بچه های با صفای محله ی نابینایان ایران، سلام.
خوشحالم فرصتی دست داد تا دوباره شما رو به دنیای پر ماجرای خبر های جامعه ی نابینایان ایران و جهان ببرم.
در این مجله 17 هزار و 429 کلمه ای، کلی خبر، گزارش و مطلب متنوع واستون گرداوری کردم که توجه شما رو به اون جلب می کنم.
چهل و هشتمین شمارگان شهر خبر معلولین، حاوی 28 خبر و گزارش خبری از سایت ها و خبرگزاری های مختلفه که امیدوارم از خوندنش لذت ببرید.
ایران سپید: سرانه یک دانش آموز استثنایی ۴ برابر یک دانش آموز عادی. مصاحبه تفصیلی با رئیس آموزش و پرورش استثنایی کشور
«پسرم هم ناشنواست هم مشکل جسمی حرکتی دارد؛ نه جایش در مدرسه ناشنوایان است نه مدرسه معلولان جسمی»؛ «در مدرسه نابینایان کتب درسی سال بعد به دست دانشآموزان میرسد»؛ «هر سال برای ثبتنام فرزندم در مدرسه عادی باید اشک بریزم و التماس کنم»؛ «بچهام در تابستان مثل یک تکه گوشت گوشه خانه میافتد»و…
اگر پای صحبت خانوادههای دانشآموزان استثنایی بنشینیم، درد دلهایی را میشنویم که کمتر مورد توجه قرار گرفته میشود. به همین بهانه با مجید قدمی معاون وزیر آموزش و پرورش و رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی که چند سالی است برای بار دوم بر صندلی ریاست سازمان آموزش و پرورش استثنایی تکیه زده به گفتوگو نشستیم. دکتر قدمی که سالها در حوزه تعلیم و تربیت کودکان دارای معلولیت فعالیت میکند همواره در دورههای مدیریتش از مجریان اصلی سیستم آموزشی فراگیر بوده، سیستمی که معتقد است کودکان دارای معلولیت نباید جدا شوند و باید امکانات آموزشی به گونهای برایشان تأمین شود که بتوانند در کنار سایر دانشآموزان عادی درس بخوانند.
تعداد کل دانشآموزان استثنایی در سطح کشور چقدر است و به چه گروههایی تقسیم میشوند؟
نزدیک به۷۳ هزار دانشآموز استثنایی در گروههای نابینا، ناشنوا جسمی حرکتی ،اختلالات رفتاری و عاطفی چند معلولیتی و اختلالات یادگیری در 1500 مدرسه استثنایی کشور داریم و حدود ۵۵ هزار دانشآموز نابینا، ناشنوا جسمی حرکتی هم در سیستم تلفیقی در مدارس عادی در سطح کشور در حال تحصیل هستند. نزدیک به ۲۳ هزار نفر هم پرسنل شاغل به این دانشآموزان مدارس خاص خدمترسانی میکنند.
بودجه سازمان آموزش و پرورش استثنایی چقدر است؟
به جرأت میتوان گفت بودجه سازمان در دولت تدبیر و امید جهش بسیار خوبی داشته است. این افزایش در طول چند سال گذشته بینظیر بوده است. در بحث بجز یکی از فصول که مربوط به حقوق و مزایا است مابقی بودجهای که در بخش خدمات حمایتی فعالیتهای فرهنگی، ورزشی و… در بعضی کتابهای درسی به ما داده میشود از رقم ۲۴ هزار میلیارد تومان به ۹۵ میلیارد تومان رسیده است؛ یعنی حدود ۴ برابر شده است. این مهم به ما کمک بزرگی کرده تا طرحهای خیلی خوبی اجرا کنیم و اگر با همین روند ادامه یابد، در برنامه ششم و در دوره چهار ساله آینده آثار کمی کیفی خیلی خوبی شاهد خواهیم بود.
سرانه آموزش یک دانشآموز استثنایی نسبت به دانشآموزان عادی چقدر است؟
سرانه یک دانشآموز استثنایی تقریباً ۴ برابر یک دانشآموز عادی و بین ۸ تا ۱۰ میلیون تومان است. ما همین میزان را برای هر دانشآموز استثنایی در سال هزینه میکنیم در حالی که در مدارس عادی هزینه هر دانشآموز حدود 5/2 میلیون تومان است. البته برای گروههای چندمعلولیتی و اوتیسم هزینه بالاتری پرداخت میشود که بعضاً در مناطق محروم این رقم به ۱۱ تا ۱۲ میلیون هم میرسد. ما از حمایتهای خیرین صرفاً در طرحهای عمرانی استفاده میکنیم و آن هم عمدتاً در مناطق محروم هزینه میشود. در سایر بخشها خود دولت هزینهها را تأمین میکند.
طرح فراگیر یا تلفیقی در چه مرحله ای قرار دارد و با چه هدفی در حال اجراست؟
یکی از برنامه های ما و در حقیقت برنامه اصلی مان رویکرد آموزش تلفیقی و فراگیر است. آموزش تلفیقی که یک رویکرد کاملاً جهانی است باعث میشود دانشآموزان با نیازهای ویژه آماده حضور در جامعه با اتکا به تواناییهای خود شوند. نظام آموزشی گروههای نابینا، ناشنوا و جسمی حرکتی همان نظام آموزشی گروههای عادی است و با تبدیل کتب درسی به بریل این کودکان میتوانند در سیستم عادی درس بخوانند و برای دانشآموزان جسمی حرکتی میتوان مناسب سازیهایی را در مدارس انجام داد. در حال حاضر نزدیک به ۵۵ هزار نفر در این سیستم در حال تحصیل هستند. بتازگی نیز در مناطق روستایی طرحی را آغاز کردیم که بچههای کم توان ذهنی که کلاس های درسی شان تراکم پایین تری دارد در کنار بچههای عادی آموزش میبینند. این طرح به صورت آزمایشی است و اگر تجربه خوبی باشد این تغییر در مدارس غیرروستایی نیز انجام خواهد گرفت. سیستم ما در آموزش فراگیر به این صورت است که در هر منطقه یا استان تعدادی از مدارس عادی تحت نظر یک مدرسه استثنایی «مدرسه پشتیبان» قرار میگیرند که این مدارس «مدارس پذیرا» نامگذاری میشوند همچنین معلمی را از مدرسه پشتیبان به مدرسه عادی میفرستیم تا به معلمان کمک کنند که به آنها معلمان «رابط» میگویند. برای بچههای دیرآموز نیز طرحی را پیش بینی کردیم تا آنهایی را که در مدارس عادی درس میخوانند تحت پوشش قرار دهیم.
اما شما از مشکلات ثبت نام در مدارس عادی اطلاع دارید؟
در مورد ثبت نام دانشآموزان در مدارس عادی هم باید بگویم که والدین این بچهها باید از طریق سازمان آموزش و پرورش هر استان اقدام کنند. والدین میتوانند با مراجعه به سازمان استثنایی هر استان درخواست شان را مطرح کنند و اگر کودکشان شرایط کافی برای حضور در مدارس عادی را داشت از طریق معرفی نامه به مدرسهها معرفی میشوند. طبق قانون مدارس نمیتوانند از این مسأله سر باز زنند. ما برای توسعه آموزش فراگیر باید کار فرهنگی بکنیم تا نگرش مدیران مدارس عادی، دانشآموزان این مدارس و اولیا آنها و هم خود دانشآموزان استثنایی مثبت شود.
چند سالی است که سازمان آموزش و پرورش با کمبود نیروی انسانی در بخش آموزش مواجه است آیا برای رفع مشکل تصمیماتی گرفته شده است؟
ما برای کمبود نیروی انسانی هم در آزمونی که برگزار میشود سهمیه داریم و هم از دانشگاه فرهنگیان خروجی داریم. در مجموع این دو شیوه حدود سیصد نفر در سال جذب سازمان میشوند. در آینده نزدیک حدود ششصد نفر از معلمان با تجربه ما بازنشسته میشوند. بنابراین نیاز هست که برای تأمین نیروی انسانی در استخدام آزاد مجوز بیشتری دریافت کنیم. سازمان طی چند سال آینده با سونامی بازنشستگی همراه خواهد بود بخصوص که همکاران از سنوات ارفاقی برخوردار هستند و میتوانند با 25 سال خدمت بازنشسته شوند. ما به دنبال این هستیم مجوزهایی را بگیریم تا مشکل را برطرف کنیم.
وضعیت مدارس استثنایی از لحاظ امکانات توانبخشی چگونه است؟
یکی از کارهایی که ما انجام دادیم تخصیص دو ردیف بودجه به خدمات توانبخشی است. اولاً به دلیل آنکه همه مدارس ما نیروی توانبخشی ندارند ما ناگزیر هستیم که برخی خانوادهها را به مراکز توانبخشی خارج از سازمان ارجاع دهیم. در این مورد ما فاکتورها و هزینههای توانبخشی را تقبل میکنیم. اما مدارسی که دارای نیروی توابخشی هستند در طول سال به دانشآموزان خدماتی را ارائه میدهند. همچنین طرح دیگری را نیز اجرا کردیم به نام «خدمات حمایتی». خدمات حمایتی که رویکرد عدالت جویانه دارد و اغلب خانوادههای محروم تحت پوشش این طرح قرار دارند. طی دو سال گذشته حدود پنج هزار نفر از این طرح استفاده کردند که مجموعه دارویی درمانی توانبخشی؛ تجهیزات توانبخشی و جراحی آنها با هزینه نزدیک به 7 میلیارد تومان در طی دو سال گذشته تقبل شده است. این یعنی هر دانشآموزی که در مدارس استثنایی دچار بیماری بشود و نیاز به استفاده مستمر از دارویی خاص داشته باشد یا نیاز به تجهیزاتی مانند عصا، واکر، سمعک و… باشد با پرکردن فرمی و تحویل درخواستش به ما در صورت تأیید سازمان در قالب این طرح خدمات در اختیارش قرار میگیرد. کاشت حلزون برای دانشآموزان کم شنوا نیز در همین طرح قرار دارند و کودکان زیر شش سالی که شرایط کاشت را داشته باشند تحت پوشش قرار میگیرند.
چند سالی است که کتب درسی دانشآموزان نابینا دیرتر از موعد به دستشان میرسد اقداماتی جهت رفع این مشکل صورت گرفته است؟
با برنامه ریزیهای دقیق توانستیم مشکلاتی را که مربوط به دیر رسیدن کتب به بچهها بود ،حل کنیم.این مشکل در حدی بود که بعضاً کتب درسی اسفند یا سال تحصیلی بعد به دست دانشآموزان میرسید. تفاوت کتب درسی مدارس ما با سیستم عادی این است که کتب مربوط به نابینایان، ناشنوایان با اندکی تغییر مناسبسازی میشود و کتب کودکان معلول ذهنی توسط بهترین معلمان ما تألیف میشود. برای کتب درسی نابینایان دستگاه چاپ بریل داریم که به جرأت میگویم بیش از 80 درصد کتب درسی سال آینده آماده و به استانها ارسال شدهاند، 20 درصد مابقی نیز مربوط به پایههای جدید میشود که تا ماه آینده آماده میشوند. امسال بیش از 60 عنوان کتاب برای دانشآموزان نابینا مناسبسازی میشوند. برای دانشآموزان کم توان ذهنی خود سازمان آموزش و پرورش استثنایی کتبی را تألیف میکند که به دوره ابتدایی، به دوره پیش حرفهای و دوره حرفهای تقسیم میشوند. تمامی کتابها در مرحله چاپ هست و تا پایان مرداد ماه به استانها ارسال خواهند شد و هیچ دغدغهای در این زمینه وجود ندارد و یکی از کارهای بزرگی که طی دو سه سال گذشته انجام شده این است که مشکل کتب درسی را از جهات مختلف حل کردیم.
بچه ها کتب کمک آموزشی هم دارند؟
برای نابینایان بخصوص در بحث کنکور کتب گویا تهیه کردیم و کلاً یکی از برنامه هایمان گویا کردن تمام کتب در کنار کتب بریل است. در سازمان استودئویی نیز ساختیم. ما در سال گذشته حدود سیصد نفر قبولی در رتبههای برتر بدون داشتن سهمیه در دانشگاه داشتیم که این نشان میدهد سیستم آموزش و پرورش استثنایی یک سیستم کیفی است؛ سعی شده محتوای کتب را ساده و مناسب و قابل فهم منتشر کنیم. در این راستا هم معلمان بر محتوا نظارت دارند که این باعث میشود محتوای کتب با ویژگیهای بچههای معلول منطبق شود که این واقعاً زحمت زیادی برای معلمان داشته است که این جای تقدیر دارد.
مدارس استثنایی تا چه میزان برای دسترسی دانشآموزان مناسبسازی شده است؟
در میان مدارس عادی مدارسی برای طرح فراگیر انتخاب میشوند که از لحاظ موقعیت مکانی و هم دسترسپذیری نسبت به دیگر نقاط مناسب باشند همچنین طبق مصوبه وزارت آموزش و پرورش مقرر شده در بحث مناسبسازی با سازمان نوسازی همکاری داشته باشیم و در نقش مشاور ویژگیها و استانداردهای لازم را ارائه دهیم تا مدارس عادی پذیرای دانشآموزان معلول شوند. همچنین در زیر نظام آموزشی این محتوا گنجانده شده که هرجا مقرر است مدرسهای ساخته شود باید با توجه به نوع گروه و معلولیت بچه ها مناسبسازی شود.
فضای آموزشی هر کودک استثنایی چقدر است؟
هر دانشآموز استثنایی چهار برابر یک دانشآموز عادی در ابعاد مختلف فضای آموزشی نیاز دارد. هر کلاس آموزشی ما شش تا یازده نفر است که برای دانشآموزان چند معلولیتی و اوتیسم این عدد به سه و دو نفر هم میرسد. میانگین کشوری ما سه و نیم است بنابراین هر چه معلولان بیشتر میشوند تراکم کمتر میشود و ما باید این مسأله را رعایت کنیم تا معلم بتواند در کلاس توجه کافی به همه دانشآموزان داشته باشد؛ بخصوص در مورد کلاسهایی که مربوط به بچه های نابینا، ناشنوا و جسمی حرکتی است؛ چرا که با افزایش دانشآموزان معلم نمیتواند به میزان کافی به هر دانشآموز رسیدگی کند.
در مورد ایاب و ذهاب دانشآموزان استثنایی و هزینههای آن توضیح میدهید؟
در شهر تهران، شهرداری مناطق رفت و آمد دانشآموزان را برعهده گرفته است و به صورت رایگان سرویس کودکان تأمین میشود در این خصوص اگر خانوادهها مشکلی دارند میتوانند به اداره آموزش و پرورش استثنایی مراجعه کنند و حتماً پیگیری خواهد شد. در سطح کشور هم با اعتباری بالغ بر 25 میلیارد تومان امسال به تمام نقاط خدمات سرویس رفت و آمد ارائه میدهیم تا بچهها بتوانند سر کلاس حاضر شوند و در مناطق دورافتاده هم مدارس شبانه روزی پیشبینی کردیم. البته می پذیریم که بین 10 تا 20 درصد از هزینهها را خانوادهها در مناطق روستایی پرداخت میکنند. سعی ما بر این است که سهم دولت در این هزینهها بیشتر باشد. تا قبل از این دولت، سهم خانواده از هزینه ایاب و ذهاب 80 درصد و سهم دولت 20 درصد بود که با روی کار آمدن دولت، سهم خانواده به 20 درصد و سهم دولت 80 درصد رسیده است. هر چند برنامههای آینده بر این است که پولی از خانوادهها گرفته نشود.
چه دانشآموزانی در خوابگاه درس میخوانند و چه تسهیلاتی دریافت میکنند؟
ما در تمام استانها و شهرستانها مدرسه داریم اما در مناطق دورافتادهای که رفت و آمد برای دانشآموزان از روستا به استان دشوار باشد از آنها در خوابگاه پذیرایی میکنیم. این فاصله باید بیش از سی کیلومتر باشد. حدود 24 مرکز شبانه روزی در سطح کشور وجود دارد که دانشآموزان در میان این مدارس توزیع میشوند. دانشآموزانی که در خوابگاه هستند هفتهای یکبار به خانواده هایشان سر میزنند. کلیه خدمات ما در مراکز شبانه روزی کاملاً رایگان است. دانشآموزانی بیشتر در مراکز شبانه روزی حضور پیدا میکنند که دوره ابتدایی را میگذرانند و تعدادشان محدود است و امکان ایجاد مدرسه متوسطه برای معلولیتشان در روستایشان نیست.
در بعضی مدارس تلفیق مقاطع تحصیلی وجود دارد؛ مخصوصاً در مدارس ناشنوایان، علت چیست؟
کلاس های ما از شش تا یازده نفر است، در مدارسی ممکن است به دلیل محدود بودن تعداد بچهها در پایهها، دو پایه را در یک کلاس برگزار کنند. مثلاً پایهای که دو دانشآموز دارد در کلاس پایه دیگر که دو تا سه دانشآموز دارد برگزار شود و این موضوع با تمهیدات خاصی صورت میگیرد و معلمانی که توانمندی اداره دو پایه را داشته باشند برای این موضوع در نظر گرفته می شوند.
جایگاه بچه های چند معلولیتی در سیستم آموزش استثنایی کجاست؟
در میان دانشآموزان استثنایی، استثناییترین گروهها بچههای چند معلولیتی هستند.نابینا ناشنوا، نابینا- معلول ذهنی، ناشنوا- معلول ذهنی، اوتیسم- معلول ذهنی و… اول آموزش این کودکان انفرادی است؛ دوم وقتی که یک پایه معلولیت کم توان ذهنی باشد که عمدتاً هم همین موضوع شایع است؛ پایه تحصیلی بر مبنای همان کم توان ذهنی گذاشته میشود. دانشآموزی که نابیناست و معلولیت ذهنی نیز دارد در میان کودکان که معلولیت ذهنی دارند درس خواهد خواند. عمدتاً هم برای دانشآموزان چند معلولیتی تأکید بر این است که فرد بتواند خودش را اداره کند و آموزش ما بر این محور است که بتوانیم فرد را به کفایت فردی برسانیم و وابستگی به دیگران را به حداقل برسانیم. می توان گفت هدف بیشتر توانبخشی است و در کنار آن آموزش. البته شایان ذکر است کودکانی وارد سیستم آموزش میشوند که حداقل بهره هوشی برای فراگیری تحصیل را داشته باشند که این هم توسط کارشناسان و ابزارهایی که در دست داریم سنجیده میشود. نزدیک 6 هزار دانشآموز چند معلولیتی داریم.
