا ۱۴ درجه سانتیگراد در نوسان خواهد بود.
یعنی هر روز یکی دو درجه هوا گرمتر میشه.

سلام امیر خان و تشکر از اطلاع رسانی جالب و مهیجتان به قول قدیمی ها شنیدن کی بوَد مانند دیدن.. به امید آن روزی که اقلام فوق الذکر بدست ما نابینایان محروم ایران هم برسد راستی از ایران هم شرکت یا نهادی در آن نمایشگاه حضور داشته یا نه خلاصه من رفتم کجا در صف انتظار برای دریافت همان وسایلی که در گذارش آمده است ..

درود. خَخ عجب. اونجا بیناها واس خودشون توضیح میدند که چه جوری باید با نابینا برخورد کرد, و اینجا ما خودمون باید واسه بیناها توضیح بدیم که چه جوری باید باهامون برخورد کنین.
در مورد اون گوشی اطلاعات رو با ریز جزئیاتش واسه مون بنویس.
مرسی از پست. ارادت. منتظر اطلاعات دقیق اون گوشی هستما.

سلام علی جان.
به هر حال نگرش های فرهنگی در دو کشور کاملا متفاوته.
ارتقای این نگرش به ویژه نوع نگرش آنها به معلولین باعث شده این آگاهی در بین مردم کشوری مثل آلمان وجود داشته باشه.
بعد ایشون ایشان آنها میان میگن ما از سند ۲۰۳۰ یونسکو تبعیت نمیکنیم و این آموزش ها رو قبول نداریم.
یکی نیست بگه آخه بوووووووووق.
بووووقققق.
مشترک مورد نظر در دسترس نمیباشد. لطفا بعدا تماس بگیرید.
در خصوص اون گوشی هم فعلا فرصت ندارم برم در سایتش توضیحاتشو بخونم.
حالا بذار کامل عرضه بشه.

دیدگاهتان را بنویسید