چه امکانات و لوازم ورزشی در مدارس استثنایی برای کودکان در نظر گرفته شده است؟
ما در حد توانمان و با همان اعتباراتی که نسبت به گذشته چهار برابر شده است بودجهای برای خدمات فرهنگی و ورزشی در نظر گرفتیم. نکتهای که در این مورد بر آن تأکید دارم این است که تابستان امسال با هماهنگی با کمیته ملی پارالمپیک برنامههای ورزشی کشوری را برای دانشآموزان تدارک دیدهایم. نزدیک به چهار هزار دانشآموز از نقاط مختلف کشور در رشتههای مختلف و متنوع بسته به نوع معلولیتشان با یکدیگر رقابت خواهند کرد. هزینههای ورزشی مدارس ما نسبت به مدارس عادی نسبتاً سنگین است. برای مثال گلبال که مختص نابینایان است نیاز به سالن ورزشی مناسب دارد که این نیاز به تأمین مالی زیادی دارد. اما سعی کردیم هر مجموعه ورزشی که در استانی ساخته میشود سالنی را بسازیم تا دانشآموزان از مجموعه ورزشی بهره ببرند. به جرأت میتوانم بگویم طی دو سه سال گذشته بالغ بر 10 میلیارد تومان صرف ورزش دانشآموزان مدارس استثنایی شده است.
برای اوقات فراغت بچهها در تابستان چه برنامه هایی در نظر گرفته شده؟
در سراسر کشور، تابستان بعضی مدارس تبدیل به پایگاههای تابستانی میشود و برای برگزاری برنامههای فرهنگی و ورزشی اعتباراتی را به آنها اختصاص دادیم و پیشبینی کردیم بین 15 تا 17 هزار دانشآموز از این خدمات استفاده کنند. در این پایگاه ها بهترینها انتخاب میشوند برای مسابقات فرهنگی و ورزشی کشوری که در سه استان تهران، آذربایجان شرقی و خراسان رضوی در همین تابستان به رقابت خواهند پرداخت.
حدود 10 سال گذشته طرحی از سمت شما مطرح شد به نام طرح آتیه که این طرح ملغی شد. در مورد آن طرح توضیحاتی ارائه میدهید؟
طرح آتیه طرحی بود که حدود 10 سال پیش مطرح شد. من دوبار در این سازمان مسئولیت داشتم و این طرح برمیگردد به دوره اول مسئولیت بنده و پس از آنکه من ازسازمان رفتم این طرح ملغی شد و ما در آن زمان به دنبال این بودیم که از طریق سرمایهگذاری در بانکهای دولتی به شکلی عمل کنیم که هر دانشآموزی پس از فارغالتحصیلی ماهانه حقوقی دریافت کند یا بودجهای در اختیار کارفرما قرار بدهیم که این دانشآموز را مشغول کند که متأسفانه این طرح در همان سالهای 87 و 88 منتفی و کل مبلغی هم که در بانک مورد نظر اندوخته شده بود در میان دانشآموزان توزیع شد و تقریباً نفری 200 و 300 هزار تومان برای هر دانشآموز واریز شد. و در حال حاضر هیچ سود یا پولی برای شخصی واریز نمی شود.
در آموزش بچه های استثنایی چه مقدار از تکنولوژی روز دنیا استفاده می شود؟
ما تقریباً در بخشهای مختلف سعی کردیم برنامهریزیهای آموزشی و تحصیلیمان منطبق با تجربه کشورهای دیگر باشد. نمود این مسأله هم در بخش آموزش نابینایان و ناشنوایان دیده میشود و هم در بخش آموزش کم توانایان ذهنی. استفاده از ابزار و تجهیزاتی که بتواند بچهها را به روزرسانی کند. ما مدارسمان را به سمت هوشمندسازی سوق دادیم و محتوایی را تولید کردیم که معلمان بتوانند از آنها بهره ببرند. سامانههایی را هم تعریف کردیم که نوعی استفاده از تکنولوژی روز دنیا است و می تواند باعث خدمات بسیار عالی شود. از نمونهای از این سامانهها میتوانم به سامانه جامع بهداشت اشاره کنم که رونمایی آن چند هفته گذشته انجام شد. این سامانه به نحوی است که تمام ویژگیهای یک دانشآموز معلول را از نوع معلولیتشان گرفته تا شرایط خانوادگی هوشی و درسی ثبت میکنیم و این باعث شده تا بتوانیم براساس دادههای واقعی برنامهریزی آموزشی، پرورشی و توانبخشیمان را انجام دهیم و اطلاعات را به صورت آنلاین در اختیار مدارس قرار دهیم.
شما دو دوره در سمت ریاست سازمان آموزش و پرورش حضور داشتید. حضورتان را چگونه ارزیابی می کنید؟
من معلم کودکان استثنایی هستم در طول هشت سالی که در سازمان بودم مجموعه ای متخصص را به کار گرفته بودیم و در حال حاضر پس از بازگشت هم نیز همین رویکرد را داریم. تمام افرادی که در رده مدیریتی در سازمان آموزش و پرورش استثنایی هستند باید معلم کودکان استثنایی با مدرک فوق لیسانس باشند. در دورهای که وقفه ایجاد شد احساس کردیم که در خیلی زمینهها کار دچار مشکل شده بود برای مثال همین بحث دیر رسیدن کتب درسی به دانشآموزان، یا در بحث سرویس ایاب و ذهاب و… در این مدت هیچ خدمت حمایتی و توانبخشی وجود نداشت و در خیلی جهات دیگر؛ حتی ساختمان سازمان هم در حال فروش بود ما در ارزیابیهایی که کردیم در ابعاد مختلف تقریباً حدود 700 مشکل در سازمان شناسایی کردیم. به جرأت میگویم با بهرهگیری از نیروی انسانی متخصص توانستیم اغلب این مشکلات را حل کنیم. مشکلات کتب درسی حل شد، مشکل سرویس تا 80 درصد حل شده، خدمات توانبخشی و حمایتی بخوبی انجام شده فعالیتهای فرهنگی بیش از 250 درصد افزایش پیدا کرده، توسعه آموزشهای تخصص ضمن خدمت داشتیم و بودجهمان نزدیک به چهار برابر شده و همه اینها نشان دهنده این است که در طول چهار سال گذشته ما گامهای بلندی را برداشتیم تا مشکلاتی که در دوره زمانی برای سازمان ایجاد شد، برطرف کنیم. متأسفانه در دوره قبل به این دقت نشده بود که آموزش و پرورش استثنایی یک سازمان تخصصی ست.
سازمان در آینده چه برنامه هایی برای دانشآموزان دارد؟
ما برنامههای متنوعی را برای سال تحصیلی 96 تدارک دیدیم. ما پیشبینی میکنیم در حوزه کتب درسی پنج عنوان جدید، 10 کتاب صوتی تولید و 60 عنوان کتاب جدید مناسبسازی کنیم. در حوزه فراگیر و تلفیق دو بسته آموزشی آماده کردهایم. ما در سالجاری دو دوره تأمین مدرس برای طرح فراگیر پیشبینی کردهایم که در سطح کشور انجام خواهد شد و سعی میکنیم مداخلاتی را برای دانشآموزانی که نیازمند توانبخشی در مدارس عادی دارند داشته باشیم. ما سامانه ارزشیابی توصیفی را در آینده نزدیک خواهیم داشت؛ چیزی که تا به حال در آموزش و پرورش عادی هم نبوده است. از طریق این سامانه معلمان بدون استفاده از ابزار گذشته میتوانند کار ارزیابی دانشآموزان را انجام دهند. پیشبینی میکنیم نزدیک به بیست هزار نفر را تحت پوشش خدمات توانبخشی قرار دهیم همچنین در طرح سنجش سلامت یک میلیون پانصد هزار دانشآموز شرکت خواهند کرد. در مناطق عشایری نیز طرح سنجش به صورت رایگان انجام خواهد شد.
ایران سپید: از بغداد تا لندن، سفر پر ماجرای یک پناهجوی نابینا
وقتی (افرا) جشن فارغ التحصیلی پسرش آلان از دانشگاه کمبریج را تماشا میکرد، ناخودآگاه به روزهایی فکر میکرد که پشت سر گذاشته اند. به لحظه تولد فرزندش. همسایه ای در بغداد از نابینا متولد شدن فرزندش برای او ابراز تأسف کرده بود. به خاطر برچسبی که بر روی پسر تازه متولدش خورده بود، قصه افرا، نقل محافل این و آن در شهرک شده بود؛ سال ۱۹۹۵ بود. غائله خلیج تازه سه سال بود که به پایان رسیده بود و عراقیها، زیر سنگینترین فشارهای تحریم بین المللی، با رنج سختی روزگار میگذراندند. در جایگاه یک بچه نابینا، هیچ چشم انداز روشنی نمیشد برای «Allan Hennessy» تصور کرد. او حالا فقط ۲۲ سال دارد، اما با ماجراهایی در طول زندگی کوتاهش مواجه شده که خیلیها در طول دوران زندگیشان ممکن است هرگز تجربه نکنند. چطور میشود پسر نابینایی که در یک کشور جنگزده به دنیا آمده، حالا در یکی از بهترین دانشگاههای دنیا درسش را به پایان برساند؟ در عراق که بودند، خانواده شان جزو طبقه متوسط به حساب میآمد. پدربزرگش شیخ بود و زندگی کاملاً راحت و حتی میتوان گفت لوکسی داشتند. آلان که نابینا متولد شد، خانواده تلاش کردند راهی برای درمانش بیابند. اما بیمارستانهای عراقی نتوانستند نور امیدی را برای بازیابی بینایی، در دل خانواده روشن کنند. «پدرم خیلی تلاش کرد که من درمان شوم، اما چشمپزشکهای عراقی تخصص کافی برای این کار را نداشتند و خانواده ام به این نتیجه رسیدند که من تا همیشه قرار است نابینا باقی بمانم.» اما زمانی که آلان شش ماهه بود، فرصتی به دست آمد و پدر خانواده هم بیدرنگ آن را شکال کرد. «پدرم همه چیزش از جمله ماشین و زمینهایش را فروخت تا پولی فراهم کند که بتوانیم برای درمان از عراق خارج شویم تا بتوانیم روند درمان را از طریق متخصصان خارجی پی بگیریم. هزینه درمان را که کنار گذاشتیم، اندک پولی برایمان باقی ماند.» ای فرصت، امکان انجام یک جراحی در لندن بود. عملی که منجر به بازگشت بخش کوچکی از بینایی آلان در چشم چپ او شد. «مادرم به خوبی لحظه ای را که توانستم برای اولین بار به چشمانش نگاه کنم به خاطر دارد. نخستین ارتباط چشمی برقرار شده میان یک مادر و کودک. خوب یادم هست که در آن لحظه، به شدت به گریه افتاد.» او توضیح میدهد که از آن پس، با همان اندک بینایی به دست آمده، برای خودش زندگی را میگذراند. مادر و سایر خواهر و برادرهای آلان هم از فرصت استفاده کردند تا در لندن به عنوان پناهنده پذیرفته شوند، اما زندگی در جایگاه یک مهاجر، چالشهای زیادی برایشان به دنبال داشت. آنها در عراق در کمال رفاه زندگی را میگذراندند، اما حالا شرایط تغییر کرده بود و آنها پناهجو به حساب میآمدند.
در طول مدت اقامت آلان در لندن، مادر و سایر اعضای خانواده هم تلاشی را برای به دست آوردن پناهندگی سیاسی در انگلستان آغاز کردند. آلان در باره زندگی آن روزهایشان این طور میگوید: «هیچ کدام از اعضای خانواده، انگلیسی نمیدانستند و ما که در عراق زندگی مرفهی را تجربه میکردیم، حالا مجبور بودیم در خانه هایی اشتراکی با سایر پناهجویان زندگی کنیم. خانواده ام شوک فرهنگی را به معنای واقعی آن تجربه میکردند.» آلان درباره برخورد خارجیها با او میگوید: «قصه ام را که برای سایرین تعریف میکنم، تصورشان این است که من زندگی بسیار دشواری را از سر گذرانده ام. خودم اما این طور فکر میکنم که اتفاقاً بسیار خوش شانس بوده ام؛ چرا که از وضعیت سایر فامیلهایم در عراق با خبرم.» آلان از آن دسته بچه هایی نیست که هر کاری که به او میگویند را انجام دهد: «جوری زندگی کرده ام که انگار نه انگار نابینا هستم. دوچرخه سواریم را کرده ام و به معنای واقعی از دیوار راست بالا رفته ام.
آلان هم مثل خیلی از بچه ها در دوران نوجوانی فرشته نبوده است: «تقریباً میتوانم بگویم که در دوران مدرسه، همه نمراتم در پایینترین حد خود قرار داشت. من هم مثل سایر هم سن و سالهایم، یکی دو بار تهدید به اخراج از مدرسه شده ام. مثل همه نوجوانان تخم مرغ به سمت اتوبوسها پرتاب کرده ام.» اما به تدریج آلان به این فکر افتاد که میتوان بهتر زندگی کرد. «بعد از امتحانهای نهایی احساس کردم انرژی مضاعفی به دست آورده ام. خوب که دقت کردم به این نتیجه رسیدم که شاگردهای برتر، از نظر بهره هوشی خیلی هم بالاتر از من نیستند.» در ۲۰۱۲ او تصمیم گرفت در دانشگاه کمبریج برای رشته حقوق تقاضا بدهد. او از کمبریج پذیرفته شد و یکی از هفت نفر معلولی شد که در آن سال در کمبریج پذیرفته شده بودند. او همچنین اولین نفر از اعضای خانواده شان بود که به دانشگاه راه مییافت. «در طول زندگی، من فقط کلماتی نظیر نباید و نمیتوانی را شنیده بودم. اما با تلاشم توانستم این دو کلیشه مرسومی را که در باره همه معلولان وجود دارد، در هم بشکنم.» او میگوید: «وقتی راه خودت را پیدا میکنی، بسیاری مسخره ات میکنند. مورد نفرت خیلیها قرار میگیری. اما به هر حال راه خودت را میروی. کاری که بقیه آدمها هم انجام میدهند.» تابستان امسال که تمام شود، آلان قرار است از یک بورسیه بسیار معتبر در رشته حقوق استفاده کند. او معتقد است اگر بتوان مدرک درجه یک حقوق را در کمبریج به دست آورد، زندگیش متحول خواهد شد. اما مهاجر، نابینا و مسلمان که باشی و در انگلستان که زندگی کنی، برای این هدف، مسیر دشواری در پیش داری. بنا بر این، آلان معتقد است سفر او در مسیر زندگی تازه آغاز شده است.
مهر: حمایت از معلولین و جانبازان در آیین نامه راهنمایی و رانندگی
کاربران نابینای دارای عصای سفید و افراد معلول، کمتوان و ناتوان دارای ویلچر در عبور از معابر مورد حمایت قرار گرفتند. سردار مهری، رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا اعلام کرد: “برای حمایت از معلولین و جانبازان گرامی، آیین نامه راهنمایی و رانندگی، حسب پیشنهاد نیروی انتظامی تغییراتی داشته و شهروندان نیاز است نسبت به آن مطلع شوند.” سردار مهری در این باره توضیح داد: برابر این مصوبات؛ ١- افرادی که از صندلی چرخدار (ویلچر) استفاده میکنند، اعم از این که ویلچر مکانیکی باشد یا برقی، در حکم عابر پیاده محسوب میشوند. ٢- به ماده ١٢٩ آیین نامه راهنمایی و رانندگی که موارد رعایت سرعت مطمئنه را (سرعتی که در آن راننده از خطر تصادف احتراز کند و این سرعت از حدود مجاز سرعت تجاوز نکرده، ولی تا توقف، یعنی سرعت صفر، حسب شرایط و توانایی راننده قابل تعدیل است و مهم این مطلب است که اتخاذ آن مانع وقوع تصادف میشود) اذعان کرده یک تبصره الحاق و اشعار شده افراد در مواجهه با افراد معلولی که از ویلچر استفاده میکنند یا نابینای دارای عصای سفید، باید با سرعت مطمئنه حرکت کنند، به همین استناد رانندگان باید مواظبت کنند تا در زمان عبور و مرور به افراد معلول، ناتوان و کمتوانی که از ویلچر استفاده کرده یا نابینایان دارای عصای سفید که کاربر ترافیک هستند، آسیبی وارد نشود. در هر صورت تصادف با این افراد تخطی راننده از سرعت مطمئنه را برای کارشناسان تصادف محرز میکند. ٣- به ماده ١٣٠ آیین نامه راهنمایی و رانندگی یک تبصره الحاق شده و اعلام شده رانندگان با مشاهده عابر پیاده نابینا که از عصای سفید استفاده میکند، موظف به توقف بوده و پس از عبور فرد نابینای دارای عصای سفید، حق عبور را دارند.
توقف در محلهایی که مختص توقف معلولان و جانبازان است، ممنوع اعلام شده است.
ایران سپید: مراقب آفت آموزشهای شنیداری باشیم
سهیل معینی در ستون سخن هفته شنبه 21 مرداد ایران سپید نوشت: مطلبی که امروز موضوع این یادداشت است جدید نیست، اما آنچه موجب نگارش مجدد آن شده است، گسترش عواقب یک پدیده منفی است که در گذشته هم مورد تأکید قرار گرفته است، اما اکنون با رواج باز کردن صفحات شخصی نابینایان در فضای مجازی بیش از گذشته به چشم میخورد. این پدیده از ضعف سواد نابینایان و کمبینایان در املای صحیح لغات به واسطه گسترش تکیه بر آموزشهای شنیداری و استفاده از فناوریهای گویاساز رایانه ای است. دستآوردهای فنی که موجب تولید انبوه کتب گویا برای نابینایان شد و در ادامه آن موجب تحول استفاده از کاست به سی دی و سپس فلشهای ذخیره کننده اطلاعات شد، موجب ارزان شدن تولید و توزیع حجم قابل توجهی از کتب و نشریات گویا به جای بریل شد که نتیجه آن البته تسهیل گسترده در دسترسی به اطلاعات برای نابینایان شد، اما مانند هر فناوری نوینی که پیامدهای دوگانه مثبت و منفی در بر دارد، این فناوریها موجب خوانش مطالب توسط نابینایان بدون استفاده از بریل یا خواندن املاء صحیح لغات شد. پیامد آن کاهش سواد تحصیلکردگان نابینا در زمینه نگارش صحیح واژگان است. متأسفانه کار به آنجا رسیده است که افراد تحصیلکرده ای که اقدام به گذاشتن پستهای مختلف در فضای مجازی میکنند که مخاطب آن هم فقط نابینایان هم نیستند، غلطهای فاحش املایی و نگارشی دارند که تناسبی با مدارک تحصیلی و سواد عمومی آنها ندارد. این آفت را نباید دست کم گرفت، زیرا موجب کاهش اعتبار تحصیلکردگان نابینا، نظر عموم جامعه و کاهش اعتماد به آنان میشود که شاید در برخوردهای اول هم به روی آنان آورده نشود، اما ذهنیت افراد بینا را نسبت به نابینایان تعیین میکند. باید دوستان اهل مطالعه وسواس بیشتری از خود نشان دهند و مراکز آموزشی نیز بر استفاده از بریل ولو با نمایشگرهای بریل تأکید کنند. زیرا در جهان اطلاعات، درست نوشتن، ارجحتر از درست گفتن است.
ایران سپید: فناوری پوشیدنی جدید برای کمبیناها
این روزها یکی از حوزه هایی که برای شرکتهای مختلف طراح فناوریهای ویژه جذاب است، حوزه کمبینایی و مسائل مرتبط به آن است. آمار نشان میدهد که در حال حاضر چیزی در حدود دو میلیون کمبینا در آمریکا زندگی میکند و بر اساس تخمینها این رقم تا سال ۲۰۳۰ به ۴ میلیون نفر خواهد رسید. بر اساس آمار فدراسیون نابینایان آمریکا، تنها یک درصد نوزادان در آمریکا با آسیب بینایی متولد میشوند و بقیه آسیبدیدگان بینایی، کسانی هستند که بعد از تولد، به دلیل عارضه هایی نظیر دیابت یا پیر چشمی، بینایی خود را از دست میدهند.
هر شرکتی سعی میکند محصولی را طراحی کند که بتواند کیفیت باقی مانده بینایی در این گروه را تقویت کند. Enhanced Vision، یکی از شرکتهایی است که چند سالی است در این عرصه مشغول فعالیت است. «Jordy»، نام محصول تازه ای است که این شرکت عرضه کرده است. محصولی که به ادعای طراحانش نسبت به سایر محصولات مشابه، ارزانتر است و البته در این ادعا قطعاً قدرت خرید آمریکاییها در نظر گرفته شده و نه ایرانیان؛ چرا که این محصول دقیقاً ۳۶۲۰ دلار قیمت دارد. یعنی چیزی در حدود ۱۴ میلیون تومان. اما این محصول ۱۴ میلیون تومانی چیست و دقیقاً چه میکند؟
«Jordy» در واقع یک عینک است و مثل هر عینک دیگری بر روی صورت فرد کمبینا قرار میگیرد. ظاهری براق و جذاب دارد و از سامانه خلاقانه ای بهره میگیرد تا فواصل دور و نزدیک را برای کمبیناها قابل دیدن کند. خواندن و نوشتن، تماشای تلویزیون و مشارکت در کارهای مدرسه و استفاده از تابلوها و صفحه های نمایشگر در مدارس هم از جمله دیگر اموری است که انجامش با jordy امکانپذیر میشود. این عینک ۲۳۰ گرم وزن دارد و بخشی که بر روی بینی قرار میگیرد، بر اساس سلیقه کاربر قابل تنظیم است. وزن کم و منعطف بودن این عینک باعث شده این وسیله بسیار راحت و کاربردی به نظر برسد.
دوربینی با کیفیت HD و امکاناتی که این دوربین برای فکوس بر روی اشیا و پدیده های دور یا نزدیک فراهم میکند و قابلیت کنترل آسان عینک، تجربه ای جذاب از دیدن را برای کاربرانش فراهم میکند. امکان زوم اپتیکال به میزان ده برابر و زوم دیجیتال به اندازه ۴ برابر هم از دیگر ابزارهایی است که این عینک در اختیار کاربران قرار میدهد. میزان نور عینک هم با پنج سطح مختلف در اختیار استفاده کنندگان از این عینک قرار گرفته است. این عینک امکان تبدیل شدن به CCTV یا تلویزیونهای مخصوص درشتنمایی را هم دارد و کاربران کمبینا میتوانند از آن به عنوان ابزاری برای تماشای فیلم یا مطالعه استفاده کنند. Jordy، در آمریکا طراحی شده و در حال حاضر در هفتاد کشور عرضه میشود. باطری دستگاه بسته به انتخاب کاربر، چهار تا هشت ساعت قابل استفاده خواهد بود و دستگاه با دو سال گارانتی به فروش میرسد.
ایران سپید: جای خالی دسترس پذیری در دولت الکترونیک
هفته پیش، خبری بر روی خبرگزاریها منتشر شد با این مضمون که وزیر ارتباطات، فاز نخست از پروژه دولت الکترونیک را افتتاح کرده است. خبری که بدون تردید همه کسانی که لزوم رخ دادن چنین اتفاقی را درک میکنند، مدتها منتظر شنیدن آن بودند. فاز اول دولت الکترونیک که با حضور محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات افتتاح شد، ۵۱ دستگاه دولتی را در بر میگیرد که به ارائه بیش از ۴۴۰ خدمت میپردازند و فاز دوم آن نیز طبق وعده وزیر قرار است که دهه فجر سال جاری به بهره برداری برسد. واعظی در جریان مراسم رونمایی اظهار داشت که نقشه راه دولت الکترونیک به ما ابلاغ شده و دو نهاد رسمی به نامهای شورای عالی اداری و شورای عالی فناوری اطلاعات به ترتیب فرایندهای اداری و توسعه زیرساختهای لازم برای این منظور را بر عهده گرفتند. وزیر ارتباطات در ادامه صحبت خود اشاره کرد که در حال حاضر دولت الکترونیک یک شعبه است و ابراز امیدواری کرد که در فاز دوم این طرح، تعداد دستگاهها و خدمات افزایش پیدا کند. واعظی همچنین خاطرنشان کرد: ۵۱ دستگاهی که اکنون متصل هستند از جعل و تبعیض و فساد جلوگیری میکنند و شفافسازی را در دولت بالا میبرند. این یک شروع است که دولت کوچک شده است و امیدوارم که در آینده یک دولت چابک داشته باشیم که به مردم خدمت کند. وزارت امور اقتصادی و دارایی، پست جمهوری اسلامی، ثبت احوال و بیمه به دولت الکترونیک متصل شده اند. این مجموعه باعث میشود که دستگاههای دولتی ارتباط سریع داشته باشند. جامعه نابینایان هم درست مثل سایر اقشار، از چنین اتفاقی استقبال میکند، اما آنچه نابینایان فعال در فضای مجازی را نگران میکند، پیشینه ای است که این دسته از کاربران در چنین رویدادهایی در ذهن خود دارند. به طور معمول، در طراحی خدمات عمومی ارائه شده از طریق فضای مجازی، کاربران نابینا از جمله مخاطبان فراموش شده به حساب میآیند. چه بسیار مواردی که خدمتی از طریق اینترنت در اختیار عموم قرار گرفته و مخاطب نابینای ماجرای ما هم از جمله کاربران حرفه ای رایانه و نرم افزارهای مرتبط بوده، اما به دلیل لحاظ نشدن شرایط دسترس پذیری در شیوه ارائه آن خدمت، مجبور شده مراتب استقلال خود را نادیده بگیرد و از اطرافیان خود برای استفاده از آن خدمت، کمک بگیرد. آنچه موضوع خدمات عمومی برخط را به معضلی برای نابینایان تبدیل کرده، البته نبود قوانین مربوط به حوزه دسترس پذیری در مجموعه قوانین مرتبط با فضای مجازی است، اما عدم حضور فعال نابینایان در شبکه های اجتماعی و نبود تلاشی منسجم برای فرهنگسازی و آگاهی بخشی به جامعه از سوی این دسته از کاربران هم مزید بر این کمبود شده است. جامعه نابینایان انتظار دارد با استفاده از ابزارهای مشورتی و نظارتی موجود، موضوع دسترس پذیری را مورد توجه ویژه قرار دهد.
ایران سپید: وقتی صاحبان مشاغل، حتی به چشم بازار هم به جامعه معلولین نمینگرند
درست پنجاه سال میگذرد از روزی که در تهران شروع کردند به ساخت محل دائمی نمایشگاههای بین المللی. همان فضای سرسبز و دلباز و خوش آب و هوا در شمال تهران که امروزه هر نمایشگاه و همایش و کنفرانس مهمی را در خود جای میدهد. با توجه به وضعیت و جایگاه معلولان ایرانی در روزگاری که متخصصان شروع به طراحی این مرکز کردند، خیلی بعید به نظر میرسد که کسی از طراحان محل دائمی نمایشگاهها در آن روزگار حتی میتوانست تصور کند که در روزگاری، معلولان ایرانی به آن جایگاه اجتماعی دست مییابند که نه تنها در جایگاه یک بازدید کننده عادی، که در مقام یک روزنامه نگار، قدم در آن محیط زیبا، اما پیچیده و عجیب و غریب بگذارند. برگزاری نمایشگاه بین المللی الکامپ بیست و سوم و علاقمندیِ نگارنده به حوزه الکترونیک و فناوری بر آنم داشت تا رنج راه را به جان بخرم و سری به این نمایشگاه بزنم. برای یک بازدید کننده نابینا، آن هم از نوع پیاده، طی کردنِ فاصله میان ایستگاههای مترو و اتوبوس تا درِ نمایشگاه، پر است از اتفاقات ریز و درشت. مسیری که با اطمینان میتوان گفت پیمودنش بدون کمک و همراهی عابران، کاری غیر ممکن است. حال تصور کنید اگر بازدید کننده ای بخواهد سوار بر صندلی چرخدار یا با واکر این مسیرِ پر پله و پستی و بلندی را طی کند با چه مشکلاتی باید دست به گریبان باشد! پیمودنِ طولِ مسیر یک طرف، پیدا کردنِ درِ ورودی نمایشگاه هم یک طرف! مگر در آن محیط وسیع میشود به این راحتی در ورودی را پیدا کرد! ممکن است تصور کنید پیدا کردن در ورودی دیگر آخر ماجرا است و از اینجای قصه به بعد، همه چیز گل و بلبل میشود. ما هم البته همین فکر را میکردیم، اما به محض رسیدن به در ورودی، اوضاع دستمان آمد و فهمیدیم که تصورمان اشتباه بوده و اصل مشکلات تازه از اینجا شروع میشود! ازدحام جمعیتِ بازدید کننده فرصت استفاده از اتومبیلهای برقی را که قرار است عابران را به سالنهای نمایشگاه برسانند به ما نمیدهد. خبری هم از راهنما نیست و نگهبانان در ورودی هم آن قدر سرشان شلوغ است که مجالی برای پاسخگویی نمییابند. خبر میرسد که ظاهراً نقشه ای هم به شکل الکترونیکی برای نمایشگاه طراحی شده و کاربران میتوانند بر اساس آن مسیرهایشان را پیدا کنند، اما آن نقشه هم برای کاربران نابینا غیر قابل استفاده است. پرسان پرسان، مسیر ده دقیقه ای میان در ورود و سالن مورد نظرمان را طی میکنیم و بالاخره آنچه را که به دنبالش بودیم، البته با همراهی مردم و نه متصدیان نمایشگاه، مییابیم. همین ماجراها عیناً در وقت خروج هم تکرار میشود؛ با این تفاوت که حالا دیگر سه چهار ساعت هم سر پا بوده ای و در میان غرفه های مختلف گشته ای و زود تر دلت میخواهد خودت را به سرویسهای حمل و نقل عمومی برسانی. اما انگار اوضاع این طور تعریف شده که ساعت کار نمایشگاه که تمام شود، همه چیز در هم بریزد. خبری از خودروهای عبوری نمایشگاه نیست و در میان مردم هم دیگر توانی برای همراهی دیده نمیشود. همین همراهی بدون چشمداشت مردم را میشود در میان غرفه ها و Start up هایی که به سراغشان میرویم به وضوح حس کرد. بسیاری از صاحبان این استارت آپها به محض این که متوجه میشوند آسیبدیدگان بینایی هم ممکن است بخشی از کاربران آنها به حساب آیند و با اعمال چند اصلاح و تغییر ساده در اپلیکیشن یا وبسایتشان میتوانند بستر حضور و استفاده آنها را از خدماتی که ارائه میکنند فراهم کنند، از این ماجرا استقبال میکنند و با کمال اشتیاق میخواهند بدانند منظور از این اصلاحات و تغییرات دقیقاً چیست و من در حالی که در مورد این تغییرات برایشان صحبت میکنم، همزمان به این فکر میکنم که پس رسانه های عمومی در این مورد چه وظیفه ای را برای خود تصور میکنند؟ مگر کار رسانه های عمومی چیزی به جز آگاهی بخشی در موضوعات مختلف است؟ پس جایگاه معلولان در این آگاهی بخشی کجا است که با وجود جمعیت آماریِ بالای این قشر، حتی آنهایی که به دنبال یافتن بازارهای بزرگتر برای خدماتشان هستند هم درباره شان بی اطلاعند. محل دائمی نمایشگاههای بین المللی تهران، سالیان درازی است که به این عنوان در میان مردم و صاحبان مشاغل شناخته میشود. شاید بهتر باشد که بالاخره یک بار برای همیشه، تمهیداتی در این محل اندیشیده شود که معلولان، اعم از جسمی، حسی و حرکتی هم بتوانند مثل سایر ساکنان تهران، از این محل استفاده کنند.
ایران آنلاین: متنیار، تبدیل کننده تصاویر به متن قابل استفاده در زبان فارسی
حتماً برای شما هم بارها پیش آمده است که از متن کتاب، مقاله، جزوه و… عکس گرفته باشید تا سر فرصت از روی این عکس نکات مورد نیاز خود را یاداشت کنید. اما در بیشتر مواقع آنقدر مشغله کاری داریم که امکان نوشتن یادداشت از روی این عکسهایی که در گالری گوشی ما جمع شده است فراهم نمیشود.
شاید به این موضوع فکر کنید که کاش برنامهای وجود داشت تا تصاویر شما را به متن قابل استفاده تبدیل کند تا دیگر زحمت نوشتن هم نداشته باشید. سرویس «متن یار» دقیقاً برای تبدیل این آرزو به واقعیت طراحی شده است. کار با این سرویس بسیار ساده است. کافی است شما از یک متن عکس گرفته و آن را برای متن یار ارسال کنید در نهایت نیز سرویس، این عکس را به متن قابل استفاده تبدیل میکند. این برنامه قابلیت تبدیل عکس از کتاب، روزنامه، نامه، اسکرین شات از روی تلفن همراه و… به متن را دارد. برای استفاده بهتر و آسانتر از امکانات این برنامه میتوانید از روبات مخصوص تلگرام آن نیز کمک بگیرید. این روبات از طریق آدرس @matnyar_bot در دسترس است. در نسخه به روزرسانی که به تازگی سرویس دریافت کرده، از فایلهای PDF نیز پشتیبانی میکند و میتواند این نوع فایلها را به Word تبدیل کند. از سوی دیگر علاوه بر تصویر میتوانید با ضبط صوت و ارسال آن برای روبات متن یار، متن صوت مورد نظر خود را دریافت کنید. «متنیار» یک تبدیلگر متن است که تصاویر دریافتی شما را پردازش و متن موجود در آنها را استخراج و به شما تحویل میدهد. استفاده از متن یار برای پردازشهای ابتدایی رایگان است اما برای ادامه بهره گیری از خدمات آن باید مشترک سرویس شوید یا حساب خود را شارژ کنید. استفاده از این خدمات نیازمند ورود شما به سیستم با استفاده از تلگرام است. پیشنهاد میکنیم قبل از شروع به کار با این سرویس بخش قوانین و مقررات آن را مطالعه کنید.
برای شروع به آدرس
www.matnyaar.ir
سر بزنید.
وبسایت پکتوس: مسیریاب مایکروسافت به شرط دسترس پذیر بودن، پتانسیل های زیادی برای کمک به نابینایان دارد
Microsoft به تازهگی سامانهای برای مسیریابی در در داخل ساختمانها ارائه کرده که نیازی به GPS، وایفای یا فرستندههای بلوتوث ندارد. این اپلیکیشن که برای استفاده در سیستم عامل Android طراحی شده به کاربر این امکان را میدهد که در محیط داخلی یک ساختمان، مسیری که باید از یک نقطه برای رسیدن به نقطهی دیگر طی شود، ضبط کرده و بر روی حافظههای ابری بارگذاری کند. سایر کاربران اپلیکیشنِ Path Guide هم میتوانند از مسیرهایی که کاربران اپلیکیشن در اختیار دیگران قرار میدهند، استفاده کنند. به این معنا که در صورتِ قرار گرفتن در ساختمانی که پیش از آن یکی از کاربرانِ Path Guide نقاط و مسیرهای رسیدن به آنها را مشخص کرده، میتوانند با دنبال کردنِ آن مسیرها بدون نیاز به پرس و جو از دیگران، به قسمتهای مختلف ساختمان دسترسی پیدا کنند. همچنین کاربران از این امکان برخورداراند که به همراه مسیرهایی که بارگذاری میکنند، پروندههای صوتی، تصویری و عکس ارسال کنند. به طور مثال، یک نفر میتواند مشخص کند چطور میتوان از محل ورودیِ یک ساختمان، به یک دفترِ خاص در آن ساختمان رسید. کاربر میتواند راهنماهای صوتی، متنی یا تصویری را هم به مسیری که ارائه میکند، اضافه کند. افزون بر این، امکان ارسال این اطلاعات از طریق وبسایتی خاص یا به وسیلهی ایمیل هم وجود دارد. تصور کنید وجود چنین برنامهای تا چه اندازه میتواند برای آسیب دیدگان بینایی راهگشا باشد! این افراد دیگر نیازی به همراهی دیگران برای مسیریابی نخواهند داشت. کافی است که یکی از افراد خانواده، دوستان یا آموزگاران تحرک و جهتیابی یک مسیر را برای کاربر نابینا مشخص کند تا او بتواند به راحتی و با کمک این برنامه طی طریق کند. حالا نکتهی عجیب در مورد این اپلیکیشن این است که به هیچ عنوان میانهی خوبی با Talkback ندارد! بر خلاف شعارهایی که این وبسایت شناخته شده در حوزهی تکنولوژی در بارهی تأثیر این اپلیکیشن بر زندگی نابینایان میداد، این برنامه برای این گروه از کاربران قابل استفاده نیست. اگر حتی کمی انگلیسی میدانید، شاید بد نباشد از طریق این آدرس با سازندگان این برنامه تماس بگیرید و آنها را در بارهی لزوم ایجاد دسترسپذیری اپلیکیشن Path Guide و تأثیر شگرفی که این برنامه میتواند بر زندگی نابینایان ایجاد کند، آگاه کنید. بدون شک در صورت استقبال کاربران نابینا مایکروسافت به فکر دسترسپذیر کردن اپلیکیشن تازه طراحی شدهاش خواهد افتاد منبع
ایسنا: روایت عکاس نابینا از زندگی آوارگان
پناهجوی نابینای سوری روایتی دست اول از زندگی آوارگان جنگ را به تصویر درآورده است.
“هانی المعلا” که سه سال پیش همراه با خانواده اش از “حمص” به اردوگاه “بکاء” در لبنان پناه آورد بینایی بسیار ضعیفی دارد و همه چیز خارج از محدوده بینایی اوست مگر اینکه به صورتش خیلی نزدیک باشد؛ او قانونا نابینا محسوب میشود.
هانی در مدت اقامت در اردوگاه از طریق برنامههای سازمان ملل توانست در کلاسهای عکاسی شرکت کند و یک دوربین برای عکاسی از زندگی پناهجویان فراهم کند. او روزها را با عکاسی سپری می کرد و هرچند به خاطر دید ضعیف نمی توانست سوژه های متحرک و با فاصله از خود را ببیند اما پناهجویان به او لقب “عکاس اردوگاه” داده بودند.
هانی و خانواده اش سرانجام سه سال قبل توانستند اجازه مهاجرت به کانادا را دریافت کنند و اکنون در “رجینا” زندگی می کنند.
المعلا میگوید در سوریه همه چیز خوب بود و خانواده اش همه چیز داشتند تا اینکه جنگ شروع شد و آنها آواره شدند. او می گوید همچنان در غربت به رویای کشور خویش می اندیشد: “من یک سوریه ایدهآل در ذهنم دارم که روزی به آن باز خواهم گشت. رسیدن به آن تصویر ممکن است مدت زمان زیادی طول بکشد با این حال اگر یک روز فرصت ساخت چنین سوریهای را داشته باشم برای داشتنش حتی یک لحظه هم تعلل نخواهم کرد”.
او اکنون در رشته مهندسی کامپیوتر تحصیل می کند و در کنار آن عکاسی را نیز با جدیت دنبال می کند؛ چندی پیش عکس های او از اردوگاه پناپجویان در جشن روزنامهنگاران کانادا پذیرفته شد و به در معرض بازدید عموم قرار گرفت.
ایلنا: چاپ اسکناسهای جدید با قابلیت استفاده برای نابینایان و کم بینایان
رییسگروه نظارت اداره نظامهای پرداخت بانک مرکزی گفت: برای امکان تشخیص مبالغ اسکناسها برای روشندلان، علامات برجستهای در گوشه سمت چپ پایین اسکناسها جهت ایجاد امکان تشخیص مبالغ به شرح زیر به چاپ رسیده است.
اعظم آقاییپور رییس گروه نظارت اداره نظامهای پرداخت بانک مرکزی در پاسخ به این پرسش که به چه دلیل علیرغم صدور بخشنامه تسهیل خدمات برای نابینایان و کم بینایان برای باز کردن حساب و دریافت دسته چک بدون فرد امین همچنان برخیاز بانکها از وجود این بخشنامه بیاطلاع هستند و برخورد مناسبی با افراد نابینا ندارند؟ گفت: اداره مطالعات و مقررات بانکی این بانک طی بخشنامه شماره ۱۳۱۱۶۴/۹۱ مورخ ۱۷/۵/۱۳۹۱ به مدیران عامل شبکه بانکی اعلام کرد نابینایان در استفاده از کلیه خدمات بانکی (به جز خدمات حساب جاری) با هیچ گونه محدودیتی مواجه نبوده و ملزم به همراه داشتن شخص دیگر نیستند.
ویافزود: نابینایان در خصوص استفاده از خدمات حساب جاری در صورتی که رسما مسئولیتهای ناشی از صدور چک را بپذیرند نیازی به معرفی وکیل ندارند.
آقاییپور تصریح کرد: ادارات مرکزی هر بانک مسئولیت اطلاعرسانی مصوبات و بخشنامههای بانک مرکزی به تمامی شعب و باجههای آن بانک در تمامیکشور را بر عهده دارند و اگر به هر دلیلی بخشنامهها به برخی از شعب اطلاع رسانی نشدهاست، مسئولیت با بانک مربوط خواهد بود.
رییس گروه نظارت اداره نظامهای پرداخت بانک مرکزی ادامه داد: با توجه به ضعف عملکرد برخی شعب بانکها در عدم اجرای مفاد بخشنامه شماره ۱۳۱۱۶۴/۹۱ مورخ ۱۷/۵/۱۳۹۱ این بانک در زمینه استقلال افراد نابینا جهت افتتاح حساب بانکی و اخذ دسته چک، نامه شماره ۱۶۷۵۱/۹۴ مورخ ۲۷/۱/۱۳۹۴ این اداره، مراتب را جهت نظارت بر اجرای صحیح بخشنامه به اداره نظارت بر بانکهای اعلام کرد.
وی در پاسخ به این پرسش که چرا همچنان بسیاری از شعب بانکها برای افراد دارای معلولیت و سالمندان مناسبسازی نشده است و قابل دسترس نیستند و آیا بانک مرکزی ضرورت رعایت استاندارد دسترسپذیری محیطی را برای شهروندان دارای محدودیت به بانکها ابلاغ کرده است یا خیر؟ افزود: طبق ماده ۲ قانون جامع حمایت از حقوق معلولین مصوب سال ۱۳۸۳ مجلس شورای اسلامی، بخشنامههای شماره ۲۶۰۰ مورخ ۷/۵/۱۳۸۷ و ۱۳۸۸۱۶/۸۸ مورخ ۲/۷/۱۳۸۸ اداره نظارت بر بانکهای این بانک صادر و بر اساس آن بانکها موظف شدهاند تدابیر لازم به منظور بهرهمندی مطلوبتر جانبازان و معلولین از خدمات شبکه بانکی کشور را در کلیه شعب و واحدهای آن بانک مؤسسه اعتباری اجرا کند.
رییس گروه نظارت اداره نظامهای پرداخت بانک مرکزی گفت: مدیریت کل نظارت بر بانکها و موسسات اعتباری این بانک طی بخشنامه شماره ۱۳۸۸۱۶/۸۸ مورخ ۲/۷/۱۳۸۸ به شبکه بانکی اعلام کرد علاوه بر پیشبینی امکانات مورد نیاز جهت سهولت تردد جانبازان و معلولین در ساختمانهای جدیدالاحداث و همچنین رفع نقایص موجود در شعب و واحدهای قدیمی اقدام شود.
وی خاطر نشان کرد: در راستای تکریم ارباب رجوع و با توجه به شرایط خاص و پارهای محدودیتهای فیزیکی پیش روی این عزیزان، با نصب تابلو ویژه جانبازان و معلولین بر روی یکی از باجههای پاسخگویی به مشتریان و مراجعین (ترجیحا نزدیکترین باجه به درب ورودی شعب و واحدها) در صورت مراجعه این افراد، ضمن راهنمایی به باجههای مخصوص در کوتاهترین زمان ممکن و خارج از نوبت، خدمات مورد نیاز را دریافت کند.
وی همچنین در پاسخ به این پرسش که بانک مرکزی و سیستم بانکی برای دسترسپذیری خدمات بانکی برای افراد نابینا و کمبینا چه اقداماتی را انجام داده است؟ گفت: اقدامات بانک مرکزی و شبکه بانکی کشور در راستای ارائه خدمات به نابینایان و کمبینایان شامل؛ نصب سیستم گویا در برخی خودپردازها،استفاده از صفحه کلید برجسته در برخی خودپردازها، سطوح ویژه حرکت نابینان (کفپوش و …)،استوانههای الاستیک هشدار دهنده، ارایه خدمات بانکی بدون مراجعه به شعب،امکان اطلاع از موجودی حساب، پرداخت قبض و مسدودی کارت در سیستم تلفنبانک وامکان بهرهبرداری از سیستم صوتی تلفنبانک بوده است.
وی تصریح کرد: همچنین ارایه خدمات متنوع از جمله انتقال وجه (ساتنا، پایا، سحاب و …) ، افتتاح حساب، صورتحساب، پرداخت قبض، خدمات چک، حواله ارزی، خدمات تسهیلات و معاملات برخط سهام از طریق اینترنت بانک و نیز امکان بهرهبرداری از درگاههای پرداخت جهت خرید انواع کالا و خدمات، کارت شارژ وارسال پیامک برای مبالغ واریزی و برداشتی از دیگر خدمات بانکی برای این عزیزان است.
آقاییپور خاطرنشان کرد: سایر اقداماتی که در شعب بانکهای مختلف با توجه به امکانات و شرایط موجود برای نابینایان معلولین و جانبازان فراهم شده است شامل؛ نصب خودپردازها در ارتفاع مناسب (ارتفاع یک متری از زمین مناسب برای افراد دارای صندلی چرخدار)،ایجاد اتوبانک وتجهیز شعب ۲۴ ساعته به دربهای هوشمند که صرفا با استفاده از کارت خودپرداز باز میشود وایجاد رمپ، بالابر و نصب آسانسور، تعبیه بازوی الکترونیکی برای درب ورودی شعب و یا درب اتوماتیک جهت تسهیل دسترسی معلولین به فضای شعبه میشود.
وی ادامه داد: همچنین تلاش برای ساخت ورود هم سطح با پیادهرو یا حداکثر نصب یک پله؛ ایجاد پارکینگ ویژه معلولین در برخی ساختمانهای بانکها؛ ایجاد گیشهای نشسته و پیشخوانهای کوتاه؛ رفع موانع فیزیکی و معماری در محوطه و پیادهرو وتجهیز برخی شعب و باجههای بانکها به منظور ارایه خدمات کامل الکترونیکی شامل افتتاح حساب، صدور کارت، پرداخت قبوض، ارایه رسید برجسته و … برای نابینایان و کمبینایان (نظیر شعب نمونه بانکهای شهر، سپه، تجارت و پست بانک) است.
وی در پاسخ به این پرسش که چرا دستگاههای خودپرداز برای دسترسی افراد دارای معلولیت حرکتی در ارتفاع و شرایط مناسب نصب نمیشود؟ به چه دلیل این دستگاهها برای کاربری مستقل نابینایان مناسبسازی نمیشود؟ ، گفت: نصب خودپرداز دارای استانداردهایی است که از طرف شرکتهای سازنده این دستگاهها اعلام میشود و در تمامی کشورها نصب و بهرهبرداری از این دستگاهها بر اساس همین دستورالعملها صورت میپذیرد که البته در برخی مکانها به دلیل مشکلات موجود و یا عدم اطلاع کافی پرسنل بانکها، مکانیابی دقیق و مناسبی برای این دستگاهها صورت نگرفته است که البته درصد بسیار کمی از دستگاهها را شامل میشود.
وی افزود: در برخی بانکها دستگاههای خودپرداز به سیستم گویا تجهیز شده است که با توجه به یکسان نبودن علامات در صفحات کلید و همچنین عدم گویاسازی کامل بهرهبرداری از این دستگاهها برای کم بینایان تسهیل و برای نابینایان امکانپذیر نیست.
آقاییپور گفت: این اداره برنامههایی به منظور ارائه خدمات بهتر به نابینایان و کم بینایان با نصب دستگاههای مناسب ایشان در مناطقی که بیشتر مورد تردد ایشان است، در دست دارد و بدین منظور با سازمان بهزیستی مکاتبه شد که در جواب اعلام داشتند که راسا با بهزیستیهای استان مکاتبه کنید که این اداره نیز اقدام به جمعآوری اطلاعات مربوط از سازمانهای بهزیستی استانهای کشور کرد که تاکنون حدود ۲۴ بانک اطلاعات مورد نظر را ارسال کردهاند.
وی همچنین در پاسخ به این پرسش که رویکرد سیستم بانکی برای لحاظ شرایط شهروندان دارای محدودیت جسمی و حسی، تسهیل خدمات به آنان و رعایت کرامت این افراد در شعب بانکی چیست؟ افزود: صدور بخشنامه شماره ۱۳۸۸۱۶ مورخ ۲/۷/۱۳۸۸ مدیریت کل نظارت بر بانکها و مؤسسات اعتباری این بانک به شبکه بانکی مبنی بر پیش بینی امکانات مورد نیاز جهت سهولت تردد جانبازان و معلولین در ساختمانهای جدیدالاحداث و همچنین رفع نقایص موجود در شعب وواحدهای قدیمی و تخصیص یکی از باجهها با نصب تابلو ویژه جانبازان و معلولین (ترجیحا نزدیکترین باجه به درب ورودی شعب و واحدها) به منظور تسریع در ارایه خدمات به این عزیزان.
وی گفت: با توجه به درصد کم جمعیت معلولین و جانبازان به کل جمعیت و پراکندگی ایشان در کشور، هزینه بالای تبدیل تمامی دستگاههای ارائه خدمات بانکداری الکترونیکی (مانند خودپرداز، کیوسک و …) شبکه بانکی امکان انجام تغییر و مناسبسازی در تمامی دستگاههای نصب شده برای بهرهبرداری روشندلان را نداشته و صرفا میتواند در سفارشهای آتی، خرید و نصب دستگاههای دارای کیفیت مناسب را مدنظر قرار دهد.
آقاییپور افزود: بدین منظور این بانک نیاز دارد تا اطلاع دقیقی از مکان هایی که با نصب ابزار جدید ارایه خدمات بانکداری الکترونیکی (دستگاههای خودپردازد، کیوسکهای خدمات رسانی بانکی و …) به منظور ارایه مقرون به صرفهترین و بیشترین میزان خدماترسانی به این عزیزان را داشته باشد.
وی تصریح کرد: در این راستا مکاتباتی با سازمانهای بهزیستی استانها صورت گرفته تا اطلاعاتی در خصوص تعداد روشندلان ساکن در کشور به تفکیک استان و شهرستانهای محل سکونت و آدرس مکانهایی که این عزیزان در آن بیشترین رفت و آمد را دارند، مانند کانونها، انجمنهای مربوط به روشن بینان و یا آدرس و شماره تماس مراکز بهزیستی در هر شهرستان، در اختیار این بانک قرار گیرد تا بتوانیم با همکاری شبکه بانکی کشور نسبت به ارایه خدمات بهتر به این عزیزان اقدام کنیم.
آقای پور گفت: برای امکان تشخیص مبالغ اسکناسها برای روشندلان، علامات برجستهای در گوشه سمت چپ پایین اسکناسها جهت ایجاد امکان تشخیص مبالغ به شرح زیر به چاپ رسیده است.
۱ / ۵۰۰۰ ریالی علامت مخصوص نابینایان : یک خط و دو دایره برجسته زیر آن
ابعاد اسکناس: ۱۵۴ * ۷۵
۲ / ۱۰۰۰۰ ریالی دو خط افقی موازی؛
ابعاد اسکناس : ۱۶۰ * ۷۷ میلیمتر
۳ / ۲۰۰۰۰ ریالی سه دایره برجسته؛
ابعاد اسکناس : ۱۶۳ * ۷۹ میلیمتر
۴ / ۵۰۰۰۰ ریالی سه دایره برجسته عمودی؛
ابعاد اسکناس : ۱۶۶ * ۷۹ میلیمتر
۵ / ۱۰۰۰۰۰ چهار دایره برجسته به رنگ قهوهای؛
ابعاد اسکناس: ۱۶۶ * ۷۹ میلیمتر
ایران سپید: برگزاری اردوی پایانی تیم ملی گلبال آقایان و بانوان
اردوی نهایی و متصل به اعزام تیم ملی گلبال آقایان و بانوان برای شرکت در مسابقات قهرمانی آسیا و اقیانوسیه-تایلند، انتخابی مسابقات جهانی 2018 سوئد از روز شنبه 21 مرداد در ورزشگاه شهید هرندی آغاز شد. نمایندگان کشورمان پس از پشت سر گذاشتن تمرینات خود، 27 مرداد برای شرکت در مسابقات آسیایی، عازم بانکوک میشوند. ترکیب تیم ملی گلبال بانوان را طیبه استکی، زهره مظاهری، زینب قنبری، مریم حسامآبادی، سمیرا جلیلوند و ریزان دژاهنگ تشکیل میدهند. تیم ملی گلبال بانوان که پس از چهار سال دوری از مسابقات بین المللی راهی این رقابتها میشود، نیمی از ترکیب آن دستخوش تغییرات شده و جوانان جایگزین افراد با سابقه ای همچون مریم کوه فلاح، مریم صالحیزاده و فاطمه قمصری شده اند. این تغییرات میتواند نویدبخش آینده ای درخشان برای تیم ملی گلبال بانوان باشد. محمد بیدگلی به عنوان سرمربی و مژگان کربی به عنوان مربی تیم ملی بانوان را هدایت میکنند. همزمان با بانوان، تیم ملی گلبال آقایان کشورمان نیز با ترکیب محمد منصوری، محسن جلیلوند، مصطفی شهبازی، جواد شیردل، محمد سرنجی و میلاد سوری، راهی تایلند میشوند. تیم ملی گلبال آقایان نیز که از راهیابی به مسابقات پارالمپیک 2016 ریو باز ماند، شاهد دو تغییر در ترکیب خود در مقایسه با مسابقات آسیایی چین است و جواد شیردل و میلاد سوری، جایگزین حسن جعفری و سید مهدی سیاحی شده اند. مهدی نباتی به عنوان سرمربی و محمد ابراهیمزاده به عنوان مربی، تیم ملی آقایان را هدایت و رهبری میکنند. مسابقات آسیایی گلبال از تاریخ 30 مرداد تا 6 شهریور در تایلند برگزار خواهد شد.
ایران سپید: بسیاری از نابینایان اولویتهایشان را تشخیص نمیدهند
سهیل معینی در ستون سخن هفته شنبه 14 مرداد ایران سپید نوشت: ظرف سالهای طولانی کار با افراد نابینا و گسترده تر از آنها افراد معلول به اتکای تجربه ام در این زمینه میتوانم از یک نتیجه گیری تلخ سخن بگویم. بسیاری از نابینایان اولویتهای خود را تشخیص نمیدهند. این نتیجه اهمیت بسیاری در عدم توفیق بسیاری از همسانان عزیز ما دارد. مصادیق این امر، عدم تخصیص منابع مالی، زمانی و تدارکاتی افراد نابینا متناسب با نیازهایشان دارد. به عنوان مثال بسیار دیدم یک تشکل اگر توری تفریحی برگزار کند و مبالغ سنگینی برای آن بخواهد، قطعاً افرادی از نابینایان پیدا میشوند که با پرداخت آن مبالغ تور را خالی نگذارند یا اگر پای رفتن به سفره خانه، پیکنیک و تفریحی در میان باشد، بسیاری به قول معروف ادبیات عامیانه «پای کار» هستند، اما اگر کارگاه آموزشی مثلاً برای ارتباط مؤثر اجتماعی یا فراگیری مهارتهای زندگی روزانه برگزار شود و پولی –هرچند کم- درخواست شود، بسیاری از عزیزان نابینا در صورت رایگان نبودن آن شرکت نمیکنند. به طور کلی دیده میشود بسیاری از عزیزان برای آموزش خود یا در یافت مشاوره های ضروری تحصیلی، شغلی و خانوادگی هزینه یا وقتی نمیگذارند، اما تا دلمان بخواهد یا نخواهد از بار آموختن و غنی کردن دانش خود شانه خالی میکنند. البته تفریح و خوش گذراندن، بخشی از اوقات نیاز هر انسانی است و در جای خود بسیار هم خوب است. اما واقعیت زندگی حکم میکند بدانیم و تدبیر کنیم که باید بخش عمده ای از منابع مالی و زمانی خود را برای فراگیری مهارتهایی که تضمین کننده خوشبختی واقعی ماست، صرف کنیم. شاید از نظر روانشناختی، میل به تفریح نوعی واکنش دفاع روانی نابینایان در برابر فشارهای زندگی باشد. اما حتی با پذیرش این امر نمیتوان منکر ضرورت مدیریت این امر از سوی عزیزان نابینا شد. اولویت بندی انرژی عنصر موفقیت هر فرد است.
ایران سپید: تصویر افقهای روشن زندگی، با قلم موی امید. مصاحبه با سمانه احسانی نیا، نقاش معلول
سعی میکند معلولیتش را در انجام فعالیتهایش، به حاشیه براند. منکر سختیهای ناشی از معلولیت نیست، اما دلش نمیخواهد درباره آن سختیها حرف بزند. امیدوار است، اما تلاش می کند از شعار دادن فاصله بگیرد و شاید پرهیز از شعار است که امروز او را در جرگه تصویر سازان، آن هم از نوع مثبت میبینیم. سالهاست دستهایش برای به تصویر کشاندن آن چه در ذهنش است، با او رفاقت نمیکنند، اما چه باک! از آن چه به عنوان دارایی جسمی برایش باقی مانده بهره میگیرد تا به کارزار سختیها و تلخیهای زندگی برود. امتیازش نسبت به خیلی از تصویرگران و نقاشان، همین است که با دهان، زیباترین مناظر زندگی را تصویر میکند.
سمانه، اصالتی خراسانی دارد؛ از شهری میآید که آوازه طلای سرخش، اعصار تاریخ را درنوردیده؛ چنان که قصد آن را داشته باشی تا از لا به لای برگهای تاریخ، به 500 سال قبل سفر کنی، حتماً در تمام بازارهای مشرق زمین، نام زعفران قائنات را از هر امتعه ای بیشتر میشنوی. 13 سال قبل در یک سانحه رانندگی از گردن به پایین فلج میشود. پس از آن اتفاق تلخ است که سالها در آسایشگاهی در مشهد زندگی تازه را آغاز میکند، اما آن چه سمانه احسانینیا را از خیلی از همنوعانش متمایز میسازد، وجود نیروی امید است که او را به یک نقاش بدل میکند؛ نقاشی حرفه ای که آثارش را با برگزاری نمایشگاههای مختلف، به علاقه مندان هنرهای تجسمی عرضه میدارد. در آخرین روز تازه ترین نمایشگاه عکسهای «سمانه احسانی نیا» پای صحبتهایش نشستیم تا خود، راوی قصه زندگیش شود. دقایق پایانی نمایشگاه بود و خستگیش با آواز رضا شیری، از خوانندگان جوان موسیقی پاپ بدر شده بود و با لبخندی که بر گوشه لبانش نقش بسته بود، داستان زندگیش را نقل کرد. س- ابتدا خودتان را معرفی کنید. ج- من سمانه احسانی نیا، متولد 1363 در شهرستان قائن در جنوب خراسان هستم. حدود 13 سال پیش، بر اثر یک سانحه رانندگی، از گردن به پایین آسیب دیدم و همین اتفاق، منجر به معلولیت من شد. س- اساساً حوادثی که منجر به معلولیت یک فرد میشوند، جدا از تلخی آن اتفاق، در بسیاری موارد باعث از بین رفتن انگیزه برای ادامه زندگی میشوند یا زمان زیادی طی میشود تا فرد انگیزه اش را به دست آورد. میخواهم بدانم شما با معلولیتی که عارض شد، چگونه برخورد کردید؟ ج- بعد از این که معلول شدم، مدتی در آسایشگاه فیاضبخش مشهد بستری و عملاً مقیم شدم. در دوران اقامت در آسایشگاه، با دیدن افرادی که وضعیتی بهتر یا حتی بدتر از من داشتند، تصمیم بزرگی در زندگی گرفتم. من در همان آسایشگاه افرادی را دیدم که از نظر جسمی وضعیت بدتری از من داشتند، اما زندگی میکردند و کتاب میخواندند. در همان روزها، با تصمیمی که گرفتم، مسیر زندگیم عوض شد. تصمیمم این بود که به جای زنده ماندن و نفس کشیدن، مفید زندگی کنم. شاید چنین تصمیمی در آن روزها، از نظر اطرافیان غیر ممکن بود، چون هم زخم بستر شدید داشتم و هم تنگی نفس و شرایط فیزیکی حادی که داشتم، عملاً پزشکان را حتی از زنده ماندنم نا امید کرده بود. اما از آن جا که باور قلبی من این است که خداوند هست و بندگانش را عاشقانه دوست دارد و از آنها حمایت میکند، ایمان داشتم که کنارم هست و کمکم میکند. همان تصمیم کمکم کرد تا به جای غصه خوردن بر حادثه ای که پیش آمده، به سمت مطالعه کتاب و تلاش برای دست یافتن به رؤیاهایم قدم بردارم.
س- چه کتابهایی میخواندید؟
ج- تصمیم گرفتم در دانشگاه شرکت کنم و اتفاقاً در رشته علوم اجتماعی، گرایش پژوهشگری قبول شدم. در کنار کتابهای درسی، کتابهایی که نگاه مثبت به زندگی داشتند و از انگیزه و موفقیت سخن میگفتند را برای مطالعه انتخاب کردم، چون حس خوبی به من میدادند. احساس میکردم جملات تأکیدی مثبت، به من کمک زیادی میکنند تا زندگیم را بسازم. س- همان انگیزه ای که اشاره کردید، شما را به وادی هنر کشاند. ج- من قبل از معلولیتم، بازیگر تئاتر بودم و فعالیتهایی در رشته هایی مثل عکاسی و معرق کاری داشتم؛ بنا بر این با هنر بیگانه نبودم. بعد از قبولی در دانشگاه، تصمیم گرفتم باز به سمت هنر و فعالیت در یکی از رشته های هنری بروم. طبعاً با شرایطی که پیدا کرده بودم، امکان ورود به بیشتر رشته ها نبود؛ به همین علت به سراغ نقاشی رفتم که از دوران کودکی دوست داشتم. از طرفی، تنها رشته ای بود که فعالیت در آن، به کمک دهان امکان پذیر بود. س- از پیوند میان زندگیتان با نقاشی بگویید.
ج- در آغاز کار، به داشتن جنبه های هنری فکر میکردم، اما به سرعت احساس کردم که نقاشی روحم را به زندگی پیوند میزند و احساس زیباتری از زندگی به من میدهد. به مرور احساس میکردم که خلق هر اثر هنری در حکم تولد دوباره من است و این تولد دوباره نشانگر حضور عشق و امیدی بود که در قلب من موج میزد؛ عشق و امیدی که از جانب خداوند دریافت میکردم.
س- دقیقاً نقاشی را از چه سالی آغاز کردید؟ ج- به لطف خدا نقاشی با دهان را از سال 87 آغاز کردم و طی 4 سال اخیر، با کمک استاد هادی تقیزاده، به صورت حرفه ای فعالیت کردم و کمکهای ایشان باعث شد تا آثاری خلق شود سرشار از عشق و امید. آثاری که مردم از مشاهده آنها، ابعاد تازه ای از زندگی را دریافت میکنند. رنگهایی که زندگی در لا به لای آنها موج میزند و عملاً زبان گویای دلنشینی هستند که خود من با دیدن آن رنگها، لذت میبرم. س- پس نقاشی را خودجوش شروع کردید. ج- خودجوش شروع کردم، اما از سال 91 با کمک استاد تقیزاده که وجودشان برای من بسیار ارزشمند بود و همچنین دوستانی مثل آقای حسینی و خانم سمانه بیات که عملاً در دو سال اخیر، حکم دستهای من را داشت، بسیار مغتنم بود. س- سعی کردید به طور حرفه ای بر نقاشی متمرکز شوید. ج- علاوه بر نقاشی، مدتی گویندگی کردم. کم کم تصمیم گرفتم آسایشگاه را ترک کنم و زندگی تازه ای را شروع کنم؛ با این تصمیم، اواخر 1390 از آسایشگاه بیرون آمدم و حدود سه سال در کنار خانواده زندگی کردم. زندگی در کنار خانواده باعث شد تا پیوند زندگی با تک تک اعضای خانواده تحکیم شود. بعد از سه سال، باز با حمایت خانواده، آپارتمانی نزدیک خانه پدری را برای ادامه زندگی، اما زندگی مستقل انتخاب کردم. آن آپارتمان، عملاً هم خانه و هم محل کارم شد. بنا بر این، در کنار نقاشی به فعالیتهایی مثل مشاوره پوست و مو و تجارت الکترونیک پرداختم. این افتخار را هم دارم که عضو هیئت مدیره تئاتر باران هستم که به مقوله تئاتر درمانی میپردازد. س- آنچه از تابلوهای شما بر میآید، نگاهیست که به زندگی دارید. ج- تکنیکی که من استفاده میکنم، آبرنگ و اکرلیک است و اساساً مسیر موضوع تابلوها، به سمت مفاهیم انتزاعی پیش میرود که به نظر من زبان گویاییست. من جریان زندگی را به تصویر کشیده ام. در تمام کارها، رنگها حضور دارند که زندگی را روایت میکنند و تجلی حضور خداوند در وجود انسان را منتقل میکنند. خداوند بخشی از وجودش را در نهاد ما نهاده است. او با خلق رنگهای متنوع، ابعاد مختلفی به زندگی ما انسانها داده و طبعاً ما میتوانیم با بهره گیری از روح خالقیتی که خداوند عطا کرده، از آن رنگها برای به تصویر کشیدن زیباییهایی که مخلوق خداوند هستند بهره ببریم و اگر به سمت این زیباییها برویم، یقیناً رنگ زندگیمان متفاوت خواهد شد. من معتقدم که خداوند انسان را بی دلیل نیافریده، حضور همه ما روی این کره خاکی، به این دلیل است که یک رسالت و یک وظیفه داریم و به علت آن رسالت و وظیفه آفریده شده ایم. اگر بتوانیم آن را کشف کنیم، نه تنها مسیر زندگی خودمان، بلکه مسیر زندگی افراد بی شماری را میتوانیم به سمت زیبایی و به سمت تعالی سوق دهیم. آنچه من از اتفاقاتی که برایم رخ داده و تواناییهایی که دارم دریافته ام، احساس میکنم رسالتم، امید دادن به آدمهاست؛ صلح، عشق، امید و هر آنچه که ما را به خداوند پیوند میزند. آثار من نشان دهنده همینهاست. س- این چندمین نمایشگاه انفرادی شماست؟ ج- من پیش از این، مدتی با همکاری گروه تئاتر باران چند نمایشگاه برگزار کردم، اما عملاً این سومین نمایشگاه انفرادی من است؛ دو نمایشگاه قبلی در مشهد برپا شد. س- چه بازخوردهایی دریافت کردید؟ ج- نمایشگاههایی که در مشهد برگزار کردم، با همراهی دوستان و عزیزان خیلی خوب برگزار شد، اما این نمایشگاه شاخصتر بود. من این افتخار را داشتم که استاد شفیعی کدکنی با حضورشان در آیین افتتاحیه، از بزرگترین تابلوی من رونمایی کردند. همچنین عده ای از هنرمندان و اهالی رسانه از این نمایشگاه بازدید کردند. س- وضعیت مناسب سازی محیط فرهنگسرا را چگونه دیدید؟ ج- متأسفانه به بحث مناسب سازی فکر نشده، شاید علتش عدم حضور معلولان در این محیط باشد. من امیدوارم مسئولان فکری اساسی به این موضوع بکنند. خود من با کمک دوستان و عملاً روی دست دوستان در محیط حرکت میکنم. س- از زندگی مستقل و مشکلاتش بگویید. ج- مشکلاتش بی شمار است. اگر کسی کنارم نباشد، قادر به خوردن حتی یک لیوان آب یا کنار زدن پشه ای که روی صورتم مینشیند نیستم، اما فرصت خوبی برای تفکر دارم. در واقع زندگی مستقل، افکارم را منسجم کرده است. البته این طور نیست که کسی کنارم نباشد، خانواده و دوستانم هستند و همیشه به من سر میزنند. س- چه درخواستی از مسئولان دارید؟ ج- مسئولان تمام دغدغه ها و مسائل ما را میدانند، فقط از آنها میخواهم که رسیدگی کنند. مسائلی مثل مسیرهای رفت و آمد، ایاب و ذهاب، تسهیلات زندگی و… به نظر من رسانه ها هم باید نگاه صحیحی به معلولان داشته باشند. افراد معلول، انسانهای با نگرشی هستند و ترجیح میدهم بیش از این به مشکلات نپردازم. من میخواهم زندگی را به تصویر بکشم.
ایران سپید: مصاحبه با مربی بانوی کمبینای پر افتخار دوومیدانی ایران
حس خوبی دارم که توانستم به عنوان اولین دختر دونده ایرانی در مسابقات جهانی مدال کسب کنم و امیدوارم توانسته باشم ایرانیان را خوشحال کنم. من همه تلاشم را به کار میبندم که پرچم ایران بالاتر برود و با نتایجی که به دست میآورم خانواده و جامعه ورزش را شگفت زده کنم. این جملات، بخشی از صحبتهای هاجر صفرزاده با خبرگزاریهاست؛ بانوی جوانی که توانست با پشتکار و تلاش بی وقفه، مدال خوش رنگ طلا را در مسابقات جهانی که در نوتویل سوئیس برگزار شد برای کشورش به ارمغان آورد. هرچه تلاش کردیم موفق نشدیم با این بانوی ورزشکار صحبت کنیم. متنی که در زیر میخوانید، گفتگو با لیلا سحری، مربی دو و میدانی تیم ملی بانوان است. وی در خصوص این مسابقات گفت: خانم صفرزاده دو سال پیش از طرف آموزش و پرورش استثنایی برای انجام تست جهت شرکت در مسابقات آموزش و پرورش استثنایی پیش من آمد. با دیدن استعدادی که در این رشته از خود نشان داد، دریافتم میتواند ورزشکار موفقی شود. به همین جهت با مادرش برای پیوستن به این رشته و آغاز تمرینها صحبت کردم که خوشبختانه خانواده صفرزاده موافقت کردند. وی ادامه داد: طی این دو سال تمرینهای بسیاری انجام دادیم و در مسابقات مختلفی از جمله قهرمان کشوری، لیگ کشوری، صحرا نوردی و مسابقات جوانان و نوجوانان شرکت کردیم که در طول این دو سال همیشه مقام اول را کسب کرده است. برای این که خانم صفرزاده کلاسبندی بین المللی داشته باشد، قبل از عید در مسابقات بین المللی فزاع شرکت کردیم که موفق شد در رقابتهای 200 متر و 400 متر مقام سوم را کسب کند. بعد از آن تمرینهای ما بیشتر شد و همان طور که میدانید، رشته دو و میدانی چه زمستان باشد و چه تابستان، باید در فضای باز تمرین کند. در این مدت تمرینهای فشرده ای را داشتیم، به طوری که خانم صفرزاده در ماه فقط یک جمعه را میتوانست استراحت کند. به طور مداوم تمرینهایش را ادامه داد تا برای مسابقات سوئیس آماده شود. هاجر در پارا دو و میدانی 200 متر 400 متر و 800 متر شرکت کرد که متأسفانه در 800 متر باید در شروع تا 120 متر در لاین خود بدود که زود تر از موعد به لاین یک آمد دیسکالیفه شد. بعد از ظهر همان روز در مسابقات 200 متر شرکت کرد و با وجود خستگی مسابقه صبح توانست مقام اول را کسب کند. روز بعد در مسابقه 400 متر شرکت کرد و مدال دوم طلا را برای کشورش به دست آورد. پارا دو و میدانی، مسابقات ویژه معلولان است که افراد برای شرکت در آن باید کلاس بندی شوند. کلاس b1 نابینایان مطلق هستند که این ورزشکاران باید همراه دونده داشته باشند. کلاسهای B2 و B3 کمبینایان هستند که میتوانند به تنهایی مسیر را بدوند. برای این که ورزشکاران بتوانند مسیر را به راحتی تشخیص دهند، با آنها آموزشهای جهتیابی کار میشود. در مسابقات قهرمانی جوانان و نوجوانان انتخابی تیم ملی که از میان 4 بانوی ورزشکاری که برای مسابقات انتخاب شدند، خانمها هاجر صفرزاده و فاطمه صفاریفر به مسابقات سوئیس اعزام شدند.
وبسایت پارالمپیک: حضور 14 شناگر جوان نابینا و کمبینا در اردوی تیم ملی
حمید شریفیان، سرمربی تیم ملی شنای نابینایان در خصوص برگزاری اولین مرحله اردوی آمادگی تیم ملی شنای نابینایان اعزامی به مسابقات پاراآسیایی جوانان امارات، گفت: 14 شناگر از پنج استان کشور برای حضور در اولین مرحله تمرینات تیم ملی جوانان فراخوانده شدند. این اردو که 14 مرداد در تهران به پایان میرسد، به منظور کسب آمادگی و حضور شایسته شناگران در رقابتهای پاراآسیایی جوانان است که آذر ماه سال جاری در کشور امارات برگزار میشود. وی افزود: مسعود محمودی و علیرضا امیری مازندران، امیر صدیقی، مبین دهقانیان و دارین جعفری البرز، علیرضا اسد اللهزاده، متین عارضی، محمد ابراهیم عمرانی، امیررضا اسد اللهزاده، متین افراسیابی و امیرحسین سعادتی خراسان رضوی، سبحان شکر خوزستان، ابو الفضل قاسمی و محمد شیخ علیشاهی از یزد، 14 شناگر جوانی هستند که به اردوی تیم ملی دعوت شده اند. شریفیان ادامه داد: این شناگران، تمرینات خود را زیر نظر هاشم عراقی، عارف چگینی و محمد اسماعیل فرحبخش به عنوان مربیان استانی پیگیری میکنند.
ایران سپید: صدای خاطره ها. از زبان صمیمی یک مسئول استودیو
در حالی خاطرات قاسمعلی طاهری، مسئول و صدابردار استودیو را پی گرفتیم که ناگزیر از طرح بعضی سؤالات برای روشن شدن ذهن بسیاری از خوانندگان نسلهای بعد شدیم. از جمله صحبت درباره حسین فراهانی و داستان پاک کردن تعدادی از کتابهای ضبط شده در دوران پیش از انقلاب. طاهری ماجرا را تا آنجا نقل کرد که به محض ورودش به استودیو، با دستگاهی که ساعتها روشن بود مواجه شد و متوجه پاک شدن نوارهایی شد که مناقشاتی بر انگیخته بودند. «وقتی فراهانی وارد استودیو شد، سلام کرد و من در جوابش گفتم: سلام و زهر مار. کار به جایی رسید که حتی باهم زد و خورد کردیم. بعد من با خودم گفتم الآن است که نامه ای بنویسد و عذر مرا بخواهد. به هر حال مدیر استودیو بعد از آقای غفاری بود و قدرت داشت. اما چون باهم دوست بودیم، این کار را نکرد.» – به نظر شما چرا آقای فراهانی دست به آن کار زد؟ به هر حال اوایل انقلاب بود و همه ما جوش و خروش انقلابی داشتیم و دارای عقاید مذهبی بودیم. دوست نداشتیم کتابهای مارکسیستی را ضبط کنیم. خود من معتقد بودم که کتابهای ضبط شده ای که موضوعات مارکسیستی دارند، باید در کتابخانه باقی بمانند، چون ممکن است روزی دانشجویی برای تحقیق و پژوهش به آن کتابها احتیاج پیدا کند. – اما به نظر، آقای فراهانی تندتر از شما بود. بله! او تندرو بود. – بعد از آن روز، دوستی شما به چه سرنوشتی دچار شد؟ آن طور نبود که کینه ورزی کنیم. من و آقای فراهانی از دوران دانشآموزی باهم دوست بودیم و از آنجا که هم او و هم من اراکی بودیم، این عرق همشهریگری ما را بیشتر به هم نزدیک کرده بود. – بعداً علت آن کار را از او جویا نشدید؟ خود او بعداً از آن کار پشیمان شد. خب تصمیم عجولانه ای گرفته بود. – چرا آقای غفاری از استودیو رفت؟ آقای غفاری خیلی آدم خوبی بود. زمانی که سمت مدیریت استودیو را داشت، برای بچه ها ارزاق با قیمت دولتی تهیه میکرد. بعد از مدتی برای فعالیت در قسمت خدمات اجتماعی، در سازمان، از استودیو رفت. – بازگردیم به خود استودیو. اساساً کتابهای درسی دانشگاهی و حتی کتابهای غیر درسی را که قرار بود ضبط شوند، توسط چه کسانی تهیه می شدند؛ شما یا خود دانشجوها؟ بعضی را خود ما از مقابل دانشگاه تهران تهیه میکردیم و بعضی را خود دانشجوها تهیه میکردند. – به نظر میرسد تعداد کتابهای ضبط شده از زمان آغاز به کار استودیوی سازمان ملی رفاه نابینایان، یعنی سالهای 52 و 53 تا سال 58 زیاد نیست. بله زیاد نیست، اما بعد از انقلاب، برای بالا بردن تعداد کتابها و غنا بخشیدن به آرشیو کتابخانه، خود من به جمعآوری سری کامل سخنرانیهایی اقدام کردم که بسیار مفید بودند؛ مثلاً سری کامل سخنرانیهای دکتر مطهری و دکتر شریعتی را از دفتر حزب جمهوری اسلامی در سرچشمه تهیه کردم کار دیگری که در همین زمینه انجام دادیم، تهیه دروس خارج فقه و تلاوت قرآن کریم از سازمان تبلیغات اسلامی شهر قم بود. ببینید، ما آن زمان یک استودیو بیشتر نداشتیم که فاقد امکانات استاندارد استودیوی مجهز بود. تابستانها مجبور بودیم کولر استودیو را خاموش کنیم که مبادا صدای آن در روند ضبط اخلال ایجاد کند. به همین علت گوینده هم با تحمل گرما و ریختن عرق، مجبور بود یک ساعت در آن فضا سر کند که بالاخره چند صفحه کتاب ضبط شود. این موارد روند ضبط را با کندی مواجه میساخت و باید آرشیو کتابخانه غنی میشد. این نکته را هم ناگفته نگذارم که کسانی که قبل از ما کار میکردند، افراد دلسوزی بودند و خوب هم کار میکردند، اما ما دلسوزتر بودیم و چنانچه قبلاً هم گفتم، خیلی وقتها تا ساعتهای پایانی شب در استودیو میماندیم تا نوارها را آماده کنیم. یکی دو بار پیش آمده بود که در خانه اصغر آقا، سرایدار آن زمان مرکز بخوابیم. با این تلاشها، سعی کردیم روند ضبط کتاب را تسریع کنیم.
آیا از همان بدو ورود شما را استخدام کردند؟ نه! با ما قراردادی بستند و تا 6 ماه پولی به عنوان حقوق به ما ندادند. بعد از آن درست یادم نیست که ماهانه 1500 یا 2500 دریافت میکردیم. تقریباً خرداد ماه سال 1360 بود که به زنده یاد فیاضبخش مراجعه کردیم و وضعیتمان را برایش شرح دادیم. گفتیم که نزدیک به دو سال است در سازمان مشغول هستیم و تکلیفمان مشخص نیست. خدا رحمتش کند که مقدمات استخدام ما را فراهم کرد و همان سال استخدام شدیم. خود من مشکل بیمه داشتم که محمد فراهانی، برادر حسین فراهانی خیلی کمکم کرد تا مشکل بیمه را حل کنم. – از کی به عنوان مسئول تولید فعالیت کردید؟ سال 1365 بود که خانم ارجمندخواه تصمیم گرفت برای سرعت بخشیدن و همچنین منسجم کردن فعالیتهای کتابخانه و استودیو، مرا به عنوان مسئول تولید و خانم بادرامپور را به عنوان مسئول کتابخانه انتصاب کند. وظیفه من هماهنگی با گوینده ها و مصححان و هر امری که مربوط به تولید میشد، بود. – قبل از شما چه کسی مسئول تولید بود؟ قبل از من مسئول تولید نبود و همه امور مربوط به استودیو زیر نظر کتابخانه بود. – لطفاً به مسئولان کتابخانه هم اشاره کنید! ابتدا آقای غفاری مسئولیت کتابخانه را داشت، بعد آقای فراهانی این سمت را عهده دار شد، مدت کوتاهی هم آقای اردوخوانی بود و بعد از آن خانم عفت عرب مسئول شد و بعد رسید به من و خانم بادرامپور که خانم بادرامپور مسئول کتابخانه شد. – شیوه جذب گوینده ها چگونه بود؟ ما هر سال در روزنامه های کثیر الانتشار فراخوان یا آگهی جذب گوینده منتشر میکردیم. علتش هم این بود که بعضی از گوینده ها به دلایل مختلف مثل ازدواج، مجبور میشدند کار را کنار بگذارند و عملاً با این اتفاقات، کار ما هم لنگ میشد. بنا بر این هر سال اقدام به انتشار آگهی میکردیم. شیوه کار هم به این شکل بود که ما شورایی تشکیل داده بودیم، در آن شورا، تقریباً کسانی که مسئولیت داشتند، حضور پیدا میکردند؛ مثلاً مدتی آقای قدیمی با شورا همکاری میکرد یا زمانی که آقای فراهانی بود، در شورا حاضر میشد. هر گوینده که مراجعه میکرد، یک صفحه از کتاب مثنوی معنوی را به او میدادیم تا بخواند. خب مثنوی هم کتاب سنگینیست و خواندنش کار هر کس نیست. معمولاً از حدود 20 نفر مراجعه کننده، 2 یا 3 نفر را انتخاب میکردیم. علاوه بر آن گوینده ها که مختص استودیو انتخاب میشدند، عده ای از علاقه مندان به خواندن کتاب را هم در قالب ضبط آزاد انتخاب میکردیم، اما سختگیریهایی که برای گوینده های استودیو داشتیم، در مورد آنها اعمال نمیکردیم، منتها تأکید میکردیم که حتماً در خوانش کتاب باید دقت داشته باشند. – چه شد که از آموزشگاه دکتر خزائلی به محل فعلی نقل مکان کردید؟ ما عملاً در آن جا مستأجر بودیم. این ساختمان که رسماً محل مرکز شد، فکر میکنم اول در اختیار وزارت صنعت بود و بعد رسید به آموزش پرورش و بعد هم در اختیار ما قرار گرفت. حدوداً سالهای 67 و 68 بود که کم کم به این جا منتقل شدیم؛ البته استودیو همچنان در آموزشگاه بود و این ساختمان حکم محل اداری را داشت، اما از سالهای 69 و 70 با تأسیس استودیوی این جا، تمام بخشها در همین ساختمان مستقر شدند. “ادامه دارد
روابط عمومی بانک پارسیان: راه اندازی سامانه بانکی نابینایان در سه شعبه بانک پارسیان
امکان ارایه خدمات بانکی ویژه نابینایان، به منظور تسهیل دسترسی این قشر از جامعه، با مجهزشدن سه شعبه بانک پارسیان در کریم خان زند، میدان انقلاب و میدان فردوسی فراهم شد.
با حضور مهندس خسروانی، عضو هیأت مدیره، دربیکی، مدیر روابط عمومی و خلیلپور، مدیر امور شعب بانک پارسیان و همچنین علی اکبر جمالی، مدیرعامل انجمن نابینایان ایران و دکتر علی صابری رئیس هیأت مدیره شبکه ی تشکل های نابینایان کشور و مهندس سعید صادقپور مدیرعامل شرکت پکتوس، از سامانه خدمات بانکی به نابینایان رونمایی شد.
خسروانی عضو هیأت مدیره بانک پارسیان در مراسم رونمایی از سامانه خدمات بانکی به نابینایان، گفت : مسئولیت اجتماعی افراد سالم در مقابل افراد کم توان به مراتب بیشتر است و بانک پارسیان با چنین نگاهی، سرویس دهی به مشتریان نابینا را به طور همزمان در سه شعبه کریم خان زند، میدان انقلاب و میدان فردوسی آغاز کرد.
مهندس خسروانی از برنامه های آتی بانک پارسیان در راستای مسئولیتهای اجتماعی خبر داد و خاطرنشان کرد: این پایان کار بانک پارسیان در ارائه خدمات توانمندی نیست و در این بانک، ظرفیت های زیادی برای ارائه سرویس های ترجیهی به شرکت های دانش بنیان وجود دارد.
چنانچه در حوزه نابینایان شرکت های دانش بنیانی هستند که علاقه به بهبود دنیای معلولان دارند، بانک پارسیان با کمال میل آمادگی دارد با این شرکت ها همکاری کند.
وی افزود: در حوزه درمان نیز برای هموطنان نابینا در حال رایزنی برای ارائه خدمات هستیم.
به طوریکه در قالب طرح های مادی و معنوی، این آمادگی در بانک پارسیان وجود دارد که سطح همکاری ها را افزایش دهیم.
خسروانی در پایان بیان داشت: سعی ما بر این است خدمات سامانه بانکی نابینایان در سراسر کشور گسترش پیدا کند تا نابینایان در استان های مختلف بتوانند از این خدمات بانک پارسیان استفاده کنند.
علی اکبر جمالی، مدیرعامل انجمن نابینایان ایران نیز در این مراسم، گفت: هم اکنون، تغییر نگرش نسبتاً خوبی در خصوص همکاری بانک ها با نابینایان ایجاد شده و امید می رود با توسعه این سامانه در بانک پارسیان، افراد نابینا بتوانند با سهولت بیشتری امور بانکی خود را انجام دهند.
سامانه خدمات بانکی نابینایان با همکاری مشترک انجمن نابینایان ایران و شرکت دانش بنیان پکتوس راه اندازی شده است.
این سامانه، شامل دستگاه برجسته نگار (کیبرد و مانیتور بریل) و نرم افزار گویای فرم های بانکی است.
کلیه نوشتار موجود در فرم های بانکی، از طریق نمایشگر بریل دستگاه برجسته نگار به صورت بریل و از طریق نرم افزار، به صورت گویا قابل خواندن و پر کردن است.
از این رو با راه اندازی این سامانه در بانک پارسیان، نابینایان بدون نیاز به حضور همراه، می توانند فرم های درخواست انواع عملیات بانکی نظیر افتتاح حساب ، دریافت وجه ، واریز وجه، خدمات کارت و … را دریافت کنند و عملیات بانکی در شعب را خود به صورت مستقل انجام دهند.
از 23 مهر سال 94 تا به امروز، حدود 50 شعبه در 11 بانک کشور به سامانه خدمات بانکی نابینایان مجهز شده اند.
ایرنا: سامانه پیامکی استعلام شارژ سبد غذایی به زودی احیا می شود
ایمان علمدار، معاون دفتر مطالعات رفاه اجتماعی وزارت تعاون از راه اندازی مجدد سامانه پیامکی استعلام میزان شارژ ریالی سبد حمایت غذایی خانوارهای تحت پوشش نهادهای حمایتی در آینده ای نزدیک خبر داد و گفت: تا کنون 14 دوره سبد امنیت غذایی برای حدود پنج میلیون نفر (1.7 میلیون نفر تحت پوشش کمیته امداد و بیش ازسه میلیون نفر تحت پوشش خانواده بهزیستی) توزیع شده است. وی توضیح داد: در طرح حمایت غذایی به ازای هر نفر 30 هزار تومان و برای خانوارهای 2 نفره 60 هزار تومان سهمیه در نظر گرفته شده است. این میزان از نفر سوم به بالا، به ازای هر نفر 10 هزار تومان تا سقف 120 هزار تومان در نظر گرفته شده است که مشمولان میتوانند با آن، مواد غذایی مورد نظر را خریداری کنند. وی فروشگاههایی که سبد امنیت غذایی را ارائه میدهند، رفاه، اتکا، شهروند، فرهنگیان و برخی از فروشگاههای سطح کشور عنوان کرد و گفت: بتازگی فروشگاه افق کوروش هم به این تعداد فروشگاهها اضافه شده است.
ایران سپید: نایب قهرمانی ایران در پارا دو و میدانی جوانان جهان
مسابقات پارا دو و میدانی جوانان جهان در سوییس به پایان رسید که کاروان ایران، صاحب ۲۲ مدال رنگارنگ شد. ملیپوشان جوان کشورمان با کسب ۱۲ مدال طلا، ۵ نقره و ۵ برنز، در جایگاه دوم قرار گرفتند. سهم فدراسیون نابینایان در این رقابتها، 5 مدال شامل: (دو طلای صفرزاده، یک طلای مشهدیان و یک طلا و یک برنز مهرداد مرادی) بود. آمریکا با ۱۸ مدال طلا، ۸ نقره و ۱۰ برنز و مجموع 36 مدال، به عنوان قهرمانی دست یافت و انگلستان با ۱۱ طلا، ۴ نقره و ۵ برنز و مجموع 20 مدال سوم شد. هاجر صفرزاده از ایران برای نخستین بار پارا دو و میدانی بانوان ایران را صاحب مدال جهانی کرد. وی بیشتر از حد انتظار ظاهر شد و با کسب دو مدال طلا در بخش نابینایان، چهره موفقی از خود بر جای گذاشت. صفرزاده در روز پایانی این مسابقات، در دوی 400 متر کلاس ادغامی T۱۱-۱3، موفق شد با یک دقیقه و ۵ ثانیه و ۸۷ صدم ثانیه صاحب مدال طلا شود. فوئنتس اسپانیایی با یک دقیقه و 6 ثانیه و 55 صدم ثانیه در جایگاه دوم قرار گرفت و مارتینز مکزیکی با یک دقیقه و 10 ثانیه و ۸0 صدم ثانیه سوم شد. محمد مشهدیان، دیگر دونده نابینای کشورمان در روز پایانی این مسابقات، در دوی 400 متر گروه نابینایان، عنوان قهرمانی را بدست آورد. مشهدیان در کلاس T11-T13، با رکورد 52 ثانیه و 32 صدم ثانیه، قهرمان شد. ورزشکاران لهستان و برزیل نیز عناوین دوم و سوم را کسب کردند. مهرداد مرادی، دیگر نماینده کشورمان در این ماده، چهارم شد. محمدحسن میرزایی در پرتاب دیسک، محمود احمدی در پرتاب وزنه و نیزه، فاطمه انصاری در پرتاب وزنه و دیسک، علی اصغر ابارقی در پرتاب وزنه، مهرداد مرادی در دوی ۱۰۰ متر، هاجر صفرزاده در دوی ۲۰۰ و ۴۰۰ متر، محمد مشهدیان در دوی ۴۰۰ متر، علی سپهوندی در پرتاب نیزه و نیره سلامتیان در پرتاب نیزه، مدال طلا برای کاروان ایران را به ارمغان آوردند.
وبسایت پارالمپیک: فکر نمیکردم دو طلای جهانی بگیرم
دارنده دو نشان طلای مسابقات جهانی پارا دو و میدانی جوانان سوییس گفت: فکر نمیکردم در دو ماده تخصصیم بر سکوی نخست بایستم. هاجر صفرزاده پس از این که برای نخستین بار دو نشان طلای مسابقات جهانی پارا دو و میدانی را به دست آورد، گفت: دوی ۲۰۰ و ۴۰۰ متر، مواد تخصصی من است، اما در این مسابقات در ماده ۸۰۰ متر نیز رقابت کردم. وی افزود: در صبح روز اول مسابقات، باید در دوی ۸۰۰ متر و عصر در ۲۰۰ متر مسابقه میدادم. در ماده ۸۰۰ متر، به عنوان نفر اول از خط پایان رد شدم. فشار خیلی زیادی را تحمل کردم، چون برای کسب مدال دوی ۸۰۰ متر رقابت کردم، اما متأسفانه از من خطا گرفتند و دیسکالیفه شدم. صفرزاده اظهار داشت: عصر همان روز در ماده ۲۰۰ متر مسابقه داشتم که خستگی خیلی زیادی به دلیل مسابقه دوی ۸۰۰ متر در من وجود داشت و اصلاً فکر نمیکردم در ماده ۲۰۰ متر بتوانم مدالی کسب کنم. اما خوشبختانه توانستم به عنوان نفر اول از خط پایان عبور کنم. دونده کمبینای ایران درباره مسابقه دوی ۴۰۰ متر گفت: خستگی مسابقه دوی ۸۰۰ و ۲۰۰ متر هنوز در بدنم وجود داشت و پیشبینی نمیکردم در ماده ۴۰۰ متر هم بتوانم مدالی کسب کنم آن هم مدال طلا. متأسفانه بارندگی شدیدی آغاز شده بود و هوا هم خیلی سرد بود. قرار بود در پیست پر از آب بدویم، به طوری که وقتی در خط استارت ایستادم، اصلاً به فکر کسب مدال نبودم و میخواستم مسابقه زودتر تمام شود. اما توانستم در این ماده هم مدال طلا بگیرم. صفرزاده در پایان با اشاره به این که بانوان پیش از این در مواد دو مدالی کسب نکرده بودند، گفت: حس خوبی دارم که توانستم به عنوان اولین دختر دونده ایرانی در مسابقات جهانی مدال کسب کنم و امیدوارم توانسته باشم ایرانیان را خوشحال کنم. من همه تلاشم را به کار میبندم که پرچم ایران بالاتر برود و با نتایجی که به دست میآورم، خانواده و جامعه ورزش را شگفتزده کنم.
ایران سپید: نابینایان، قشر زنده و پویای جامعه هستند
محمد معتمدی با نابینایان آواز میخواند. در راستای حمایت از گروههای جوان در حوزه موسیقی، محمد معتمدی، خواننده موسیقی ایرانی همراه با نابینایان کاشان و به همراهی گروه «دست افشان» آواز میخواند. این خواننده اهل دیار سهراب، در گفتگوی اختصاصی با ایران سپید، نابینایان را قشری پویا عنوان کرد و اظهار داشت: «من معتقدم نابینایان قشر زنده و پویای جامعه هستند و این نکته به تجربه و علم ثابت شده که، اگر عضوی از اعضای بدن انسان دچار نقص شود، سایر اعضا با نیرویی قویتر به یاری او میشتابند. نابینایان هم از این قاعده مستثنا نیستند؛ با وجودی که از قوه بینایی بیبهره اند، دارای گوش و هوشی قوی هستند.» معتمدی حضورش در کنار نابینایان کاشان را افتخاری برای خود دانست و اظهار کرد: «به منظور حمایت از نابینایان کاشانی که در حوزه موسیقی فعالیت میکنند و رونمایی از فعالیتهای حرفه ای این دوستان، به دعوت خانم نیکخواه، مدیر عامل جامعه نابینایان کاشان، این افتخار را یافتم تا در کنار آواز خوانان نابینا، آواز بخوانم.» خواننده «کویر» در توضیح جزئیات این برنامه عنوان کرد: «مقرر شده که من یک قطعه را با همراهی گروه موسیقی نابینایان کاشان اجرا کنم. تصنیف آتش دل، ساخته حسین برازنده که همه ایرانیان این تصنیف را با صدای مرحوم تاج اصفهانی میشناسند. علاوه بر این، شاید یک یا دو قطعه ساز و آواز هم اجرا کنم که هنوز مشخص نیست این قسمت در برنامه باشد یا نه.» معتمدی در پایان، به حمایت موسیقیدانهای مشهور از هنرمندان معلول اشاره کرد و اظهار داشت: «این یک وظیفه است که موسیقیدانهای مشهور باید از موسیقیدانهای معلول حمایت کنند. به نظر من این حمایت نباید برخاسته از یک نگاه ویژه همراه با ترحم باشد؛ معلولان به عنوان شهروندان جامعه حق بهره مندی از حمایتهای موسیقیدانهای مشهور را دارند.» زهره عشقی، سرپرست گروه موسیقی دست افشان نیز در گفتگو با ایران سپید، پیام این کنسرت را تولید عشق عنوان کرد و اظهار داشت: «به نظر من دیدن یا ندیدن در وادی هنر معنا ندارد. مهم نیست کسی که کار هنری –مخصوصاً موسیقی- میکند، دارای قوه بیناییست یا نه؛ بلکه مهم، ایجاد عشق در مخاطب است که در واقع همین نکته نغز، پیام اصلی این کنسرت است.» این موسیقیدان فعال در حوزه موسیقی کلاسیک در خصوص حضور محمد معتمدی به عنوان خواننده میهمان اظهار داشت: «ما تلاش زیادی کردیم تا حضور آقای محمد معتمدی در این کنسرت، به عنوان خواننده مهمان اعلام شود؛ اما دوستان وزارت ارشاد با این موضوع مخالفت کردند و اظهار داشتند که عنوان خواننده مهمان در یک کنسرت، ممکن نیست. حال آن که در تمام دنیا این موضوع کاملاً رسمی و قانونیست. مع الوصف حضور آقای معتمدی در کنار نابینایان خواهد بود. قرار است ایشان تصنیف آتش دل را با همخوانی من و دوستان نابینا اجرا کنند. علاوه بر این، دو قطعه ساز و آواز در شور و بیات اصفهان را هم اجرا خواهند کرد.» این خواننده اپرا درباره ترکیب سازی گروه نیز اظهار داشت: «این کنسرت با ترکیبی از سازهای ایرانی و غربی که نوازندگان آنها از دوستان بینا هستند، به همراهی آواز خوانان نابینا اجرا میشود. ما با شش نوازنده و 15 خواننده در دو بخش ترانه ها و تصانیف ملی و محلی، به اجرای برنامه میپردازیم. این نکته را هم یادآور شوم که از بین 15 خواننده کر نابینا، آقایان مجتبی اکبری و علی مولایی به عنوان سولیست، آواز میخوانند.» کنسرت گروه «دست افشان»، به اهتمام جامعه نابینایان کاشان، مرکب از خوانندگان کر نابینای کاشان و نوازندگان بینا و با حضور محمد معتمدی، به سرپرستی زهره عشقی روز جمعه 20 مرداد ماه جاری، ساعت 10 صبح در تالار وحدت اجرا میشود. در حاشیه این کنسرت، نمایشگاهی از آثار هنری در حوزه هنر های تجسمی، از شهرهای تهران و کاشان دایر خواهد بود.
ایران سپید: هدف ما مسابقات آسیایی امارات است
علی اصغر هادیزاده، نایب رئیس فدراسیون نابینایان و مدیر تیم ملی دو و میدانی نابینایان در خصوص مسابقات پارا دو و میدانی جوانان جهان در سوییس به ایران سپید گفت: هر چهار نماینده نابینا و کمبینای کشورمان حاضر در این مسابقات، طبق انتظار و حتی فراتر از انتظار ظاهر شدند. ما برنامه ریزی بلند مدتی را بر روی استعدادیابی در رده سنی نوجوانان و جوانان شروع کردیم، چرا که اعتقاد داریم اگر میخواهیم در پارالمپیک 2020 توکیو موفق باشیم، باید پتانسیل نیروی انسانی خود را بالاتر ببریم. در همین راستا، سال گذشته و امسال دو مسابقه کشوری در رده سنی زیر 16 سال و زیر 18 سال برگزار کردیم و در حال حاضر، 15 جوان با استعداد در مواد مختلف دو و میدانی در اختیار داریم. هادیزاده در خصوص نتایج پارا دو و میدانی کاران نابینا در سوییس گفت: این که مهرداد مرادی رکورد 11.33 را در دوی صد متر از خود به جای گذاشت، بسیار ارزشمند است یا خانم فاطمه صفاری در پرتاب وزنه حتی رکورد ایران را جا بجا کرد، اما چون رقیبی نداشت، به او مدالی تعلق نگرفت. هادیزاده افزود: من پارسال هم گفتم دونده ای مثل خانم هاجر صفرزاده، بیتردید یکی از پدیده های نوظهور دو و میدانی نابینایان است. اما میبایست این نکته را هم در نظر داشت که در مسابقات سوییس، برخی از قدرتهای بزرگ جهان به خاطر مشکلات مختلف که عمدتاً هم مالی بودند، حضور نداشتند. بنا بر این کسب چهار مدال طلا، ضمن این که بسیار ارزشمند است، نباید ما را گول بزند. هدفگذاری ما برای مسابقات پاراآسیایی جوانان در امارات است که آذر ماه سال جاری برگزار میشود. هادیزاده در پایان گفت: برای آماده سازی مسابقات پاراآسیایی امارات، سه مرحله اردو برگزار خواهیم کرد که 14 نفر که پیشتر سهمیه این مسابقات را کسب کرده اند، در آن شرکت میکنند. از این تعداد، ده نفر از آقایان و چهار نفر از میان بانوان هستند.
ایسنا: کمک 990 میلیاردی مردم به مددجویان بهزیستی در سال گذشته
قائم مقام مشارکتهای مردمی سازمان بهزیستی کشور گفت: پس از این همه تولید اتومبیل چه کسی پاسخ گوی ضایعه نخاعی و تصادفات خواهد بود؟ در حالی که باید اینگونه کارخانهها در کنار تولیدات خود مسئولیت اجتماعی را نیز بپذیرند.
محمدعلی کوزه گر در نشستی خبری با تاکید بر اینکه نقش پذیری مسئولیت اجتماعی در دنیا جایگاه ویژهای پیدا کرده است، اظهار کرد: باید بستر لازم را برای ایفای این نقش مهم و اساسی در همه آحاد جامعه و همه سازمانها و نهادها فراهم و آنها را به این امر مهم ترغیب کنیم.
وی افزود: وقتی میتوانیم در جامعه تولیدگر باشیم که خریدارانی وجود داشته باشد که از سلامت اجتماعی برخوردار باشد، پس باید برای داشتن جامعهای سالم تلاش کنیم و همه در قبال جامعه و سلامت آن مسئول هستیم.
قائم مقام مشارکت های مردمی سازمان بهزیستی کشور با اشاره به اینکه فرهنگ و تمدن ایران جایگاه ویژهای دارد و همچنین دین اسلام نیز ما را به کارهای خیر و درست فراخوانده است، گفت: فرهنگ ملی ما پندار نیک را توصیه کرده است و در پی آن گفتار نیک خود نوعی نیکوکاری است که به کردار نیک میرسد.
کوزه گر با اشاره به اینکه بخشی از مسئولیت اجتماعی رسانه با کمک و فعالیت در کارهای بهزیستی انجام میشود، افزود: هدف نیکوکاری کمکهای نقدی زیاد نیست بلکه حتی با مقادیر کم نیز میتوان گامهایی در این راه برداشت و این مفهوم خیر جمعی است.
وی با بیان اینکه نسبت کمک مردم نسبت به کاری که دولت انجام میدهد رو به افزایش است، اظهارکرد: خدمات و کمکها تنها ریالی نیست بلکه کمکهای غیر نقدی نیز انجام میشود.
قائم مقام مشارکت های مردمی سازمان بهزیستی کشور با اشاره به اینکه اعتبارات کل سازمان 2800میلیارد تومان در سال است، گفت: مجموع کمکهای نقدی و غیر نقدی در سال گذشته حدود 990 میلیارد تومان بوده است که 560 میلیارد تومان آن کمکهای نقدی بوده است که هیچ مقدار از آن وارد سازمان بهزیستی نمیشود و مستقیما به مردم و مراکز میرسد.
کوزه گر با اشاره به اینکه سامانه 193 در کل کشور فعالیت دارد که اصفهان آغازگر این فعالیت بوده است، اظهار کرد: خدمات ویژه شهری 193 راهی برای جمع آوری کمکهای خیرین برای مراکز است و شماره 90190 بانک ملت و شماره *7*70# از راههایی دیگر برای کمکهای نقدی مردم به این سازمان است.
وی با تاکید بر اینکه باید تمام نهادها و مراکز را از مسئولیت اجتماعی خود آگاه کنیم، افزود: پس از این همه تولید اتومبیل چه کسی پاسخ گوی ضایعه نخاعی و تصادفات خواهد بود؟ پس از هر گونه ضایعه نخاعی بهزیستی باید به این دسته از معلولان کمک کند در حالی که باید اینگونه کارخانهها در کنار تولیدات خود مسئولیت اجتماعی را نیز بپذیرند.
فدراسیون نابینایان: به دنبال سهمیه جهانی گلبال بانوان هستیم
سمیه شاعری درباره وضعیت تیم ملی گلبال بانوان برای شرکت در رقابتهای آسیا – اقیانوسیه که ۲۷ مرداد ماه در بانکوک تایلند برگزار خواهد شد، اظهار کرد: متاسفانه تیم ملی گلبال بانوان بعد از بازیهای پاراآسیایی اینچئون به دلیل این که در تمام این مسابقات با تیم رژیم صهیونیستی روبرو میشد، از اعزام به مسابقات آسیایی و جهانی و حتی کسب سهمیه پارالمپیک ریو از اینچئون تا به الان بازمانده و در هیچ تورنمنتی حضور نداشته است. در حقیقت مسابقات آسیا- اقیانوسیه تایلند اولین اعزام رسمی تیم ملی گلبال بانوان است که برای کسب سهمیه مسابقات جهانی سوئد اواخر مرداد ماه عازم این رقابتها خواهد شد. وی گفت: در طی این چهار سال سعی کردیم تیم گلبال بانوان را با تمام محدودیتها و مشکلاتی که داشت، برای رقابتهای قهرمانی آسیا و اقیانوسیه تایلند آماده کنیم. این تیم از اواخر فروردین ماه اولین اردوی خود را با حضور ۱۳ ورزشکار آغاز کرد و شش مرحله اردوی آماده سازی برای حضور این تیم در رقابتهای قهرمانی تایلند پیشبینی کردیم که اردوی آخر ۲۲ مرداد ماه در فدراسیون جانبازان و معلولان آغاز و تا ۲۷ مرداد قبل از اعزام تیم به رقابتهای آسیایی ادامه خواهد داشت. نایب رییس بانوان فدراسیون نابینایان و کم بینایان تصریح کرد: تیم ملی گلبال بانوان واقعا مظلوم واقع شده و به دلیل عدم سرمایهگذاری باشگاهها، نتوانستیم در طی ۴ سال اخیر مسابقات رسمی برای این تیم برگزار کنیم. در حقیقت اسپانسرها نیز به خاطر عدم حمایت باشگاهها حاضر به سرمایهگذاری برای تیم ملی گلبال بانوان نیستند. ما در شرایط بسیار سختی سعی کردیم با حضور در مسابقات قهرمانی کشوری نفرات برتر را برای شرکت در مسابقات آسیا – اقیانوسیه شناسایی کنیم.
وی از اعزام شش ورزشکار در بخش زنان و شش ورزشکار در بخش مردان به همراه دو مربی به مسابقات آسیا - اقیانوسیه خبر داد و گفت: در این رقابتها چون سهمیه جهانی سوئد برای تیمهای اول تا سوم توزیع خواهد شد، سعی داریم بهترین نفرات خود را به این رقابتها اعزام کنیم تا بعد از وقفه چهار ساله بتوانیم حضور خود را در مسابقات جهانی مسجل کنیم. البته برای کسب سهمیه جهانی شرایط بسیار سختی را داریم و من امیدوار هستم در بخش بانوان نیز این سهمیه به تیم ملی ایران اختصاص پیدا کند.
ایسنا: هزار و یک ماجرای تمام نشدنی مسکن معلولان هشتگرد
در شرایطی که وام مسکن مهر از ۳۰ به ۴۰ میلیون تومان افزایش یافته مسکن مهر معلولان هشتگرد هنوز اندر خم افزایش ۲۵ به ۳۰ میلیون تومان است و پروژه به کندی پیش میرود.
ماجراهای مسکن مهر معلولان هشتگرد که سال گذشته اخبار آن با کلاهبرداری شش میلیارد تومانی از این تعاونی منتشر شد حالا و در شرایطی که پروژه تا حدود اندکی پیش رفته دچار مشکل آب و برق شده و از سوی دیگر تسهیلات ۲۵ به ۳۰ میلیون تومانی آن نیز در بانک بلوکه شده است.
مدیرعامل تعاونی مسکن جامعه معلولین ایران در این خصوص اظهار کرد: ماههای گذشته شرایط اداری و اجرایی تا حدودی برای پیشرفت پروژه ۵۶۰ واحدی مسکن مهر معلولان هشتگرد مهیا شده بود ولی متاسفانه به دلیل برداشت واریزی اعضا از طرف شرکت عمران و هزینه در پروژههای دیگر و جلوگیری از پرداخت وام مسکن، کار ما تقریبا متوقف شده است.
داوود نیاکان تصریح کرد: ۲۰۰ واحد آماده شده که به دلیل نبود انشعابات بیش از یک سال بلاتکلیف مانده است و مابقی پروژه حدود ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد که با متوقف شدن پرداخت از طرف شرکت عمران و بانک مسکن به بهانههای نامتعارف و غیرمنتظره پروژه تقریبا متوقف شده و هیچ مسوولی از طرف بانک و شرکت عمران پاسخگوی مشکلات به وجود آمده از طرف خودشان نیست.
وی با بیان اینکه دستگاههای مربوطه در حال اتلاف زمان هستند گفت: شبکه آب در حال انجام است و شرکت برق ترانسهای برق را وصل نمیکند. علت این مساله را هم نبود تجهیزات و بودجه عنوان میکنند. گازرسانی نیز نیمه کاره رها شده است.
نیاکان خاطرنشان کرد: تسهیلات ما نیز ماجراهای خاص خود را دارد. همه میدانند که وام مسکن مهر از ۳۰ به ۴۰ میلیون تومان افزایش یافته اما تسهیلات ما هنوز ۲۵ میلیون تومان است و رقم افزایش یافته به ۳۰ میلیون تومان در بانک بلوکه شده است، چرا که مسوولان بانک مسکن یک شبه از پیمانکار صورتهای مالی حسابرسی شده میخواهند تا ادامه تسهیلات را بپردازند؛ در حالی که اکثر پیمانکاران در دریافت تسهیلات ۲۵ به ۳۰ میلیون تومان هیچ مشکلی نداشتهاند. هماکنون حدود یک ماه است تعاونی معلولین پیگیر حل این مشکل در بانک شده ولی متاسفانه از طرف بانک هیچ اقدامی جهت حل مشکلات صورت نگرفته است.
وی با بیان این که معلولان واقعا بعد از گذشت ۱۰ سال از آغاز به کار پروژه مسکن مهر هشتگرد خسته شدهاند، افزود: تا کنون هیچ اتفاق خاصی برای بازگرداندن مبلغ شش میلیارد تومان مفقودی توسط شرکت “پ” که پیمانکار قبلی پروژه ما بود صورت نگرفته است. البته بانک مسکن مطالبات خود را پیگیری میکند ولی تعاونی به دلیل نداشتن هیچگونه قراردادی با پیمانکار نمیتواند شکایت حقوقی داشته باشد بلکه شرکت عمران وظیفه دارد که پیگیر استرداد مبالغ اضافی دریافتی پیمانکار خلع ید شده است.
نیاکان تاکید کرد: پروژه ما ابتدا ۱۰۲۰ واحد بود اما با گذشت این همه سال متاسفانه فقط ۵۶۰ واحد آن در حال اجرا است و مابقی (۴۶۰ واحد) به دلیل مشکلات به وجود آمده از طرف پیمانکار خلع ید شده و عدم توجه شرکت عمران به نیاز معلولان، در مرحله فوندانسیون باقی مانده که در این صورت مابقی اعضا وضعیت نامشخص دارند. امیدواریم با همکاری و همدلی مسوولان به خصوص مدیران دستگاههای خدمات رسان شاهد اتمام کار ۵۶۰ واحد و ادامه ساخت مابقی پروژه ۴۶۰ واحدی باشیم باشیم و خوشحالی را به جمع معلولان بیاوریم.
مدیرعامل تعاونی مسکن جامعه معلولین ایران خاطر نشان کرد: دولت یازدهم قول داده مسکن مهر را تا پایان سال جاری به اتمام برساند که امیدواریم با تزریق به موقع تسهیلات بانکی به پروژه ما در این فصل سال که مناسب کار است این اتفاق رخ دهد.
ایرنا: آغاز عملیات اجرایی بازار برکت امام رضا (ع) ویژه نابینایان
عملیات اجرایی احداث بازار برکت امام رضا (ع) برای اشتغال مستقیم ٣٠٠ نفر از جامعه نابینایان مشهد آغاز شد.
سید مرتضی بختیاری قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی در مراسم کلنگ زنی این بازار که به نام مبارک امام رضا (ع) احداث میشود، گفت: بسیار خرسندیم که در دهه کرامت و ایام میلاد باسعادت مولای رئوفمان حضرت امام رضا (ع) با موافقت و مساعدت تولیت آستان قدس رضوی گامی در جهت اشتغال نابینایان مشهد برداشته شد.
وی افزود: با توجه به منشور ٧ گانه رهبر معظم انقلاب و در راستای اجرای منویات ایشان در مجموعه آستان قدس رضوی معاونت امداد مستضعفین و کمیسیون اشتغال و محرومیت زدایی تشکیل شده است.
قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی گفت: آستان قدس رضوی در سال اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال خود را ملزم میداند که در راستای تحقق اهداف سال و توجه به ظرفیتهای داخلی اهتمام جدی داشته باشد.
بختیاری افزود: قطعه زمینی به ارزش ٣ میلیارد تومان و در یکی از بهترین نقاط شهر مشهد به عنوان هدیه آستان قدس رضوی به جامعه نابینایان مشهد و در جهت اشتغالزایی این عزیزان در فاز نخست برای مدت ۵ سال و با اجاره ماهیانه ۵٠٠ هزار تومان در اختیار آنان قرار خواهد گرفت.
وی تصریح کرد: هدف ما از دریافت اجاره بها این زمین به هیچ وجه اقتصادی و در جهت انتفاع نیست و برای تحقق نیت واقف بایستی این اقدام صورت میپذیرفت.
قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی گفت:امیدواریم با حمایت سایر نهادها و دستگاههای مسئول گامهای اساسی برای اشتغال جامعه معلولان و کم توانان کشور برداشته شود.
بازار برکت امام رضا (ع) با مشارکت آستان قدس رضوی و بنیاد برکت در وکیل آباد ١۵، نبش شهید قاسمی ۶ ساخته خواهد شد.
ایسنا: پنجاه درصد معلولزایی در کشور، به دلیل اختلالات ژنتیکی است
رئیس سازمان بهزیستی کشور گفت: سالانه بین ۲۵ تا ۳۰ هزار کودک معلول در کشور متولد میشوند که ۵۰ درصد از این موارد مربوط به اختلالات ژنتیکی است.
دکتر انوشیروان محسنی بندپی با اشاره به اینکه اختلالات ژنتیکی قابل پیگیری است، اظهار کرد: تاکنون دو غربالگری موفق در کشور داشتیم. یکی از آنها غربالگری شنوایی سنجی است که برای جلوگیری از ناشنوایی و ورود علمی، تخصصی و به هنگام در بحث شنوایی صورت گرفت.
وی افزود: در غربالگری شنوایی سنجی میانگین کشور حدود ۸۰ درصد است، اما میانگین استان گلستان بیش از ۹۵ درصد است. در این طرح کودکان زیر یک سال مورد غربالگری شنوایی سنجی قرار میگیرند و اگر نیاز به کاشت حلزون و یا جراحی داشته باشند، اقدامات لازم صورت میگیرد.
محسنیبندپی با اشاره به غربالگری بینایی نیز گفت: تنبلی چشم یکی از مهمترین عوامل نابینایی و کم بینایی افراد زیر ۲۰ سال است. در بحث غربالگری بینایی نیز توانستیم به صورت میانگین ۸۰ درصد را پوشش دهیم.
رئیس سازمان بهزیستی کشور عنوان کرد: در سال ۹۴ و ۹۵ در هر استان کشور چند شهر را در بررسی اختلالات ژنتیک به صورت پایلوت در نظر گرفتیم. در استان گلستان شهرهای گرگان، بندر ترکمن، آق قلا و گنبد کاووس را پایلوت قرار دادیم. در این ۴ چهار شهر ۲۵۷۵ زوج جوان برای انجام مشاوره ژنتیک به مراکز ژنتیک مراجعه کردند و ۲۶۱ نفر کاندیدای انجام آزمایش اطلاعات ژنتیک شدند.
محسنیبندپی با بیان اینکه این کار را در کشور تعمیم دادیم، افزود: ماده ۷۵ قانون برنامه ششم توسعه الزام کرده که هر زوج برای دریافت گواهی ثبت ازدواج باید این پرسشنامه سه صفحهای را تکمیل کنند تا در صورت وجود اختلالات ژنتیکی در نیاکان و خویشاوندان زوج، آنها را برای انجام مشاوره یا انجام آزمایش به مراکز مربوطه معرفی کنند.
رئیس سازمان بهزیستی کشور عنوان کرد: سال گذشته در دو استان یزد و کرمان این کار را در تمامی شهرها انجام دادیم و مشاهده کردیم که در این استانها معلولزایی ۱۸.۵ درصد کاهش یافته است.
وی خاطرنشان کرد: سازمان بهزیستی یک تفاهم نامه پنج جانبه را با بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی، سازمان ملی مسکن و زمین، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و خیرین مسکن ساز امضا کرده که تا پایان سه ماهه اول سال ۹۸، تمامی خانوادههای دارای ۲ معلول و یا بیشتر صاحب مسکن شوند.
رئیس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به اینکه روز گذشته ۹ واحد مسکونی را در شهرستان گمیشان به این جامعه هدف تحویل دادیم، تصریح کرد: ۵۳ هزار مسکن برای زنان سرپرست خانوار و خانوادههای دارای یک معلول در دست ساخت داریم.
۳۰ دیدگاه دربارهٔ «شهر خبر معلولین. انتشار 28 خبر در شمارگان چهل و هشتم»
سلام امیر.
ممنون از زحمتی که برای تهیه این مطلب میکشی.
این متن یار خیلی باید جالب باشه.
اگه کسی بتونه یه گزارش صوتی ازش تهیه کنه عالی میشه.
بازم ممنون و موفق باشی.
محسن جان سلام.
ممنون از لطفت.
باشه متنیار رو هم بررسی می کنیم و نتایج تکمیلی رو اطلاع رسانی می کنیم.
فدات گلپسر.
سلام خسته نباشی خیلی خوب بود ممنون
خواهش علی جون.
تو هم موفق باشی.
سلام آقای سرمدی. تشکر از زحمت آماده سازی متن خبر. خبرهای خوب و جالبی داشتید. تشکر.
سلام کاربر.
بابا خودتو به ورژن ۲۰۱۷ بروز کن خخخخ.
دست تو که خوندی و تولید کنندگانش درد نکنه.
امیرجان ۲۲۱۱ هست، هنوز حدود دو قرن اعتبار داره!
اووووه آره چه سوتی ای دادم.
وقتی فکرت جای دیگه باشه و خودت جای دیگه همین میشه دیگه.
پس باید خودشو Downgrade کنه خخخخ.
درود امیر. دمت گرم. ایول داریا. میگم این متن یار همون OCR نیست آیا؟ و اینکه چند درصد کیفیت داره؟
یعنی با چه کیفیتی تبدیل میکنه؟
بعد اینکه چه قد هزینه دریافت میکنه؟
باز هم گلی به جمال گوگل که داره رایگان خدمات میده و دم آقای صفا گرم که واسه مون برنامه درست کرد.
در مورد آیین نامه هم باید نابینا حکم چراغ قرمز رو واس وسایل نقلیه داشته باشه. البته نه فقط نابینا, بلکه همه ی معلولین.
چاکریم.
علی سلام.
من همین پری روز این خبر رو خوندم و راستش هنوز فرصت نکردم برم تو ریز ماجرا.
آره همون OCR فارسیه.
اما اینکه صحت کیفیتش چطوره هزینه هاش چقدره و و و رو اجازه بده هر وقت بررسی کردم اطلاع رسانی می کنم.
در خصوص نابینا و چراغ قرمز هم خب طبق آییننامه جدید، دقیقاً همینطوره و هر ماشینی که نابینا یا معلولی رو ببینه که داره از خیابون رد میشه، موظفه توقف کنه.
اگه نکنه و بهش برخورد کنه، در هر صورت راننده مقصره.
سلام امیرخان. همه رو خوندم و از بیشترشون لذت هم بردم. ضمنا چون کامنت های این پست زیاده و شما هم سرتون شللوغه، از این به بعد کامنت های منو که فقط عرض تشکر هست جواب هم ندادید مشکلی نیست. ارادتمند.
امیدخان سلام.
از لطف همیشگیتون ممنونم.
به رسم ادب، پاسخ دادن به لطف شما، کمترین کاریه که میتونم انجام بدم و جا داره صمیمانه از این دید باز و نگاه ژرف اندیشانه شما نسبت به مسائل مختلف تشکر کنم.
متأسفانه چندین بار دیرتر پست های مفید شما رو خوندم و فرصت نکردم عرض تشکر و ارادت خدمتتون داشته باشم.
خیلی عزیزین.
سلام
عالی بود.
موفق باشید
سپاس مریم خانم گرامی.
سلام امیر جون
ممنون خسته نباشی خدا قوت
قرررربونت ابراهیم جان.
سلام امیر. خوندم. خسته نباشی.
ای کاش این پول رو خیرین مستقیم به خود معلولین میدادن.
دوستت داریم شدید
کامبیز جان سلام.
شاید اعطای مستقیم اون به خود مددجویان مکانیزم درستی نباشه.
اما واقعا ابهامات فراوانی وجود داره که کمک خیرین به چه شکل هزینه میشه.
خب این کمک حدود هزار میلیارد تومانی، کمک کمی نیست.
کلی کار باهاش میشه کرد و کلی زیر ساخت های مناسب برای معلولین میشه فراهم کرد.
اما افسوس که فساد در بیشتر سازمان های کشور ما نهادینه شده و عدم شفافیت مالی، یکی از بزرگترین آسیب هاییه که ما باهاش مواجه هستیم.
وقتی نهاد های نظارتی اونقدر حساسیت نشون نمیدن و اعضای جامعه ی هدف هم یا در جریان نیستن و یا مطالبه گری نمیکنن، نتیجش میشه همین.
ممنون از حضورت رفیق.
سلام امیر جان دستت طلا. ممنونم.
سلام فریبرز عزیز.
قابل شما رو نداره.
سلام امیر خان
خسته نباشی طبق معمول عالی
خصوصا سخن هفته ۲۱ مرداد بسیااار عالی بود.
لَذَّت بردیم قربان
ارادت.
سلام عزیز.
خوشحالم که این مجموعه رو دنبال می کنی و بودن امثال تو، یه دلگرمیه برای ادامه این راه.
ارادت متقابل.
درود
ممنون امیر جان بابت زحمتی که کشیدی. خیلی پر بار بود. خصوصا این متن یار اگه خوب باشه میتونه خیلی مفید واقع بشه.
همیشه شادکام باشی.
میثم جان سلام.
ممنون از حضور ارزشمندت.
منم برای تو شادکامی و آرزوی بهروزی دارم.
سلام به درخواست آقای خبرنگار به روز شدم.
من متن یار رو تست کردم همون کیفیتی رو می ده که گوگل می ده یه عکس داشتم هم با گوگل تبدیل کردم هم با این از طریق تلگرام کیفیتش یه جور بود. جائی که گوگل تبدیل نکرده بود اونم نتونسته بود. تقریبا متن یه شکل بهم دادن. باید از طریق عضویت در گروه تلگرامی سایت این کار رو انجام بدی.
به به میبینم که ۱۹۴ سال به عقب برگشتی خخخخ.
حدس میزدم برای همون گوگل باشه.
چون فعلاً در زمینه OCR فارسی، چیزی قابل قبولتر از این نداریم.
البته هر وقت تونستم کامل تست کنم، اطلاعات تکمیلی رو منتشر می کنم.
مرسی که بررسی کردی و نظر دادی کاربر ۲۰۱۷.
راستی. از حالا به فکر باش چهار و نیم ماه دیگه، اینم منقضی میشه و باید بروزش کنی خخخخخ.
سلام. از زحمات ارزشمند شما بسیار بهره میبرم. نهایت سپاس و قدردانی را دارم. پاینده باشید.
دکتر سرگران گرامی، سلام.
خوشحالم که افرادی چون شما این مجموعه رو دنبال می کنید و ازش بهره می برین.
دارم برنامه ریزی می کنم انشا الله یک سایت تخصصی در حوزه اخبار نابینایان راه اندازی کنم تا همه ی خبر های اینچنینی رو در اون پایگاه، در سریع ترین زمان ممکن، از سایت ها و خبرگزاری های مختلف گرداوری کنم.
همچنین خودم هم بعضا یادداشت های اختصاصی رو در حوزه نابینایان در همون پایگاه منتشر کنم.
بعدم برم برای گرفتن مجوز یک خبرگزاری اختصاصی در حوزه معلولین که شرح فعالیتش، صرفاً اخبار و گزارش های جامعه ی معلولین کشور باشه.
خب دیگه بلند بلند فکر کردن بسه، هر وقت این افکارم عملیاتی شد، قطعاً از دانش بزرگانی چون شما استفاده خواهم کرد.
سلام!
تنها نکته جالب این مجموعه، زحمت بسیار گردآوری اخبار نیست. نکته جالبتر، کارامد بودن اونهاست.
شهر خبر لذتبخشی بود. سپاس و سپاس!
درود بر شما دوست گرامی.
بابت همراهیتون ممنونم.
عذرخواهی منو بابت تأخیر در پاسخگویی پذیرا باشید، از چهارشنبه تا شب گذشته در سفر بودم و امکان پاسخگویی نداشتم.
موفق و پیروز باشید.